17 трав. 2021 18:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

1791

0

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео

Самокати не будуть прив’язані до місця, а по карті в додатку можна буде визначати «зелену» зону і паркуватися


Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео

З 17 травня вперше у Вінниці запрацював сервіс прокату електросамокатів. Півсотні двоколісних поки що розмістили у правобережній частині міста – центр та проспект Космонавтів. До кінця літа планують збільшити до 200 одиниць. Самокати не будуть прив’язані до місця, а по карті в додатку можна буде визначати «зелену» зону і паркуватися.

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео

Засновник сервісу Роман Мотрук розповів Вінниця.info, що після Львова, запустити прокат електросамокатів вирішили у Вінниці, бо тут розвинена інфраструктура.

«Я живу у Львові, і, звісно, перше місто було Львів. Після того до нас звернулися хлопці з Вінниці, ми домовилися за партнерство. Тут хочуть теж розвивати цей вид сервісу, робити Вінницю більш європейською, привабливішою. Великий плюс того, що тут хороша інфраструктура, багато велодоріжок», – каже Роман Мотрук.

За словами власника сервісу Е-wings у Вінниці Всеволода Дробини, такі самокати будуть зручними для вінничан у час пік, коли по місту багато заторів.

«У нас постійно велика кількість транспорту в місті, постійно затори. Людям буває у час пік важко добратися до роботи. А самокати – дуже зручний вид транспорту і він, скажемо так, відносно дешевий, легкий у використанні. Зараз з міською радою ведемо переговори, узгоджуємо місця, де і як правильно розмістити самокати», – каже Всеволод Дробина.

Самокати не будуть прив’язані до місця. Коли користувач скачає додаток, буде видно на карті, де самокати знаходяться, кількість його заряду, а також окремі зони, де можна буде припаркуватися.

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео - фото 2

Сьогодні перший день роботи сервісу, вінничани уже орендують. За словами засновника, станом на 16:30 годину послугами скористалося уже більше півсотні людей.

«Дуже круто, що в місті уже можна кататися на самокатах. Уже не заздритиму своїм друзям з Києва», – каже вінничанин, який взяв у оренду самокат.

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео - фото 3

Вартість поїздки визначається по хвилино: 1 хвилина = 2 гривні. Розблокування одного транспортного засобу – 15 грн.

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео - фото 4

«Ми вираховувати для себе собівартість. Тому що це величезні амортизаційні витрати на обслуговування самокатів. Якби завжди можна було їздити по рівних дорогах, то самокат би не ламався. А так він, звичайно, може зламатися. Щоб тримати команди, обслуговувати сервіс – теж потрібно багато людей, платити їм зарплати. Тому ця ціна обгрунтована, проте вона буде переглянута. Вона може змінюватися. Якщо буде великий негатив від користувачів, що ціна зависока, тоді вона буде переглянута», – каже Роман Мотрук.

Наразі у Вінниці в наявності є 50 самокатів, проте кількість збільшиться до кінця літа. Планується близько 200 одиниць.

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео - фото 5

З технічної точки зору

«Ми інформуємо людей, в нас навіть на брошурах, прикріплених до самоката, є заборонений знак, що двом людям їхати не можна. В договорі оренди теж прописана ця інформація. Діти також не повинні кататися на самокатах. Даний самокат, оскільки він зараз ще на законодавчому рівні не має інформації, то він прирівнюється до велосипеда. Використовувати його по велодоріжках і якщо їх немає, то краю проїжджої частини дороги», – додав засновник сервісу.

На даний момент, паркувати самокат дозволено вздовж проспекту Космонавтів, на вулиці 600-річчя, в центрі. За словами керівника Е-wings у Вінниці, завтра за планом зустріч із представниками міської ради, де будуть визначатися із паркувальними місцями самокатів.

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео - фото 6

«Починаємо з Вишеньки, там просто краща інфраструктура. Ми поки що до Центрального мосту орієнтуємося, тобто по правобережній частині Вінниці. Щоб не було поки великого розпилення, а тоді вже будемо бачити щодо попиту. Тобто зараз тільки частина самокатів працюватиме, а далі уже поступово будемо збільшувати», – розповів Всеволод Дробина.

Щодо безпеки і крадіжок

За словами засновника, самокат має кілька трекерів і це унеможливлює крадіжку.

«Я думаю, що люди, які мають страхи, вони бізнесом не займалися. В нас є система, як унеможливити крадіжку самоката. Якщо ми забезпечуємо потрібну кількість працівників, які будуть реагувати постійно на рух самоката, то все буде добре. Самокат має кілька трекерів і це унеможливлює крадіжку. Якщо самокат взяти до рук, але не розрахуватися за поїздку, він буде видавати звук, а також гальмуватиме заднє колесо, щоб не було можливості на ньому поїхати», – каже Роман Мотрук.


Початок поїздки

Завантажити додаток (для користувачів Android, для користувачів IOS) і знайти вільний скутер на карті. Можна також забронювати. У додатку Е-wings виберіть потрібний самокат чи інший транспорт, натисніть на нього, після – на кнопку «бронювати». Максимальний термін бронювання – 15 хв.

Електросамокати та велосипеди e-wings ви зможете знайти у будь якій точці міста. Якщо ви не бачите їх на вулиці, зайдіть у додаток та знайдіть на карті найближчий e-wings.

Оплата

Потрібно поповнити «гаманець» у додатку, знайти на вулиці будь який e-wings.

Щоб почати їзду, потрібно відсканувати QR-код на рулі, або ввести код обраного самокату або велосипеду. Якщо пройшла оплата – відштовхнути правою ногою і тиснути ручку справа.

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео - фото 7

Після поїздки потрібно припаркувати e-wing на зеленій зоні, на парковках e-wing або на парковках для велосипедів.

Яка вартість?

Вартість розблокування одного транспортного засобу – 15 грн. Вартість 1 хв. користування – 2 грн. (у вихідні та святкові дні 3 грн./хв.); Вартість бронювання – 1 грн./хв.

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео - фото 8

Правила під час поїзки

Використовувати e-wings виключно у дозволених зонах, позначених у додатку на карті. Дотримуватися правил дорожнього руху для велосипедистів. Не використовувати e-wings у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.

Де залишати e-wings після закінчення поїздки?

Після закінчення поїздки паркуй відповідально та у дозволеній зоні для паркування (на карті у додатку). Після зроби фото припаркованого транспорту у додатку.

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео - фото 9

Вперше в місті: у Вінниці запрацював прокат електросамокатів. Фото та відео - фото 10

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info

title