27 листоп. 2018 14:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

450

0

Воєнний стан. Які заходи передбачені у Вінницькій області, що зміниться для людей і чи варто купувати долари

Воєнний стан. Які заходи передбачені у Вінницькій області, що зміниться для людей і чи варто купувати долари

 Валерій Коровій роз’яснив про воєнний стан, права людей і ситуацію з курсом валюти 


Воєнний стан. Які заходи передбачені у Вінницькій області, що зміниться для людей і чи варто купувати долари

 З 9-ї години 28 листопада на території Вінницької області на 30 днів, вводяться в дію окремі положення закону Про правовий режим воєнного стану. Ми розпитали в голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія, чи будуть створювати в області військово-цивільну адміністрацію, чи потрібно людям носити з собою документи, що посвідчують особу і які заходи планують запровадити відповідно до режиму.

- Чи передбачається створення військово-цивільної адміністрації?

- Указ Президента, який затверджений Верховною Радою, вводить в дію окремі положення Закону України Про правовий режим воєнного стану. Відповідно до ст.4 даного Закону передбачено, що за ініціативи голови обласної державної адміністрації або голови військового командування, Президент може створювати військові адміністрації. На даному етапі немає необхідності створення військової адміністрації.

- Які заходи планують запроваджувати у Вінницькій області відповідно до Указу Президента і чи стосуватимуться вони цивільних громадян?

- Відповідно до норм закону і Указу Президента є чітко визначений перелік міністерств і відомств, які розробляють свій план заходів. Наприклад, Національна поліція, Міністерство оборони, Державна служба з питань надзвичайних ситуацій, Державна прикордонна служба і так далі. Кожна з цих служб вводить в дію відповідний план заходів. Завдання голови ОДА, який є головою ради оборони Вінницької області полягає в координації цієї роботи. Рішення про впровадження заходів з обмеження прав і свобод громадян може приймати лише військово-цивільна адміністрація. На сьогодні для цього немає підстав. Будуть вживатись заходи в кожній службі. Цей план заходів закритий. Основне завдання гарантувати безпеку громадян і враховуючи можливість зовнішньої загрози оперативно реагувати на це.

Ми відслідковуємо ситуацію по ділянці кордону з Придністров’ям. За останні 4 роки ми суттєво посилили систему контролю державного кордону по Придністровській ділянці: понад 30-кілометровий протитанковий рів, закуплена техніка, відкрито три нові застави. В області діє комплексна система, пов’язана з територіальною обороною. Ми можемо швидко розгорнутись в будь який момент.

Також не йде мова про мобілізацію. Проводяться заходи оповіщення резервістів першої категорії. Це люди які пройшли навчання і які готові бути мобілізовані протягом кількох годин.

- Чи зміниться щось для звичайних громадян? Адже деякі люди в магазинах скуповують крупи, товари першої необхідності та валюту в обмінниках.

- На валютному ринку сьогодні розігрується спекулятивний попит. Як економіст хочу застерегти людей сьогодні бігти купувати долари. Ми входимо в сезонний фактор для якого притаманно зменшення вартості іноземної валюти. Перед новорічними святами люди зазвичай продають валюту. Тому попросив би не піддаватись чуткам і пліткам і не зменшувати дохід своєї сім’ї. Буквально за кілька днів все піде на спад і ті хто купує зараз цю валюту продаватимуть її за нижчими цінами. Макроекономічні чинники для зростання валюти відсутні. Динаміку курсу валюти визначає виключно спекулятивний фактор.

- Чи потрібно громадянам на період воєнного режиму носити з собою документи, що посвідчують особу?

- Ні. Буде посилена система охорони окремих об’єктів, системи національної оборони, підвищення системи правопорядку. Правоохоронні органи не будуть чинити дій, пов’язаних з обмеженням прав і свобод громадян.

- В мобільних додатках розсилають повідомлення про те що Росія здійснює повномасштабний наступ на Україну. Це правда?

- Ця інформація не відповідає дійсності. Схожі дії інформаційної атаки ми спостерігали, коли були вибухи під Калинівкою. Зараз знову ми зіштовхуємось з тим, що називається інформаційна чи гібридна війна. Серед комплексів заходів, які передбачені правовим режимом воєнного стану, передбачена робота з виданнями, які розповсюджують спекулятивні повідомлення.

- Чи відбудуться 23 грудня вибори в ОТГ?

- Це питання до Центральної виборчої комісії.

 

Воєнний стан. Які заходи передбачені у Вінницькій області, що зміниться для людей і чи варто купувати долари

Раніше ми писали, що Верховна Рада ввела в 10 областях України воєнний стан. Серед них – Вінницька.

У Винницькій області визначено 6 медичних закладiв, які за потреби надаватимуть необхідну спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу захисникам у зв’язку iз запровадженням воєнного стану. У цих закладах всi цивiльнi отримуватимуть лiкування без змiн.

Департамент соціального захисту Вінницької міської ради повідомив, що в умовах воєнного стану органи соціального захисту працюватимуть у штатному режимі та забезпечуватимуть безперебійне надання послуг населенню.

Мобілізації на Вінниччині не оголошують.

Вінниця.info