26 берез. 2010 15:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Культура
0

52

0

Всемирноизвестная оратория «Страсти по св. Матфею» прозвучала в Виннице

Всемирноизвестная оратория «Страсти по св. Матфею» прозвучала в Виннице

Вінницю відвідав митрополит Ілариона, який представив городянам всесвітньовідому ораторію "Страсті за св. Матвієм".


Всемирноизвестная оратория «Страсти по св. Матфею» прозвучала в Виннице

Вінницю відвідав митрополит Ілариона, який представив городянам всесвітньовідому ораторію "Страсті за св. Матвієм".

Про це повідомляє прес-служба Вінницької єпархії.

Після Одеси, Львова та Хмельницького, Вінниця почула прекрасну музику сучасного церковного композитора, відомого богослова та ієрарха РПЦ митрополита Ілариона (Алфєєва).

Гостя зустрічали архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон та архієпископ Тульчинський і Брацласький Іоанафан.

 

Всемирноизвестная оратория «Страсти по св. Матфею» прозвучала в Виннице

Послухати ораторію до концертного залу «Плеяда» прийшли губернатор Вінниччини Олександр Домбровський, голова обласної ради Григорій Заболотний, мер міста Володимир Гройсман, генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Сведерек, керівники силових структур та представники командування військово-повітряних сил України і, керівники та учасники місцевих музичних колективів, педагоги, студенти, лікарі та бізнесмени.

 

Всемирноизвестная оратория «Страсти по св. Матфею» прозвучала в Виннице - фото 2

Жодного з присутніх не залишив без духовної та естетичної насолоди прекрасний твір митрополита Ілариона у виконанні не менш знаменитих музикантів. Достатньо сказати, що виконавцями ораторії «Страсті за св. Матвієм» були Національна заслужена Академічна хорова капела «Думка» під керівництвом Героя України, народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка, академіка, професора Євгена Савчука, та оркестр Ансамблю класичної музики ім. Б. Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України під керівництвом народної артистки України Валентини Іконник-Захарченко.

 

Чудове диригування Євгена Савчука відзначив цього дня ще один учасник концерту архієпископ Тульчинський і Брацлавський Іонафан. Сам владика Іонафан був одним з солістів ораторії, виконавши партію Євангеліста. Як потім говорили слухачі, «так проникливого і щиро прочитати Святе Письмо міг тільки владика Іонафан, котрий як справжній очевидець трагічних подій зради, страждання і смерті Спасителя, наче переживав їх разом з апостолом Матвієм, який описав їх у своєму Євангелії.

Дякуючи митрополиту Іларіону за насолоду, отриману від прослуховування його твору, архієпископ Іонафан, який сам є знаним церковним композитором сучасності, відзначив, що творчість владики Іларіона досягла найвищого рівня. «Я вже давно поступився першістю у написанні сучасної церковної музики, - сказав владика Іонафан, – тому що творчий талант митрополита Іларіона є справді геніальним.

 

Всемирноизвестная оратория «Страсти по св. Матфею» прозвучала в Виннице - фото 3

Щирі слова подяки на адресу композитора і виконавців прозвучали й від архієпископа Симеона, який вручив гостю з Росії ікону Ангелв-Хранителя і побажав, щоб небесний ангел завжди допомагав владиці Іларіону у його земному житті, у церковних трудах і музичній творчості. Подарунком від вінницької влади для владики Іларіона стали три величезних букети троянд.

«Ця поїздка має місіонерсько-просвітницький характер. Я тут, щоб повідати про те, що людям прагне розповісти Патріарх і чому вчить Церква. У моєму житті музика займає окреме місце. Я багато років навчався музики і вона стала часткою моєї душі. Відтак, коли є можливість передати людям духовне не лише на словах, а й за допомогою музики, я цим користуюсь. Адже музика грає і місіонерську роль», - сказав митрополит Іларіон.

 

Всемирноизвестная оратория «Страсти по св. Матфею» прозвучала в Виннице - фото 4

За твердженням владики Ілариона, духовна музика здатна об’єднувати і відтак, стати „містком” між храмом і світською культурою.

Він також переконаний, що «…розкол між церквами в Україні - тимчасове явище і його рано чи пізно буде подолано, адже він виник із політичних причин, що були актуальні на початку дев’яностих. Наразі люди відчувають потребу об’єднуватись і особливо це стосується єдності православ’я на Україні. Наприклад, у Вінницькій області сім приходів вже повернулось у лоно матері Церкви».

 

ВИННИЦА.info


0
0