29 груд. 2011 10:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

64

0

Володимир Гройсман: «Вінниця чекає від влади продовження якісних змін»

Володимир Гройсман: «Вінниця чекає від влади продовження якісних змін»

Ексклюзивне інтерв’ю мера Вінниці


Володимир Гройсман: «Вінниця чекає від влади продовження якісних змін»

- У чому все таки секрет вашого 80-відсоткового успіху на виборах? Не було гідних суперників чи вони нічого не зробили для своєї перемоги за останні 4 роки?

- Я думаю, що ніякого особливого секрету не має... Результат на виборах — це перш за все оцінка роботи нашої команди протягом останніх 4 років. І спілкування з вінничанами безпосередньо перед виборами підтвердило, що більшості мешканців міста подобається вибраний Вінницею курс . Звісно, мені на зустрічах говорили чимало і про проблеми, яких у нас ще достатньо. Але водночас я на кожній зустрічі відчував велику довіру вінничан і їх надію на продовження позитивних зрушень у рідній Вінниці, які можливі тільки завдяки спільним зусиллям і міської влади і громади. Я вдячний місту за його вибір і переконаний, що нові 4 роки нашої спільної роботи будуть ще більш успішними.

Взагалі, якщо чесно, то про відсотки я не думав. Перш за все я згадував свої 28 років, коли мені, молодому, ще вчора депутату люди довірили таке велике місто і я не мав права схибити чи сказати: "Вибачте... В мене не вийшло...» Зустрічаючись знову у тих же колективах, я відчував, що тепер буду нести ще більшу відповідальність.

- Як Ви і Ваша команда сприйняли жарти типу «У «Совісті» зовсім совісті не має, бо в раді вона взяла 33 із 50 мандатів!»?

- Коли нами було офіційно оголошено, що команда Гройсмана йде за довірою вінничан від партії "Совість України", знаю, були різні оцінки цієї назви... Але ж, погодьтесь, совісті не буває забагато, і вона ніколи не зайва у стосунках людей і в родині, і на роботі, а тим більше у владі! Закон вимагав, щоб ми йшли від партії, і потрібно було визначатись від якої. Для нас було перш за все важливо, щоб вона була максимально нейтральною, до того ж, без негативного шлейфу з минулого. Але якщо ми прийшли від партії з такою назвою, то тепер ми просто зобов’язані відпрацювати на совість!

- В одному із своїх перших інтерв’ю в листопаді 2005-го після обрання ще секретарем міськради Ви обіцяли «зробити владу ближчою до людей» і «вирішення проблем Вінниці без політичного чи партійного підґрунтя»... Наскільки, як Ви вважаєте, вдалось виконати обіцянку 5-річної давності?

- Я сьогодні можу лише підтвердити слова, сказані п’ять років тому... Моєю політикою було і залишається єдине — розвивати місто, зробити його сучасним і комфортним для людей, таким, де оперативно вирішуються усі наявні проблеми. Політикою мають займатись політики, а я займаюсь розвитком нашого міста. Чи повернулась вінницька міська влада обличчям до людей, стала ближчою до вінничан? Думаю, що в певній мірі так. Але над цим потрібно ще і далі багато працювати... Так, систему управління вже змінено, відкрито "Прозорий офіс", існує багато, мінімум сім каналів спілкування влади з мешканцями — телефонна "Гаряча лінія", служба «Цілодобова варта», електронна пошта, сторінка в Інтернеті, особистий прийом, можливість задати питання в прямому ефірі чи надіслати до міської ради листа. Протягом найближчих років у кожному районі Вінниці на базі адміністрацій будуть відкриті центри надання адміністративних послуг, філії «Прозорого офісу»… Головне, я вважаю, - зробити владу ближчою до людей можна тільки тоді, коли сама влада має людське обличчя! Коли розуміє проблеми вінничан, живе ними, а не мовчазно відвертається чи ховається за стінами кабінетів. Думаю, що дещо нам вдалось змінити в менталітеті міських чиновників... Адже я - міський голова, такий же вінничанин як всі!

 Володимир Гройсман: «Вінниця чекає від влади продовження якісних змін»

- Скажіть чесно, за 2-3 місяці до голосування 31-го жовтня були спроби не допустити Гройсмана до виборів у Вінниці?

- Якщо у когось і були такі задуми, то вони ніяк не проявились перед голосуванням. Зі свого боку я відкрито і щиро заявив, що буду балотуватись у мери і прагну продовжити реформи у Вінниці та розпочати у Вінницькому районі. Вибори пройшли нормально і спокійно, і зараз потрібно працювати далі.

