10 квіт. 2019 15:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

63

0

Виборча весна: телевізор, соцмережі та виклики. Як кандидати змагаються за десять мільйонів виборців

Виборча весна: телевізор, соцмережі та виклики. Як кандидати змагаються за десять мільйонів виборців

Вибори Президента України показали, що українці «на хвилі» з американцями і французами - запит на нові обличчя, та зайняття політиками нової ніші комунікації – соцмережі, замість традиційних ЗМІ


Виборча весна: телевізор, соцмережі та виклики. Як кандидати змагаються за десять мільйонів виборців

Весна 2019-го увійде в історію України, бо таких виборів наша незалежна держава ще не переживала. Восени буде новий коловорот подій – вибори в Парламент, хід яких залежатиме від результатів 21 квітня.

В першому турі президентських виборів взяли участь 18,8 млн українців. З них 30,24% проголосували за Володимира Зеленського (5,7 мільйонів виборців) і 15,95% віддали свій голос за Петра Порошенка (3 мільйони виборців). Соціологічні групи, громадські організації та ЗМІ протягом тижня після виборів публікували результати голосування в розрізі регіонів, аналізували симпатії виборців залежно від віку, статті та навіть рівня освіти… Редакція Вiнниця.info також публікувала повідомлення про результати першого туру виборів по кожному з 8 округів Вінницької області. Вінничани, в більшості, проголосували, як всі українці – в 5 з 8 округів лідирує Володимир Зеленський. У Вінниці, Вінницькому районі та на 18 окрузі – лідер чинний Президент Петро Порошенко.

Чим схожі вибори Президента США, Франції та України

Вибори Президента України показали, що українці «на хвилі» з американцями і французами - запит на нові обличчя та зайняття політиками нової ніші комунікації – соцмережі, замість традиційних ЗМІ. В США президентство Трампа забезпечила не партія, а Твіттер, Президент Франції Макрон здобув перемогу у виборах через «Фейсбук», а українці також визначаються з вибором через «Фейсбук», «Інстаграм» та з перегляду кіно. І в США, і у Франції, і в Україні люди голосують не ЗА Президента, а ПРОТИ систем, бюрократій, політиків та «сильно розумних», які говорять про високе в той час, коли більша частина людей має середню освіту...

Перебуваючи в США у 2015 році перед виборами Президента головний редактор Вiнниця.info мала можливість поспілкуватись з викладачами Університету Південного Іллінойсу. Ще тоді вони прогнозували перемогу Дональда Трампа, хоча вся інтелігенція боялась майбутнього вибору та була шокована настроями в країні. Основна причина побоювань і загроз – непередбачуваність Трампа, але пересічні громадяни, робочий клас підтримав Трампа, бо він «прикольний» і «новий», а Клінтон все життя в політиці і набридла. Саме такими були настрої американців. Чи змінилось на краще життя пересічних людей з новим Президентом? Американці кажуть, що ні. Разом з тим в США змінилась міжнародна політика – переговори з лідером Північної Кореї, ініціатива Трампа щодо закриття кордону з Мексикою…

В травні 2017-го Еммануель Макрон став Президентом Франції. Відразу в його бік полились звинувачення в порушенні передвиборчих обіцянок, а з осені минулого року по сьогодні у Франції масові протести «Жовтих жилетів»… Чи змінилось на краще життя пересічних французів? Навряд.

Голосування емоцій

Результати першого туру виборів в Україні показали запити суспільства. Багатьом настрої не сподобались, але, як казав перший Президент незалежної України Леонід Кравчук, «маємо, те що маємо». В буремних 90-х українці обирали Президента по плакатах і флаєрах, керуючись, чи гарний дядько на світлині. Зараз теж не вникають в програми кандидатів і роблять вибір в залежності від того, скільки негативу чи позитиву побачили в соцмережах на того чи іншого кандидата. Ще один з аргументів, який впливає на голосування «гаманець виборця». Як сказав після оголошення результатів екзит-полу викладач політології одного з вінницьких університетів «люди вибирають лідера своїм напівпорожнім холодильником, але не думають, що завтра він може бути повністю порожнім». Але є в нас, українців, і незмінні тенденції: підняти особистість до небес, а потім кинути додолу обличчям і змішати з багнюкою.

