16 лип. 2019 10:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

85

0

Володимир Ар’єв: Україна має великі шанси продовжити рух Європою

Володимир Ар’єв: Україна має великі шанси продовжити рух Європою

Нардеп та журналіст Володимир Ар’єв в інтерв’ю журналістам розповів про довіру українців до передвиборчих рейтингів, можливу явку виборців на дільниці, а також про економічний зріст України в умовах війни та «лукашенкізм»


Володимир Ар’єв: Україна має великі шанси продовжити рух Європою

21 липня в Україні відбудуться дострокові парламентські вибори. Українці обиратимуть новий склад Верховної Ради. Нині в країні оприлюднюють рейтинги згідно з яких, кілька партій долають прохідний бар’єр.

Нардеп та журналіст Володимир Ар’єв в інтерв’ю журналістам розповів про довіру українців до передвиборчих рейтингів, можливу явку виборців на дільниці, а також про економічний зріст України в умовах війни та «лукашенкізм».

На початку розмови, нардеп зазначив, що можлива неуважність українців під час виборів, може призвести до втрат на державному рівні.

«Уважним треба бути завжди і в усьому. Будь-яка неуважність призводить до втрат. В мене сьогодні був конкретний випадок, але неуважність в питанні вибору для держави, може призвести до втрат в значно більших масштабах. Якщо виборець обрає людину, яка просто ззовні подобається, він можете це зробити. Не треба бути при владі, але хоча б мати якийсь досвід суспільно-політичний, громадський – людина покаже результат. Якщо людина до цього тільки виступала за чужими сценаріями по телевізору, хай смішно і якісно, але ви тоді не отримаєте для себе того результату, який хотіли би для свого життя.

Я представляю політичну силу, яка європейсько спрямована і яка базується на європейських цінностях. От сьогодні я втратив гаманець – хто в цьому винен? Я не буду звинувачувати поліцію, тому що вона не може ходити і дивитися весь час за моєю сумкою. Це суто моя відповідальність, що я не вгледів і так само людина має брати відповідальність за своє життя», – каже Володимир Ар’єв.

За словами Ар’єва, Україна була в Європі ще на початку минулого тисячоліття, але всі історичні події відкинули країну надовго і тепер потрібно повертатися додому. Україна має шанс, але є ризики його змарнувати.

«Весь шлях реформ, трансформації суспільства, влади – ми тільки почали, а результат у нас може бути тільки один – це Європа, вступ до ЄС. Такий самий шлях пройшли Литва, Латвія, Естонія, які разом з нами були в радянському союзі. Такий шлях пройшла Польща, де на початку 90-х поляки в Україну за каструлями їздили, в них нічого не було; вони пройшли ті реформи, які набагато болючіші зараз для нас.

Володимир Ар’єв: Україна має великі шанси продовжити рух Європою

Для нас важливо зараз зрозуміти, якщо і суспільство, і влада повернуть назад – України не буде. І от якраз партія «Європейська Солідарність», з якої я йду на вибори, разом виступає за те, щоб іти далі. Лише в позитивному порядку денному рухати Україну в бік ЄС, тому що це повернення додому. Історично Україна була в Європі ще на початку минулого тисячоліття, всі ті події нас відкинули надовго і нам нарешті треба повернутися додому. Зараз є шанс і якщо ми його змарнуємо, можливо, Україна в тих межах, в яких ми сьогодні знаємо, може і не залишитись», – зазначив нардеп.

Політик зазначив, що «нові» люди, які планують йти до влади, не дуже розуміють, що таке міжнародна парламентська діяльність і питання постає в тому, чи готові вони консультуватися, щоб не робити помилок на міжнародній арені.

«На жаль, оптимізму в мене мало через те, що прийдуть люди, які не дуже розуміють, що таке міжнародна парламентська діяльність. Коли я очолив делегацію в ПАРЄ, у мене вже був досвід роботи там. Зараз приходять люди повністю «неофіти». Питання не в тому, що вони «нові». Якщо вони не будуть вчитися, як нинішній президент не хоче нас слухати і робить величезні помилки на міжнародній арені, – я сподіваюся, що вони принаймні будуть хоча б консультуватися. Дилетантизм і відсутність досвіду – це такі речі, які приходить не зразу, питання в тому, чи мають люди ту складову для держполітики, яка називається «мудрість». Тут ми стрибнули у невідомість.

