21 лют. 2023 15:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Інтерв'ю
0

392

0

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці»

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці»

Інтерв’ю директора ПрАТ «Зернопродукт МХП» Володимира Прокопчука


Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці»

Як бізнес відповідає на виклики війни, розповів директор ПрАТ «Зернопродукт МХП» Володимир Прокопчук.

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці»

- Минулий рік був складний в усіх аспектах: повномасштабна війна, через що багато наших працівників пішли захищати Батьківщину, а отже постала проблема нестачі кваліфікованих кадрів, на додаток ще й холодна весна, посушливе літо, дефіцит паливно-мастильних матеріалів. Викликів було чимало. Особливо важко було морально, адже у всіх наших працівників, які стали на захист нашої держави, є сім'ї: малі діти, літні батьки. Працівники були психологічно напружені. Нерідко доводилося бути в ролі психолога: вислуховувати, відповідати, розмовляти, заспокоювати… Але мені відрадно, що в нас на підприємстві ніхто не залишив країну, усі ми сьогодні працюємо заради перемоги. Як уже казав, чимало наших колег зі зброєю в руках боронять рідну землю.

Усіляко допомагаємо їм. На базі наших виробничих підрозділів були розгорнуті волонтерські штаби, де люди мають змогу після роботи готували тушонки, паштети, куди приносять теплі речі, ковдри, дітки малюють малюночки, роблять обереги, літні люди в'яжуть шкарпетки, а потім усе це волонтери відвозять нашим захисникам. Намагаємося по-різному дбати за бійців.

Наші працівники сервісної служби щодня лагодять автівки для них. Уже майже 30 автомобілів різного класу та призначення були відремонтовані та передані воїнам на передову.

Аби мобілізовані працівники краще відчули нашу підтримку, керівництво МХП вирішило зберегти їхні заробітні плати, допоки вони на війні. Є й програма фінансової та психологічної допомоги для сімей загиблих бійців. На жаль, і в нас вже є такі.

- Як долаєте виклики війни?

- Як і всі - мужньо. Кожний став захищати Батьківщину на своєму місці: одні поповнили лави ЗСУ, інші – стали волонтерити у вільний від роботи час, треті – сіяли та збирали, адже наше підприємство, і компанія МХП в цілому, тримають економічний фронт і продуктову безпеку країни.. Наша компанія веде чесний бізнес. Ми сплачуємо податки в повному обсязі в загальнодержавний та і в місцеві бюджети. У нас офіційне працевлаштування та своєчасна виплата заробітку. Від того, як ми спрацюємо, залежить не лише наш добробут, а й місцевих громад та країни загалом. Тому виклики, пов'язані з повномасштабним вторгненням, ми подолали гідно. Хоча багато чого не вдалося зробити. Не приховуватиму, урожай минулого року отримали зовсім не такий, який очікували і про який мріяли. Багато чинників на це вплинуло, найважчий серед них – це війна. Та попри все, дякуємо Богу, бо нам вдалося і посіяти, і зібрати.

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 2

-Чи вдалося все заплановане?

- Звісно, що ні. Повномасштабна війна внесла свої корективи. У нас було чимало планів. Ми, традиційно, наприкінці року підбиваємо підсумки, аналізуємо, визначаючи успіхи й прорахунки, плануємо. Це значно полегшує подальшу роботу, адже вже чітко знаємо, в якому напрямі рухатимемося впродовж 365 днів. Так було й минулоріч. У 2021 ми зробили планування. Узимку, як відомо, аграрії більше навчаються. На полях роботи небагато: підживлення озимих, розкидання добрив по мерзлоталому ґрунті. До речі, наше підприємство належить до тих небагатьох організацій, які на свої землі вносять органічні добрива.

За останні 100 років українські чорноземи втратили половину свого гумусу – основного родючого компонента. Відповідно, зменшується природна родючість ґрунту.

Обсяги внесення органічних добрив в Україні з розрахунку на 1 га порівняно з 1990 роком зменшилися у 22 рази! Це загрозливі тенденції щодо балансу гумусу в ґрунтах. Щороку через їхню виснаженість Україна недоотримує сільськогосподарської продукції на 5 млрд дол США.

Водночас наша компанія з року в рік збільшує використання органічних добрив на полях, що орендує. Ми щорічно вносимо близько 100 тис. тонн гною ВРХ з наших тваринницьких ферм, а також близько 300 тис. тонн суміші органічної від утримання курчат бройлерів. З початком діяльності біогазового комплексу в Ладижині, окрім вказаних видів органічних добрив, у технологію впроваджено використання твердих та рідких органічних добрив, що є побічними продуктами біогазу.

