23 жовт. 2020 13:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

158

0

Вибір тротуарної плитки з Декорбетон. Рекомендації та поради

Вибір тротуарної плитки з Декорбетон. Рекомендації та поради

Рекомендації та поради, як вибрати тротуарну плитку


Вибір тротуарної плитки з Декорбетон. Рекомендації та поради

Кожен вибирає тротуарну плитку відносно своїх вподобань та потреб (колір, форма, товщина), та не слід забувати і про якість обраної бруківки. Є три досить простих експрес методи, які допоможуть Вам обрати якісну продукцію:

Вибір тротуарної плитки з Декорбетон. Рекомендації та поради

  • Налийте на поверхню плитки невелику кількість води, якщо вода поглинається поступово або лише частково, це означає, що щільність бетону велика. Якщо ж вода поглинається наче в губку, то така бруківка простоїть недовго. Відлига-приморозок швидко зруйнують верхній шар плитки.
  • Плитка повинна мати важкість та не кришитися, взявши її в руку має бути відчуття, що Ви тримаєте щось міцне і важке. Низькоякісні матеріали чи недотримання технології виробництва негативно впливають на термін експлуатації.
  • Спробуйте розламати бруківку навпіл. Бетон-це штучний камінь, якщо на зломі гранітний щебінь розколотий, марка бетону висока. Якщо щебінь не поколовся, міцність та якість даної продукції під сумнівом.

Висоли

Досить часто на бетонній плитці спостерігаються білі сольові відкладення-висоли. Вони можуть бути набруківці або з’являтися через деякий час після монтажу ( зазвичай навесні).

Вибір тротуарної плитки з Декорбетон. Рекомендації та поради - фото 2

Первинні висоли з’являються на стадії твердіння бетону. Під час гідратації ( взаємодії цементу і води) виділяється кальцій. В процесі твердення кальцій з водою переноситься на поверхню бетону, де й висихає,утворюючи білий наліт (висоли). Вторинні висоли з’являються на бетоні під час експлуатації. Під тривалою дією вологи з бетону знову виділяється кальцій. Зазвичай білі плями будуть спостерігатися на ділянках, де просіла бруківка, або не було зроблено водовідводу води, внаслідок чого тротуарна плитка довгий час замокала.

Висоли як первинні так і вторинні зникають під дією атмосферних опадів та сонячного світла, цей період може тривати від кількох місяців до року. Якщо немає можливості або бажання чекати, можна скористатися змивками висолів, але пам’ятайте вони мають бути якісними і не спричиняти руйнацію бетону. Тому слід двічі подумати, чи користуватися цими засобами, чи все таки зачекати природнього змиття кальція.

Догляд

Бетонна плитка не потребує особливого догляду. Проте руйнація можлива у декількох випадках: при хімічному та механічному впливі.

Хімічний. Розлите на поверхню плитки автомобільне мастило чи кислоти слід прибрати ганчіркою та змити водою. Реагенти для танення снігу руйнують бетон, тому їх категорично не можна використовувати.

Вибір тротуарної плитки з Декорбетон. Рекомендації та поради - фото 3

Механічний. При чистці від льоду використання ломів, кирок спричиняє сколи на тротуарній плитці.

Уникнувши вище перерахованих чинників Ваша бруківка прослужить довгий час. Згідно ДСТУ марка бетону тротуарної плитки не нижче 350кг/кв.см, вологопоглинання 5-6%, не менше 200 циклів заморозки-розморозки.

Простішими словами в нашій кліматичній зоні всередньому 10циклів заморозки-розморозки на рік, тобто мінімально 15-20 років якісна бетонна плитка не буде руйнуватись.

Рекомендація з мощення тротуарної плитки

Першим етапом процесу укладання тротуарної плитки є підготовка проекту, який повинен містити:

  • розміри ділянки замощення;
  • визначення навантаження на поверхню;
  • умови водовідведення (повздовжні та поперечні ухили);
  • тип плитки її конфігурацію, кольори та кількість, план мощення і спосіб монтажу.

2) Товщина та вид тротуарної плитки вибирається в залежності від навантаження нанеї. h=3 см та h=4 см для пішохідної зони, для автомобілів h=5 смта більшею

3) Планується територія, визначаються нахили для відводу води.

4) Площадка, на яку встановлюється бруківка, розрівнюють та ущільнюють вібротрамбовкою або катком.

5) На ущільнений грунт засипається щебенева подушка товщиною від 15 см (щебінь фр 20-40, розклинюється щебнем фр 5-10), та утрамбовується. Якщо покриття з інтенсивним рухом транспорту, то фракція щебню та товщина подушки має збільшуватись, можливе і бетонування основи. Все залежить від технічного проекту.

Вибір тротуарної плитки з Декорбетон. Рекомендації та поради - фото 4

6) Поверх щебеню засипається до 3см відсіву або митого піску. Даний шар вирівнює поверхню та розклинює щебеневу подушку.

7) На підготовлену основу монтується тротуарна плитка, шви між плиткою слідпросипати митим піском.

8) Шов (відступ) між сусідніми плитками виконує роль амортизатора, при навантажені або приморозку плитка рухається (грає). Якщо укласти бруківку занадто тісно, то в процесі експлуатації можливі сколи на гранях та кутах бетонних елементі.

9) При недостатньому ущільненні або відсутності водовідводу ( у вигляді схилів та лотків) основа буде просідати, вектор навантаження зміщується, плитка впирається верхньою частиною одна об одну та сколюється.

Взалежності від навантажень або рихлості грунту технічні умови змінюються. Та пам’ятайте, порушення технології мощення призводить до пошкодження бетонних елементів, нестабільності поверхні, швидкого зношення. Відповідальність за технологію укладки несе укладчик тротуарної плитки.

Вибір тротуарної плитки з Декорбетон. Рекомендації та поради - фото 5

www.dekorbeton.com.ua

м.Вінниця

вул.Максимовича,10

тел. (0432) 531-624