Виборча весна: телевізор, соцмережі та виклики. Як кандидати змагаються за десять мільйонів виборців

«Битва» в соцмережах

Двоє кандидатів на пост Президента України Петро Порошенко та Володимир Зеленський в другому турі здобуватимуть прихильність 10 мільйонів виборців, які в першому підтримали інших претендентів. І ця боротьба стартувала в соцмережах 1 квітня, відразу після оголошення результатів екзит-полів. Петро Порошенко заявив: «Я вас почув!». 3 квітня Володимир Зеленський публікував вимоги до Президента і «кинув виклик» про проведення дебатів на НСК «Олімпійський». За цей тиждень можемо проаналізувати хід баталій кандидатів у «Фейсбук». Адже Володимир Зеленський був поза політикою, не причетний до держслужби та не має негативного бекграунду, на відміну від чинного гаранта, який в політиці з 1998 року. Відповідно, якщо немає досвіду, то й немає помилок.

Виборча весна: телевізор, соцмережі та виклики. Як кандидати змагаються за десять мільйонів виборців - фото 2

Володимир Зеленський. Комунікація з виборцями через «Facebook», «Instagram», «Youtube» «Telegram» та канал «1+1». За десять днів – з 1 по 10 квітня на сторінці Facebook Володимира Зеленського опубліковіні вимоги, виклики, аналізи та спортивні вправи.

Опублікував вимоги Команди Зеленського до чинного Президента: щодо скасування декларування доходів і витрат для громадських активістів; перезапустити роботу НАЗК шляхом формування нового складу цього органа за участю міжнародних експертів; забезпечити ухвалення виборчого закону для впровадження пропорційної системи з відкритими списками на наступних парламентських виборах; розблокувати початок роботи Вищого антикорупційного суду; відкликати законопроект щодо криміналізації незаконного збагачення ; позбавити Службу безпеки України, Національну поліцію та інші правоохоронні органи повноважень у сфері боротьби з економічною злочинністю; звільнити Сергія Семочка з посади першого заступника Голови Служби зовнішньої розвідки України; ліквідувати схему «Роттердам плюс»; опублікувати перелік своїх офшорних компаній, а також фінансову звітність цих компаній за останні п’ять років.

Заявив про виклик Порошенка на дебати в НСК «Олімпійський»: «Звертаюсь до Петра Порошенка, Ви кличете мене на дебати, мріяли, що я втечу, «відморожусь», заховаюсь. Ні. Я це не Ви в 2014 році. Я приймаю виклик…». Висунув умови – дебати на НСК «Олімпійський» в присутності всіх журналістів і трансляції наживо на всіх каналах. Теледебати відповідно до ст. 62 ЗУ Про вибори Президента повинні проводитись в студії суспільного мовника за рахунок держбюджету.

Запросив Юлію Тимошенко бути «арбітром» на дебатах – стати гарантом чесних прав та рівних можливостей: «Ці дебати шанс об’єднати Україну і прославити на весь світ як вільну, демократичну країну. Для уникнення підкупу, провокацій, адміністративного тиску ми пропонуємо призначити окремого, незалежного арбітра і ведучого для проведення дебатів. Юлія Тимошенко, Ви зайняли третє місце в першому турі та не підтримали жодного з кандидатів. Чи зможете Ви стати гарантом чесних правил та рівних можливостей на дебатах? Чекаю на відповідь протягом 24 годин». Юлія Володимирівна відмовилась.

Опублікував результати аналізів, які зробив в приватній лабораторії: «Весна прийшла і ми це зробили разом))».

