28 груд. 2017 14:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

46

0

Вперше за 20 років Вінниччина «взялась» за дороги: відремонтують траси і піднімуть зарплату робітникам

Вперше за 20 років Вінниччина «взялась» за дороги: відремонтують траси і піднімуть зарплату робітникам

 У Вінницькій області почали ремонтувати дороги


Вперше за 20 років Вінниччина «взялась» за дороги: відремонтують траси і піднімуть зарплату робітникам

 Вперше за чверть століття у Вінницькій області почали ремонтувати дороги. Зробити це вдалося завдяки «розблокуванню» процесу фінансування на рівні Уряду. Так лише за рік в регіоні розпочали «реанімацію» міжнародної траси і «залатали» сотні тисяч кілометрів ям.

Про це 28 грудня розповів керівник Служби автомобільних доріг Ігор Корольчук.

«В порівнянні з 2015 роком, це величезний крок вперед. Вперше за останні 2 років були виділені значні кошти на поточні середні ремонти. Практично втричі виросли кошти на утримання доріг.

Триває робота по ремонтуванню автомобільної дороги М-21 «Житомир-Могилів-Подільський». Відремонтовано 3 ділянки по селах Корделівка, Жежелів і Стрижавка. Завершується освітлення під’їзного шляху до Калинівки на суму 2,3 мільйони гривень. Усунули понад 600 тисяч квадратний метрів ямковості», - зазначив посадовець.

На початку місяця Вінниччина презентувала в Уряді пакет проектів, які передбачають капітальний ремонт на 52 об’єктах. На це область розраховує отримати 2 мільярди гривень. Але, за словами Ігоря Корольчука, регіон готовий оновлювати дороги навіть поступово, якщо не вдасться отримати вказану суму одразу.

«7 грудня наша область захищала портфель пропозицій до бюджету 2017 року. Ми підготували серйозний пакет проектів - 185 кілометрів доріг, які потрібно відремонтувати. Думаю, що до середини січня нам доведуть вже кошти. Загалом у нас по цих проектах близько 2 мільярдів гривень на поточний середній і капітальний ремонт. Але, якщо нам дадуть навіть 800 мільйонів, то ми їх грамотно освоїмо і будемо чекати на інші кошти», - наголосив держслужбовець.

Вперше за 20 років Вінниччина «взялась» за дороги: відремонтують траси і піднімуть зарплату робітникам

Пріоритетними на наступний рік залишають міжнародні магістралі, оновлення техніки та припинення відтоку спеціалістів. У 2017-му робітник з будівництва доріг отримуватимуть більшу зарплатню.

«Техніка вкрай у незадовільному стані. В нас в одному підрозділі є автомобіль, який витрачає 44 літри бензину на 100 кілометрів, а дальня точка ходки у нього 50 кілометрів. І везе він 2,5 тонни піско-соляної суміші. Це і сльози, і сміх, але, тим не менш, ми маємо робити свою роботу навіть старою технікою.

Також серйозною проблемою є відтік кадрів. Сьогодні дуже багато працівників у різних галузях від’їжджають за кордон, там, наприклад, механізатори отримують заробітну плату майже тисячу євро,а у нас ця сума значно нижча – 3,5-4 тисяч гривень. І в таких умова, коли йде сніг, зрозуміло, що не кожен схоче працювати.

Дуже важливу роль у відтоку кадрів відіграють потужні фермери, які забирають хороших спеціалістів і платять їм більше зарплату.

Уряд розуміє цю проблему. Тому вже прийнято рішення про підняття заробітної плати в будівництві доріг до 5,4 гривень, що дозволить зберегти кадри і набрати нові. Людям не тільки виплатили заборгованість, а й почали вчасно давати зарплату і навіть аванс», - каже Ігор Корольчук.

Як і раніше, основними «руйнівниками» доріг Вінниччини залишають вантажівки та стрімкі перепади температур. 

Вінниця.info