Агрохімічні обстеження ґрунтів свідчать про значне покращення їхньої якості, а отже, про перевагу технологій, які застосовує підприємство.

По-перше, збільшився вміст гумусу, азоту, фосфору, калію. Ґрунт збагачується мікроелементами, у ньому майже немає солей та важких металів.

Ми підживлюємо ґрунт органікою, відповідно, маємо екологічні продукти.

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 3

- «Зернопродукт МХП» є частиною МХП, як під час війни розвивалася компанія?

- МХП постійно змінюється. 2019 року компанія почала трансформацію в кулінарну, і цей процес невпинний. Ми щодня працюємо, аби годувати людей і пропонувати їм якомога більше якісних та смачних страв, виготовлених із використанням найсучасніших харчових технологій. Одним із напрямів трансформації МХП в кулінарну компанію є робота в сегментах HoReCa та ритейлу. Уже зараз МХП спільно з партнерами пропонує українцям смачну й безпечну шаурму та інший стритфуд у понад 100 точках мережі вуличної їжі Doner Маркет. А завдяки роботі понад 200 магазинів «М’ясомаркет» по всій Україні у споживачів є доступ до гарного асортименту мʼяса, мʼясоковбасних виробів, кулінарії та інших продуктів харчування. 

У Вінницькій області для українців відкрили 8 магазинів «М’ясомаркет». Лише у Вінниці працює 4 магазини. Також «М’ясомаркети» є в Ладижині, Іллінцях, Гайсині та Козятині. Doner Маркетів в області – 6. У Ладижині, до речі, Doner Маркет запрацював у новому форматі – у форматі кафе. Це приміщення, із сучасним дизайном, з яскравими і незвичними елементами, забезпечує підвищений комфорт перебування у закладі – більше місця, простору.

- Скільки податків заплатити?

Зернопродукт МХП за 2022 рік сплатив у бюджети всіх рівнів понад понад 318 млн. Хоча підприємство здійснює свою діяльність переважно у Вінницькій області, ми також сплачуємо податки за свої підрозділи та філії в Івано-Франківській, Житомирській, Тернопільській, Київській, Черкаській та Хмельницькій областях. Якщо врахувати всі ці підприємства, тоді сума буде майже 500 млн. грн.

Ми добре розуміємо, що вчасно сплачені податки допоможуть покращити економічну ситуацію держави. Кожний на своєму місці має дбати про добробут та стабільність України – а це і є економічний фронт держави.

- Як співпрацюєте з пайовиками?

- Орендодавці – це наші не лише партнери, а й друзі. Ми знаємо кожного. А їх чимала родина – майже 28 000. Кожний має свої потреби, у кожного є бажання. Інколи вони приходять до нас просто поспілкуватися. На початку повномасштабного вторгнення це було особливо помітно. Люди були перелякані і до нас зверталися за порадами. Ми намагаємося кожному прийти на допомогу. У нас є низка соціальних проєктів для них: «Посій насіння з МХП», «Збережи урожай з МХП», «Соціальний магазин», «Лікар для села» – і цей перелік можна продовжити. Повірте, що кожний із них є улюбленим для наших орендодавців. От, приміром, «Посій насіння з МХП» – це навесні ми роздаємо насіння городини та квітів. Вони сіють його в себе на присадибних ділянках, а восени збирають огірки, помідори, капусту і консервують. Для цього ми роздаємо їм кришки – це вже реалізуємо проєкт «Збережи урожай з МХП». Людям дуже подобаються такі акції. Вони дякують, деякі нам шлють фото з городиною чи вже з закрутками, інші – приносять айстри (їх насіння теж ми даруємо) нам – на знак вдячності.

Один з найулюбленіших проєктів наших пайовиків – це «Соціальний магазин». Ми переобладнали авто під магазин. Там є холодильники, забезпечені інші санітарні умови. Ним привозимо нашим орендодавцям продукцію власного виробництва за цінами від виробника. Попередньо в селах розвішуємо оголошення про приїзд крамниці, і наші пайовики зазвичай уже його чекають у визначеному місці. Ми стільки слів вдячності отримуємо за нього. Ця програма, переконаний, буде діяти і цьогоріч.

Завжди докладаємо всіх зусиль, аби вчасно виплатити орендну плату. Минулого року, незважаючи на війну, важку економічну ситуацію, ми розраховувалися з нашими пайовиками, бо намагаємося ніколи не порушувати умови укладеного договору, до того ж розуміємо, що їм теж скрутно.

- Які соціальні проєкти реалізували в громадах?