Я вважаю, що партія «Європейська Солідарність» складається з нових і досвідчених людей і якраз суміш молодої енергії і досвіду – може зіграти позитивну роль. Нам потрібна зважена, розумна, але швидка дія і от якраз Україна має великі шанси продовжити рух Європою. Молодим можна допомогти, аби вони хотіли нас чути. Поки що, на жаль, ми бачимо таку зверхність, тобто «ви всі старі, ви нічого не знаєте». Якщо дійсно чути голос розуму, тоді можуть бути дії», – каже Ар’єв.

Володимир Арє’в відзначив, що за останні роки в Україні був закладений фундамент економічного зросту, що Світовий банк визнав, що в нашій країні стриманий економічний ріст в умовах війни.

«Протягом останніх років в нашій державі був закладений фундамент економічного росту і зараз навіть Світовий банк говорить, що в Україні є стриманий, але економічний ріст в умовах війни. І Зеленський говорить, що за останні роки були створені гарні умови і щоб приходили та інвестували Україну. Тобто він фактично визнає дії попередньої влади, а потім він заявляє, що попередні дії влади треба люструвати. Він намагається гратися зараз в мікроменеджмент», – каже політик.

Нардеп зазначив, що нинішній прояв «лукашенкізму» в Україні може призвести до втрати безвізу та припинення допомоги зі сторони міжнародних партнерів.

Володимир Ар’єв: Україна має великі шанси продовжити рух Європою - фото 2

«Багатьом людям в країні подобається Лукашенко, але ті, кому він не подобається – набагато активніші. Вони не допустить прояву «лукашенкізму» в Україні. Зараз люди спостерігають за передвиборчою кампанією. Але якщо це продовжиться після виборів, то тоді в суспільстві будуть назрівати дуже сильні протестні рухи, тому що люди не хочуть того, щоб Україна перетворилася в Білорусію. Українці не мають диктатури.

Це може призвести до втрати безвізу, нас виженуть з усіх міжнародних організацій, нам припинять надавати допомогу. І до кого нас кидає «лукашенкізація»? До Російської Федерації. Цікавий момент, що після запропонованої люстрації імені Зеленського на політичному полі країни залишатиметься сам Зеленський», – каже Володимир Ар’єв.

Тема рейтингів нині цікавить усіх, більшість їм довіряє, інші ж навпаки кажуть, що це максимально неточна інформація. Володимир Ар’єв зазначив, що рейтинги відображають тенденції, але вони можуть суттєво помилятися в цифрах. А також розповів про те, що в країні варто змінювати стару систему парламентських виборів, найкраще – відкриті списки.

«Рейтинги відображають тенденції, але вони можуть суттєво помилятися в цифрах. Ті рейтинги, які зараз є – вони створені з огляду на те, що явка виборців буде ледь не 90%. Але реальна явка буде, я думаю, до 50% у кращому випадку і це може суттєво вплинути на результати виборів. Явка буде коригувати цифри, тому рейтинги можна дивитися не конкретно в цифрах, а в динаміках: хто росте, хто падає.

Потрібно змінювати систему, найкраще для України зараз – відкриті списки і вже потім переходити, можливо, до Британської системи, але для цього треба мати високу політичну культуру. Ми цьому вчимося, маємо прогрес, просто потрібно пройти ті періоди, які пройшли всі західні країни, щоб досягти високого рівня життя.

Наступні вибори також можуть пройти за старою виборчою системою, хоча нам треба уже переходити від моделі, де можна купувати голоси. Політична корупція завжди відбудовується із самого низу, вона не з верхів росте, це не Росія. Риба не гниє з голови. А навіть і якщо гниє, то хтось намагався з’їсти хвіст риби з гнилою головою? Має бути влада в суспільстві, а суспільство у владі. І якщо люди почнуть обирати дійсно з мінімізацію корупційних ризиків, то тоді є багато шансів реального оновлення», – каже нардеп.

Політик також зазначив, що його мета – робити європейські реформи в Україні і відстоювати державу на європейській арені з точки зору українських патріотичних позицій. Якщо це вдасться, то буде сенс залишатися при владі, якщо ні – варто залишитися в опозиції і робити все, щоб програма змін співпадала із програмою нової влади.