- Нещодавно Асоціація міст України переобрала Вас своїм віце-президентом, тепер вже з питань ЖКГ... Що ця посада реально дасть комунальній Вінниці?Чи не пропонували раніше Вам інші «високі портфелі» в Києві?

- Я не був на тому засіданні, бо в той день приймав у Вінниці делегацію зі Швейцарії. А пропозицію обрати вінницького міського голову віце-президентом з питань, а точніше проблем житлово-комунального господарства внесли мої колеги з інших міст. Асоціація - це організаційна структура, що об’єднує і представляє інтереси територіальних громад. Нам необхідно серйозного підсилювати співпрацю з Урядом та законодавцями для напрацювання спільних рішень і результативних голосувань у парламенті з питань розвитку місцевого самоврядування...

Щодо "високих портфелів", то скажу відверто - мені неодноразово їх пропонували. Відмовлявся я із трьох причин... По-перше не маю ніякого морального права в один день кинути місто, людей, що довірили мені бути головою громади! По-друге, я працюю із командою фахівців, професіоналів, що вірять мені та не зрозуміють зради... А головне, що Вінниця для мене стала не вже не просто роботою, а справою життя і кинути все на половині шляху — це не чесно! Я не кар’єрист, і мені ці посади не потрібні…

- Чим обумовлене скорочення кількості заступників мера і які нові обличчя можна очікувати в «акваріумі» міськвиконкому?

- Ми йдемо вперед, система міської влади розвивається, багато процесів уже запущені, але вони вимагають подальшої оптимізації. В результаті того, що певні функції об’єднуються, вивільняються посади. Це нормальний процес. Адже по всій країні йде скорочення числа чиновників... До речі, і в минулу каденцію були кадрові ротації. Не виключаю, що будуть і в майбутньому – просто сидіти на роботі та чекати зарплати я нікому не дам! І з такими дуже швидко попрощаюсь, бо місто чекає від влади продовження якісних змін і тут, в моїй команді потрібно «пахать»!

Що стосується моїх заступників Анатолія Ворони та Миколи Гунька, то вони гідно відпрацювали п’ять років і я на сесії подякував їм за їх роботу…

- А як складаються ваші стосунки з новою обласною владою?

- У нас хороші стосунки. З Миколою Васильовичем Джигою і Сергієм Пилиповичем Татусяком сьогодні є взаєморозуміння, взаємоповага і конструктивна співпраця, тому що кожен з нас налаштований на покращення життя людей у нашому регіоні.

- Корупція – головна хвороба української влади і суспільства загалом. Як Ви переконуєте іноземців, що приїздять до Вінниці із своїми амбітними проектами, у відсутності хабарів та відкатів в кабінетах міської влади?

- Нашу Вінницю вже знають в межах країни та за кордоном як місто, де хабарі є неприпустимими для чиновників! Я особисто, на своєму прикладі, сповідую цю філософію. І я готовий жорстко реагувати на кожний сигнал про вимагання чи, навіть, натяк на хабар моїми підлеглими. Адже корупція — це свого роду онкозахворювання суспільства на останній стадії...

Вінницька міська влада бореться в першу чергу не проявами корупції, а її причинами... Ми запроваджуємо систему запобігання та протидії корупції . Для цього у нас з кожним днем мінімізується вплив чиновника на прийняття того чи іншого рішення. А ще ми постійно працюємо над тим, щоб зробити усю процедуру отримання дозволу чи реєстрацію максимально публічною і відкритою. Бо це і є та сама довіра до влади та водночас її контроль кожним членом громади. До речі, кілька тижнів тому наша міськрада і виконком підтвердили антикорупційний сертифікат...

А наші іноземні партнери — Британська рада, USAID, Швейцарська агенція розвитку та співробітництва , польські колеги, з якими ми поглиблено працюємо, дуже прискіпливо моніторять усі "рухи" міської влади щодо прозорості рішень. Скажу більше, без довіри іноземці сьогодні із Вінницею не працювали б взагалі!

 Володимир Гройсман: «Вінниця чекає від влади продовження якісних змін» - фото 2

- Коли стартує анонсована Вами ще до виборів реформа комунального господарства Вінниці за півтора роки? Як вона співвідноситься із швейцарським проектом повної модернізації теплоенергетичного комплексу в нашому місті вартістю 10-15 мільйонів франків?