Видалив «папірець» з результатами дослідження, в якому вказана дата двома днями раніше, ніж проводились аналіз і вибачився за «казус»: «В нашей истории с анализами произошел казус....))))))».

Подякував міжнародним спостерігачам на виборах та поліції: «выборы прошли прозрачно и честно. Это отмечено всеми наблюдателями Европы, США, ОБСЕ. Мне кажется, это впервые. Я хотел бы поблагодарить всех сотрудников МВД, каждого полицейского, каждого спасателя, каждого нацгвардейца...».

Показав відео, як робить ранкову зарядку, підтягуючись не перекладині: «Всім здорового, спортивного класного весняного ранку».

Заявив про дебати на НСК Олімпійський 19 квітня та сказав, що поставить питання Порошенку, які йому напишуть в коментарях: «19 квітня на НСК «Олімпійський відбудуться мої дебати з Порошенком, де я зможу поставити йому будь-яке питання. Наприклад, коли почнуться посадки? Чому Свинарчуки не за гратами? Я думаю, що в народу України за 5 років теж багато питань до Порошенко, які ви не можете йому поставити, але я можу від вашого імені. Тому, будь-ласка, пишіть коментарі, яке питання саме ти хочеш поставити Порошенку».

Поділився відео фонду «Таблеточки» із закликом, щоб з квитків на ток-шоу на стадіоні перерахувати кошти онкохворим дітям.

Відео, як кандидат в Президенти плаває в басейні: «Доброго ранку».

Подяка захисникам з акторами 95-го кварталу (які є цільовою аудиторією, адже майбутній Президент - Головнокомандувач): «Емоційний тиждень. Тиждень подяки. Я хочу подякувати нашим військовим, кожному з вас, дякую за підтримку. Ви для мене справжні герої, герої не з фільмів, не з книжок, а реальні герої, які боронять свободу і демократію України...»

Рекламний ролик, який транслюється на «1+1», із закликом до українців об’єднатись, щоб рухатись вперед.

Петро Порошенко. Комунікація з виборцями через «Facebook», «Instagram», віднедавна «Telegram». Також офіційний сайт глави держави та участь в прямих ефірах на телеканалах. За десять днів – з 1 по 10 квітня на офіційній сторінці Facebook Петра Порошенка опубліковані відповіді на запити суперника, інформація про ЗСУ і міжнародні зустрічі.

Заявив, що олігархи-втікачі лютують на цьогорічних виборах, назвав свого конкурента маріонеткою Коломойського і повідомив про початок боротьби за виграш в другому турі.

Заявив, що українці зламали російський сценарій першого туру і вірить, що зламають і другий.

Повідомив, що після 21 квітня розпочнуть важливий етап повернення українського суверенітету на окупований Донбас і Крим, через програму відновлення суверенітету на Донбасі і через міжнародну платформу забезпечення повернення Криму.

Меседж: Дорога до миру лежить через подальше зміцнення армії.

Інформація про зустріч з дружиною великого друга України, сенатора Джона Маккейна та про телефонну розмову з Ангелою Меркель, яка відзначила чесність та змагальність виборчого процесу в Україні.

Закликав українців брати участь в другому турі і не голосувати «по приколу».

Заява, про те, що весь керівний склад Державний концерн «Укроборонпром» має пройти перевірку на поліграфі (через розкрадання в структурі, які оприлюднені в журналістському розслідуванні).

Повідомлення про втрати на фронті ( в зоні ООС загинула волонтерка).

Відповідь на виклик Зеленського про дебати на стадіоні: «Правила дебатів прописані в законі про вибори Президента, почитайте, будь ласка. Вони можуть відбуватися на базі Суспільного телебачення з трансляцією по всіх телеканалах для десятків мільйонів людей. Такі вже усталені правила. Але стадіон, так стадіон. Я чекаю на Вас, Володимире Олександровичу».

Повідомлення про успішне випробування комплексу «Вільха М», систем залпового вогню з підвищеною точністю, з підвищеним радіусом дії.

