15 груд. 2020 16:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

107

0

Вперше в Україні: на Вінниччині впровадять проект системи Барнахус для дітей, які постраждали від насилля

Вперше в Україні: на Вінниччині впровадять проект системи Барнахус для дітей, які постраждали від насилля

Така система широко застосовується у європейських країнах


Вперше в Україні: на Вінниччині впровадять проект системи Барнахус для дітей, які постраждали від насилля

Вінниччина стала першим регіоном в Україні, де впровадять пілотний проект Барнахус. Це буде заклад, де надаватимуть підтримку дітям, які постраждали від насилля. Така система широко застосовується у європейських країнах. До проекту долучать також поліцію, суддів, працівників служб у справах дітей.

Про це у Фейсбук написав голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

«До смерті мати забила п’ятирічного хлопчика – за обірвані шпалери… Торік Україну шокували кадри шестирічного хлопчика, якого з гематомами та синцями помітили перехожі на Вінниччині. Згодом слідство з’ясувало, що побила його мачуха… У власній квартирі вбили сім’ю – двох жінок 63 і 30 років і двох дітей – восьмирічного хлопчика і трирічну дівчинку. За підозрою у вбивстві затримали 30-річного чоловіка – батька дітей. Він вбив свою маму і дружину… Справа в суді. Лише три факти. Це трапилось не десь. А у нас: Теплицький район, Липовецький і місто Вінниця…

На жаль, проблема насильства над дітьми залишається актуальною. Насильство у різних його формах та проявах травмує дітей. Вони потерпають від нього. У більшості випадків кривдниками є не незнайомці, а родичі чи інші люди, яких дитина знає і яким довіряє.

Запровадження в Україні модель Барнахуса – це можливість захистити таку дитину. Її не будуть тягнути ні на допити, ні в поліцію, ні в суд. Спеціально створені притулки, так звані «зелені кімнати», будуть місцем захисту.

Для області важливим і потрібним є створення такого закладу як Барнахус. Він дозволить врахувати вікові та психологічні особливості дітей. Окрім того – це юридичні процедури, соціальний супровід, психологічна допомогу та реабілітаційні послуги. Це діє в інших країнах, і це повинно запрацювати у нас! Лише тоді зможемо говорити про гуманність, спрямованість на допомогу та врахування потреб та інтересів кожної дитини.

Так, уже виділено приміщення, у якому буде розміщуватись заклад. Погоджено координатора роботи Барнахус в Вінницькій області в рамках проєкту, а також психолога та соціального працівника. Вітаю їх – це Сергієнко Наталя, Абрамюк Марина, Палагіна Ольга – працюють з листопада. Онлайн-тренінги розпочаті для прокурорів відділу ювенальної превенції, слідчих суддів, слідчих відділів поліції, працівників служб у справах дітей Вінницької області.

Розумію, що нема гарантій, що цього більше не трапиться. Принаймні, сьогодні ми разом із Дитячим фондом ООН (UNICEF) спільними зусиллями зможемо змінити щось. Хоча б для кількох дітей. Щоб вони не боялись дорослих, ставали сильними у цьому житті», – йдеться в дописі голови ОДА.

За інформацією першого заступника голови ОДА Наталі Заболотної, основними завданнями Барнахусу є:

  • Забезпечити дітям і підліткам, які зазнали різних видів жорстокого поводження і злочинів, отримання належної оцінки, лікування і підтримки.
  • Запобігти травматизації дітям внаслідок повторних співбесід, які проводять різні служби в різних місцях. Дослідження показали, що подібний досвід може виявитися дуже травматичним для дитини. Така «повторна віктимізація» може мати навіть згубніші наслідки для дитини, аніж самий епізод жорстокого поводження.
  • Створити для проведення слідчих інтерв'ю середовище, дружнє по відношенню до дітей, яке б знижувало рівень занепокоєння дитини, що, у свою чергу, має вирішальне значення для успішного отримання інформації від дитини.

Очільник області також додав, що за кошти обласного бюджету з січня 2019 року функціонує притулок для жінок, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. У притулку є можливість розташування жінок з інвалідністю для цілодобового проживання.

Сьогодні у вінницькому притулку перебуває 6 жінок та 9 дітей. З початку року притулком скористались 31 жінка та 55 дітей (23 хлопчика та 32 дівчинки) – вони постраждали від домашнього насильства. І це лише ті, хто не побоявся вголос сказати про насильство.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото зі сторінки Сергія Борзова та мережі Інтернет