- Вона вже стартувала. Перш за все вона передбачає запровадження нової системи управління житлово-комунальним господарством, у тому числі й підпорядкування ЖЕКів старшим по кожному будинку. Концепція реформи ЖКГ у Вінниці скоро буде презентована усьому місту. Питання стоїть не просто скоротити чи розігнати. Ми прагнемо нової якості надання послуг, 100-відсоткової відповідальності виконавця, оптимізації тарифів із дотриманням економічної обґрунтованості... Якщо коротко, то ЖЕКи стануть повністю підконтрольними мешканцям. Люди мають відчувати себе повноправними замовниками послуг і мати повне право контролювати їх якість і повноту. І це не міф, а реальність найближчого часу.

- В найближчі 5 років реально у Вінниці та Вінницькому районі реалізувати новітню систему сортування та утилізації побутового сміття? Скільки і чиїх коштів необхідно для «чистої» Вінниці?

- Ситуація на сміттєвому полігоні у Стадниці нині під контролем, забезпечена пересипка об’єкту, він не горить, не димить, відкачано фільтрат, здійснюється укриття полігону. Водночас йде проектування суперсучасного заводу по переробці сміття обласного центру. Він буде екологічно чистим, буде розташований за межами Вінницького району і обслуговуватиме не тільки Вінницю, але й прилеглі райони. Уряд поки що підтверджує свої фінансові гарантії по цьому об’єкту. Тобто ми вже впритул підійшли до будівництва самого заводу, але на це потрібно сотні і сотні мільйонів гривень. Можливо, їх доведеться залучати у іноземних інвесторів під гарантії держави...

- Що чекає на вінницький малий бізнес у новому році? Наскільки податки підприємців та їхні робочі місця важливі для бюджету міста? Якою буде подальша доля ринкового збору на ринках Вінниці?

- На сьогодні у місті зареєстровані та працюють близько 35 тисяч підприємців і динаміка зростання їхньої кількості із знаком "плюс". Всі ми слідкували за масовими протестами підприємницької громади України, яку центральна влада почула. Бо без малого і середнього бізнесу в Україні ніколи не буде середнього класу. У нас, у Вінниці протягом останніх 4-х років ми припинили будь-які «наїзди», рейди і перевірки "контролерів" з боку виконавчих органів міської ради. Підприємець має перш за все працювати, годувати свою родину, при можливості давати роботу іншим і сплачувати на сьогодні дуже доступну суму до міського бюджету. Тільки не зрозумійте мої слова так, що в обласному центрі взагалі панує безконтрольність. Насправді, благоустрій, санітарний стан, повнота сплати за оренду землі під чітким контролем!

Щодо можливих змін розміру ставок єдиного податку для 35-ти тисяч вінницьких підприємців, то я гарантую, що "безпредєлу" і "закручування гайок" не буде!

- Коли буде завершено проект «серця Вінниці» – реконструкції площі перед універмагом і відкриття там підземного торгового центру? На які компроміси із забудовником довелось піти міській владі?

- Конфлікту ніякого між міською владою і керівництвом Універмагу через цю площу не було, бо вона весь час знаходилась фактично у користуванні підприємства. З нашого боку були чіткі вимоги — нові робочі місця, серйозні інвестиції, сучасний об’єкт в "серці Вінниці", який попри кризу та замороження більшості будівництв вже на стадії завершення. І я впевнений, що ці фонтани, лавочки і паркінги вже починаючи з осені порадують Вінницю та вінничан.

- «Муніципальний ринок» виправдав вкладені в нього інвестиції чи вичерпав себе як муніципальний проект?

- Місто в нього вклало небагато і нині отримує за оренду за 100відсоткову міську землю плату до бюджету. І в цілому, я вважаю його виправданим, бо він на той час дав альтернативу працюючим на ринках вінничанам. Ми забрали їх з вулиць і дали нормальне місце для роботи. Він і зараз нормально працює.

- Чи буде у місті другий будинок "ПМЖ"? Які найближчі капітальні проекти – міст через Буг і закінчення вулиці Келецької планується хоча б розпочати у Вінниці в найближчі роки?

- Так, ми продовжуємо цей проект будівництва доступного житла і вже розширили перелік категорій вінничан, що зможуть у цій програмі брати участь. Землю під нові будинки "Програми Муніципального Житла" місто вже знайшло, з банкірами є домовленість про доступні відсотки по кредитах і до кінця 2011-го року буде здано ще 106 таких квартир. А наступний проект - на 330 кватир вже у стадії планування… Житло практично за собівартістю нині будується в Україні, мабуть, лише у Вінниці. Погодитесь, що це чесний проект для міста, бо жодних питань з розподілу квартир по програмі "ПМЖ" досі не виникало.

