16 лип. 2019 17:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

135

0

Вперше відкривають Школу вінницького гіда. Як стати її учасником?

Вперше відкривають Школу вінницького гіда. Як стати її учасником?

Сьогодні стартував проект Школа вінницького гіда. Всі охочі мають можливість за короткий термін опанувати туристичну спеціальність або підвищити свою кваліфікацію.


Вперше відкривають Школу вінницького гіда. Як стати її учасником?

16 липня стартував проект Школа вінницького гіда. Всі охочі мають можливість за короткий термін опанувати туристичну спеціальність або підвищити свою кваліфікацію.

«Наш проект спрямований на те, щоб за допомогою гідів допомогти вінничанам ідентифікувати себе. З іншого боку, місто прагне перетворитися на туристичний центр, а для того, щоб туристам було цікаво приїздити в наше місто, треба мати туристичний продукт. Мають бути люди, які могли б його творити, пропонувати», - пояснила під час прес-конференції історик Тетяна Кароєва.

Вже від сьогодні до 5 серпня можна подати заявку на участь в проекті: http://bit.ly/2O7vtm2

Учасниками проекту можуть бути:

  • гіди-практики, які прагнуть підвищити свою кваліфікацію та навички
  • всі охочі, які прагнуть опанувати цю туристичну професію

За рівнем мотивації буде відібрано 30 учасників та учасниць.

«Немає такої професії як гід-екскурсовод, таких фахівців не готують, але є люди, які цим займаються. Школа гідів складається з кількох важливих елементів, першим з яких є літній інтенсив. За 5 днів він дозволить опанувати те, що по міжнародних стандартах іноді може займати 450-600 академічних годин. Це і методика підготовки маршрутів, історичний, культурологічний бекґраунд. Все, що робить гіда справжнім фахівцем. Також це вміння витягувати якусь нову інформацію з абсолютно прихованих і невідомих джерел. Ми б хотіли, щоб вінницький гід зробив для себе звичку ходити в архів, ходити в бібліотеку. І навіть готувати з науковцями матеріали, які можуть популяризувати нашу історію.

Крім того, це формування стилю, еталону вінницького гіда, як це є в Києві, Одесі, Львові… Щоб гід був людиною-оркестром, який вміє зацікавити своїм артистизмом чи, навпаки, захопити своєю стриманою елегантністю» - розповідає заступник директора департаменту маркетингу та туризму Олександр Вешелені.

Вперше відкривають Школу вінницького гіда. Як стати її учасником?

Літній інтенсив

Дати : 12-16 серпня

У фокусі заходу:

  • методика підготовки туристичних маршрутів
  • історія Вінниці
  • методика роботи з джерелами
  • формування авторського стилю гіда
  • основи підприємництва: як започаткувати власний туристичний стартап

«У вересні проводитимемо «Майстерню екскурсій», де буде задано мінімум 5 дуже нестандартних і нових тем для вінницького туризму, для формування нових маршрутів. Протягом двох тижнів учасники інтенсивну будуть разом з менторами розробляти від задуму до реалізації повністю концепцію нового маршруту. Готувати матеріали, працювати з джерелами. Можливо, вигадувати якісь цікаві байки і міфи, але не зловживати цим.

У Вінниці ще є багато об’єктів і шляхів, які ще не опрацьовані фахово, але вони буквально просяться: «Будь ласка, зробіть з нас екскурсію», - продовжує Олександр.

«Майстерня міський екскурсій»

  • 10 найбільш вмотивованих учасників проекту за допомогою менторів розроблять унікальні туристичні продукти – 5 нових екскурсійних маршрутів.
  • Учасники «Майстерні міських екскурсій» тестуватимуть розроблені ними нові туристичні маршрути, зокрема під час Міжнародного дня туризму.
  • Також будуть розроблені і розтиражовані промоційні листівки з інформацією про нові туристичні маршрути та контактами гідів.

Участь в проекті – безкоштовна. По закінченню учасники отримають так званий рекомендаційний бейдж. Він буде своєрідним знаком якості.

Очільник Центру історії Вінниці Олександр Федоришен переконує, професія гіда може стаити реальним джерелом основного заробітку.

«З 2010 по 2017 рік, до моменту, поки я не очолив Центр історії Вінниці, я працював вінницьким гідом. Як підприємець. Це була та професія, яка була основною. Хоча для Вінниці типовий той приклад, що гіда сприймають як додатковий підзаробіток.

Вінниця – це те місто, в якому гід може спокійно бути тою людиною, яка заробляє на хліб саме цією професією. Зрештою, це залежить від кваліфікованості, обізнаності, від реклами. Від того, як людина позиціонує себе на ринку цих екскурсійних послуг. Це комплексна річ», - додає Олександр.

Вперше відкривають Школу вінницького гіда. Як стати її учасником?  - фото 2

Вперше відкривають Школу вінницького гіда. Як стати її учасником?  - фото 3

Вiнниця.info