- Ми дуже тісно співпрацюємо з нашим БФ «МХП – Громаді». Стараємося прийти на допомогу кожній громаді, де є наша присутність. Минулого року спільно реалізували майже 100 проєктів. Вони були різних напрямів: від оновлення вікон чи харчоблоку в школі до створення реабілітаційних центрів для бійців. До речі, фонд проводить конкурси, участь у яких можуть взяти всі охочі. Ми підтримуємо громади та малий бізнес, адже розуміємо, що малі підприємці –це теж додаткові робочі місця та податки до місцевих бюджетів. До прикладу, упродовж травня – липня ми спільно проводили конкурс «Роби своє». Це перший такий конкурс в умовах повномасштабної війни. Він спрямований на підтримку малого та середнього бізнесу в селах та малих містечках. Загалом на участь у конкурсі зареєструвалося понад 700 учасників, було надіслано 320 проєктів з 11 областей України, обрано 62 переможці, з них – 16 жителів Вінниччини. Бюджет конкурсу становив 5 млн грн. Ці люди виграли на розвиток своєї справи від 50 до 100 тисяч гривень. І що особливо приємно, багато хто започаткував бізнес, який допомагає армії.

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 4

Наприклад, у Мухівцях родина Вишнівських мали свою невелику швейну майстерню, вони виграли в нас 100000, купили додаткове обладнання, перепрофілювалися і нині шиють спальники та плащі для бійців. У Калинівці теж підприємець перепрофілювався і шиє костюми та шеврони.

Робимо конкурси й для громад – «Час діяти, Україно». Цьогоріч ми мали величезну кількість заявок – майже 400. Попередньо планували бюджет 5 млн грн – це в середньому десь на 70 грантів, але потім зрозуміли, що є проєкти надзвичайно цікаві, які вкрай важливі для мешканців того чи іншого регіону. Тоді ми вирішили залучити резевні кошти. Загальна сума вийшла 8,2 млн грн – на реалізацію 102 проєктів. І тепер з гордістю можемо сказати, що купили чималу кількість генераторів у школи та дитячі садочки. Діти навчаються та виховуються у теплі та при світлі. Зробили чимало бомбосховищ, укриттів. Люди мають де сховатися від небезпеки. Закупили подрібнювачі гілок, і тепер жителі громад зможуть розчистити узбіччя доріг від чагарників, подрібнити це гілля та ще й гроші заробити.

Я вже не кажу про щорічні традиційні акції до Дня знань, Дня Святого Миколая та Новий рік. Традиційно у ці дні ми роздаємо подарунки дітлахам у тих громадах, де є наша присутність.

Минулоріч ми тримали і культурний фронт. Наше «Кіно заради перемоги» збирало чималі глядацькі зали. Приємно, що до цього туру доєдналася і легендарна Ада Роговцева з донькою. Стільки емоцій, щирості і скупої чоловічої сльози я давно не бачив, адже фільми показували і у військових частинах. Спільно з гуртом «KOZAK SYSTEM» вирушили з вуличними концертами по містах та селах. Усі пританцьовували з артистами і донатили на армію. Зробили відразу дві гарні справи: і людей морально розвантажили, і гроші для бійців зібрали.

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 5

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 6

За проєкти з БФ «МХП – Громаді» можна розказувати годинами, бо щоденно щось робимо в якійсь громаді. Але це все не заради слави, а для добробуту місцевих жителів та щасливого дитинства малечі.

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 7

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 8

- На яких аспектах роботи зосередитеся у 2023 році?

- Цьогоріч МХП продовжить працювати в таких напрямах:

  • робота підприємства, робочі місця;
  • трансформація в міжнародну кулінарну компанію;
  • забезпечення продовольчого фронту країни;
  • розвиток й відновлення регіонів, які зазнали руйнувань;
  • допомога тим, хто цього потребує – ВПО, діти, вразливі верстви населення;
  • підтримка проєктів, спрямованих на утвердження української ідентифікації.

Також буде продовжено усі флагманські проєкти: конкурс грантів для місцевих громад «Час діяти, Україно», конкурс грантів для мікробізнесу «Роби своє» (бо лише в синергії великого та малого бізнесів можливо розвинути громаду та Україну), національний кінотур «Кіно заради перемоги!», «Посій насіння з МХП» та «Збережи насіння з МХП». Ми будемо підтримувати наших мобілізованих співробітників, шитимемо форму жінкам-військовослужбовцям, допомагатимемо ветеранам починати свій бізнес, покращуватимемо освіту. Також будемо підтримувати й розвивати партнерство як локального, великого бізнесів, так і з органами місцевого самоврядування задля відновлення громад.

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 9

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 10

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 11

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 12

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 13

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 14

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 15

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 16

Володимир Прокопчук: «Згуртувавшись, кожний став захищати Батьківщину на своєму місці» - фото 17