10 листоп. 2022 09:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Економіка
0

105

0

Ворог нищить енергетичну систему. Як зберегти критичну інфраструктуру?

Ворог нищить енергетичну систему. Як зберегти критичну інфраструктуру?

Енергетики уже б’ють на сполох, наголошуючи, що використали для відновлення зруйнованих мереж усі запаси


Ворог нищить енергетичну систему. Як зберегти критичну інфраструктуру?

Ворог веде прицільний вогонь по об’єктах критичної інфраструктури – водогонах, електричних та газових мережах. Знищено близько 40% енергетичної системи. Підприємства – надавачі послуг оперативно відновлюють зруйновані об’єкти. Однак, наявні ресурси для цього обмежені. Енергетики уже б’ють на сполох, наголошуючи, що використали для відновлення зруйнованих мереж усі запаси.

Зі свого боку компанія «Вінницягаз» у міжопалювальний період виконала усі необхідні заходи для забезпечення належного стану та надійного функціонування газорозподільної системи регіону. Зокрема, встановили на заміну застарілим 68 сучасних ШГРП, 35 станцій катодного захисту, 4,5 тис. будинкових регуляторів тиску. Замінили понад 4 км підземних газопроводів, які вийшли з ладу та проклали 2 км нових для оптимізації роботи системи. Встановили 14 нових засувок, понад 13 тис.лічильників тощо.Загальна сума інвестицій склала близько 88 млн грн. Система готова до сталого проходження опалювального сезону.

Ворог нищить енергетичну систему. Як зберегти критичну інфраструктуру?

Виконати усі заплановані роботи ми змогли завдяки нашим досвідченим працівникам, власному виробництву газорозподільного обладнання та співпраці з нашими європейськими партнерами. Придбати усе необхідне для роботи допоміг наш логістичний центр РГК.

В умовах війни доводиться виконувати й не заплановані, додаткові заходи. А це додаткові витрати.Так, зараз ми по всій області облаштовуємо захисні укріплення для захисту від пошкодження ключових вузлів газорозподільної системи.Надаємо допомогу нашим колегам із деокупованих територій у відновленні пошкоджених обстрілами і бомбардуваннями мереж.

У сьогоднішніх умовах війни та загрози пошкодження мереж, у підприємств критичної інфраструктури має бути стратегічний запас не лише для поточних ремонтів, усунення аварійних ситуацій, а й додатковий запас комплектуючих, обладнання, запчастин, розхідних матеріалів, пального тощо на випадок руйнувань та необхідності оперативного відновлення систем.

Тут підприємства критичної інфраструктури, і «Вінницягаз» зокрема, стикнулися з проблемою неплатежів, які породжують багатомільйонні борги та відповідно дефіцит коштів для утримання мереж, їх ремонту та захисту.

Так, на кінець жовтня заборгованість споживачів усіх категорій за отримані послуги розподілу газу перевищила 115 млн грн. З них понад 55 мільйонів нам боргують побутові споживачі, тобто населення. Майже 46 мільйонів – теплопостачальні підприємства. Понад 14 мільйонів – промисловість. Решту - бюджетні та релігійні організації.

Ми розуміємо усю складність ситуації. Однак, те, як ми вистоїмо перед сьогоднішніми викликами залежить від кожного з нас. Кожна сплачена платіжка за розподіл газу – це участь і вклад кожного споживача у підтримання енергетичної безпеки регіону.У те, щоб усі ми разом пройшли цю зиму і цей опалювальний період з теплом.

А газовики зроблять усе, щоб на конфорках був газ.

Працюємо в посиленому режимі, забезпечуємо розподіл газу до 500 тис. споживачів. Підготували мережі до зими та 24/7 пильнуємо за їх стабільною роботою, безперебійним та безаварійним процесом доставки газу.Щоб у кожній оселі був газ, а з ним тепло, можливість зігрітися, приготувати їжу, підігріти воду. Ми зможемо виконати свої функції при наявності необхідних матеріальних та грошових ресурсів. Потрібен стратегічний запас на випадок екстрених ситуацій. Це нас особливо турбує з наближенням холодів.

Тариф на послуги розподілу газу для АТ «Вінницягаз» встановлений державним регулятором НКРЕКП з січня поточного року та становить 2,112 грн за 1 куб в місяць. На період воєнного стану тариф залишається незмінним.

Послуги розподілу газу сплачуються щомісяця рівними платежами. Розмір щомісячної плати визначається щорічно, виходячи з об’єму використаного газу конкретним споживачем у попередній газовий рік. На 2023 рік споживачі уже можуть порахувати розмір своєї плати. Для цього потрібно взяти кількість спожитого ними газу за період з жовтня 2021 р. по вересень 2022 р. Помножити цей об’єм на тариф та поділити на 12 місяців.

До кінця поточного року розмір щомісячноїплати за розподіл газу не зміниться.

Строк оплати – до 20 числа місяця, в якому отримуєте послуги. Тобто, до 20 листопада за листопад.

Ми дякуємо усім споживачам, які вчасно сплачують послуги. Багато наших клієнтів вже сплатили до кінця року. Адже щомісяця платіж за розподіл газу сталий. А оплата за кілька місяців дає змогу заощадити на банківській комісії.

Звертаємося до усіх наших клієнтів з проханням з розумінням поставитися до ситуації та вчасно сплачувати за доставку газу.

Зі свого боку ми беремо на себе відповідальність забезпечити належну роботу газорозподільної системи, оперативну ліквідацію аварійних ситуацій та стабільну доставку газу.