- Хто приймав рішення про балотування до міської ради Вашого батька? Як коротко можна описати стосунки син-мер - батько-депутат?

- У міській раді 50 депутатів і до кожного із обранців громади, не зважаючи на його партійні прапори та переконання, я ставлюсь із повагою. Про це я сказав на першій установчій сесії нового складу міськради. Так само, кожен депутат може прийти до мера із питанням своїх виборців для його результативного вирішення... Двері мого кабінету відкриті для кожного із 50-ти!

Щодо мого батька, то Борис Ісакович із 2002-го по 2006-й був депутатом після обрання по мажоритарному округу на Вишенці. Він гарно працював на цьому окрузі, де люди його знають не перший рік. Нині він знову реалізував своє бажання продовжити цю роботу і був обраний знову - по мажоритарці, а не по списку команди Гройсмана. Син-мер і батько-депутат спілкуються часто, але більше поза межами роботи. У нас гарні родинні і дружні стосунки вдома і ділові на роботі.

 Володимир Гройсман: «Вінниця чекає від влади продовження якісних змін» - фото 3

- Ще будучи секретарем міськради ви купили авто для службового використання за власні кошти... Ви вже виплатили той кредит? Як часто самі керуєте авто?

- В мене вже багато років, ще з 2000-го авто марки тільки "Тойота", бо це надійні машини. Були дві "Кемрі", потім "Прадо"... Всі вони виконували для мене роль і службового авто. На жаль, сам я не часто сідаю за кермо через зайнятість і щільний графік зустрічей. А той кредит я давно уже сплатив…

- Два роки тому дружина подарувала Вам фотоапарат... Коли можна буде побачити фотовиставку робіт Володимира Гройсмана?

- Я дуже люблю робити перш за все фотопортрети, бо відкрите обличчя, очі, емоції — це ж дзеркало душі. Багато фотографувати можу собі дозволити тільки у відпустці, але для повноцінної виставки роботи поки що не відбирав. Про виставку подумаю може хіба коли вийду на пенсію…

- Вас часто запрошують на батьківські збори вчителі Ваших доньок?

- Ні, цим займається дружина... Але якби запросили, мабуть, пішов би. А так не запрошують, то я і не ходжу. От на зустріч однокласників на 15-річчя закінчення школи у 2009-му ходив.

- Де мер Вінниці проводить свої відпустки? Як Ваша родина зустрічатиме Новий рік?

- Для мене за останні 10 років нічого не змінилось — коло друзів ще з дитинства і наші улюблені місця відпочинку в Україні та в сусідній Польщі! Тобто, ніякої зоряної хвороби, як це часто буває у посадовців... А ще, я не управляю своїми відпустками і часто збираюсь на відпочинок в останній момент — за день-два. Завжди відпочиваю із сім’єю і це правильно! Бо більшість часу я на роботі і всі це розуміють. Як правило, на Новий рік ми вдома. Поки що не знаю, чи виберемось на тиждень в гори на лижі після Нового року чи вже після мого дня народження (20-го січня меру виповниться 33-ри роки — прим. авт.).

Знаєте, стосовно особистого життя, то воно, на мою думку, має залишатись особистим...Хіба що недостойна поведінка у спілкуванні із найближчими людьми може бути відома всім.

- Яке бажання востаннє загадували Діду Морозу, навіть якщо і не вірите в святкові дива?

- Я вірю в Діда Мороза, але давно йому нічого не замовляв... Як було в дитинстві? Під ялинкою були подарунки і сюрпризи — значить Дід Мороз приходив і до мене! Що він покладе моїм дівчатам — дружині Олені, донькам Юлії та Крістіні ще не знаю, бо часу на купівлю подарунків я ще не мав. Але подарунки і вітання будуть обов’язково!

А Вінниці та вінничанам хочу побажати у Новий рік забрати все найкраще, що було у нас з Вами в цьому році. Будьте здоровими, щасливими і нехай лад та спокій панує у Ваших родинах! Це дуже важливо! Хочу, щоб всі ми були добрішими один до одного в Новому році і вірили в добро! Щоб рази ми далі стверджувались у 2011-му як єдина громада Вінниці, яка б стала найкращою в Україні! Зі святом Вас, вінничани!

Записав Роман Ковальський, для ВИННИЦА.info


0
0