Звернення до Володимира Зеленського з пропозицією прийти на дебати: «Володимире Олександровичу, не шукайте причин і не ставте умов. І ніким не прикривайтеся. Це - некрасиво. Будьте мужиком. Приходьте на дебати. Стадіон, так стадіон. Я чекаю!».

Опублікував відео здачі аналізів на «Олімпійському»: «проведення аналізів взагалі має бути обов’язковою, тому що питання відсутності алко- та наркозалежності у кандидата у Президенти – це питання національної безпеки».

Відео зі стадіону, куди запросив конкурент. Сказав, що було б добре провести дебати в кілька етапів – про оборону, зовнішню політику і захисту конституційних прав громадян. «Незважаючи на дивну форму подання, мене запросили на «Олімпійський». Я сьогодні на стадіоні. Втім, «я прийшов – тебе нема...».Твердо переконаний, що Володимир Зеленський набереться мужності, доїде до «Олімпійського» і дебати відбудуться. Водночас, я задоволений, що Володимир Зеленський нарешті прийняв пропозицію проведення дебатів. Це абсолютно необхідно, бо це не шоу і не вистава».

Публікація про посилення обороноздатності країни.

Відео із зустрічі з членами родин полонених військових моряків в Одесі.

Повідомлення про зустріч з членами правління Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

Вітання з Благовіщенням.

Відеоролик з зверненням: «Україні потрібен сильний Президент і Верховний Головнокомандувач, а не слабак. Ми можемо дуже швидко просунутися до вільної Європи. Але ще швидше - відкотитися під імперську Росію. Така загроза є. Дякую усім свідомим українцям, які підтримують курс України до Європейського Союзу. Нас має бути більше!»

Інформації з прямого ефіру а телеканалі «Україна»:

«14 квітня, у неділю, чекаю Володимира Зеленського на дебатах на Олімпійському стадіоні. Запрошую і глядачів та всі канали, як хотів пан Володимир».

«Підтримую заклик Володимира Кличка про проходження допінгового контролю кандидатами у Президенти».

Меседж: «Мова йде не про ті декларації, які роблять кандидати, а про те, чи достатньо сильним є Президент, щоб протистояти викликам, які дає країна-агресор».

Повідомлення про успішні польові випробування контрбатарейного радару 1Л220УК.

Меседж: «У моїй команді точно відбудуться суттєві зміни – до неї прийде велика кількість нових молодих людей».

Відео з ефіру «Свобода Слова» на каналі ICTV: «31 березня я почув важливі сигнали і повідомлення владі: змінюйтеся. Ми маємо змінити кадрову політику, підвищити відкритість. Починаючи від активістів, закінчуючи розумінням проблем простого громадянина».

Меседж: «Я не хочу бути популістом, казати тільки те що подобається людям і такою ціною виграти вибори».

Відео з ефіру «Свобода Слова» на каналі ICTV: «Може Володимир Зеленський щиро хоче, щоб країна рухалася в ЄС та НАТО. Але декларацій недостатньо. В умовах, коли у цій галузі Президент некомпетентний, не має досвіду виснажливих переговорів, сам намагається поїхати говорити до Путіна, з чим він звідти повернеться?»

Заява про те, що потрібен Закон про імпічмент: «Я перший президент, який готовий вести дискусію з цього приводу».

Заява: «Ніяких бізнес-партнерів, ніяких близьких людей Петром Порошенком більше призначено не буде поки він є Президентом, зокрема під час другого терміну».

Повідомлення про призначення полковника Сергія Кривоноса головою Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю

Заява про те, що влада повинна відновити довіру: «Цього тижня має бути підписаний указ, маємо запровадити Антикорупційний суд».

Важливо! Щоб робити правильний вибір, варто розуміти повноваження Президента України, про які можна прочитати в матеріалі спецпроекту.

Вiнниця.info, Анна Гаращук, фото з відкритих джерел в мережі Інтернет