16 груд. 2019 13:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

104

0

Визначили термін існування Вінницької ОДА: в Раді зареєстрували законопроект про новий адміністративно-територіальний устрій

Визначили термін існування Вінницької ОДА: в Раді зареєстрували законопроект про новий адміністративно-територіальний устрій

В Раду внесли законопроект про новий адміністративно-територіальний устрій


Визначили термін існування Вінницької ОДА: в Раді зареєстрували законопроект про новий адміністративно-територіальний устрій

13 грудня на сайті Верховної Ради опублікували Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) № 2598. Документом визначено діяльність префекта, передбачено створення виконкомів в обласних радах і встановлено терміни існування обласних державних адміністрацій. Законопроектом пропонується запровадити перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ (замість районів – ред.), область, Автономна Республіка Крим. Громада (ОТГ – ред.) є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України.

«Проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» спрямований на децентралізацію влади та оновлення конституційного регулювання здійснення місцевого самоврядування і організацію адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування», - зазначено в пояснювальній записці.

Інститут префектів

Представниками держави в округах і областях, у місті Києві є префекти. Вони призначаються на посаду та звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України.

Строк перебування префекта на посаді в одному окрузі, області, місті Києві не може перевищувати трьох років.

Склад офісу префекта формує префект.

Префект є державним службовцем. Він не може мати представницький мандат, не має права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку.

Префект під час здійснення своїх повноважень підзвітний та підконтрольний Президентові України та Кабінетові Міністрів України.

Вперше призначатимуть префектів після створення відповідними окружними, обласними радами виконавчих комітетів, але не пізніше 1 березня 2021 року.

Повноваження префекта на відповідній території:

  • здійснює адміністративний нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування;
  • координує діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснює адміністративний нагляд за додержанням ними Конституції та законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України;
  • спрямовує і координує діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади, забезпечує їх взаємодію з органами місцевого самоврядування в умовах воєнного або надзвичайного стану, надзвичайної екологічної ситуації;
  • зможе зупиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду;
  • здійснює інші повноваження, визначені законами України.

Префект на підставі і в порядку, що визначені законом, видає акти, які є обов'язковими на відповідній території.

У разі ухвалення головою громади, радою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, Президент України за поданням префекта зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

У разі визнання Конституційним Судом України акта голови громади, ради громади, окружної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції України, Верховна Рада України за поданням Президента України достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, окружної, обласної ради та призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку.

Облдержадміністрації

Місцеві державні адміністрації продовжують здійснювати свої повноваження на відповідній території до створення окружними, обласними радами виконавчих комітетів на підставі закону про місцеве самоврядування, що визначає повноваження виконавчих комітетів окружних, обласних рад, але не пізніше ніж до 1 березня 2021 року.

Депутати ОТГ, окружних і обласних рад

Головою громади, депутатом ради громади, окружної, обласної ради може бути обраний громадянин України, який досяг на день проведення виборів 18 років, не визнаний судом недієздатним. Не може бути обраним головою громади, депутатом ради громади, окружної, обласної ради громадянин, який відбуває покарання за вчинення злочину чи має судимість за вчинення умисного злочину.

Строк повноважень голови громади, депутатів ради громади, окружної, обласної ради, обраних на чергових виборах, становить 4 роки.

Строк повноважень голови окружної, обласної ради становить 1 рік. Обрання голови окружної, обласної ради відбувається на основі ротації.

Підстави і порядок дострокового припинення повноважень голови громади, депутата чи складу ради громади, окружної, обласної ради визначаються Конституцією і законами України.

Чергові вибори голів громад, депутатів усіх рад громад, окружних, обласних рад відбуваються в останню неділю жовтня четвертого року повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на попередніх чергових місцевих виборах.

Позачергові вибори голови громади, ради громади, окружної, обласної ради призначаються Верховною Радою України не пізніше 180 днів з дня дострокового припинення повноважень голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради, а у разі дострокового припинення повноважень у порядку, передбаченому статтею 144 цієї Конституції, – не пізніше 120 днів з дня такого припинення.

Окружна, обласна рада обирає зі свого складу відповідно голову окружної ради, голову обласної ради.

Окружна, обласна рада призначає і звільняє голову виконавчого комітету ради і за його поданням формує склад цього органу.

Голова громади, депутати ради громади, окружної, обласної ради не можуть мати іншого представницького мандата. Інші вимоги щодо несумісності мандата голови громади, депутата ради громади, окружної, обласної ради визначаються законом.

Повноваження сільських, селищних, міських голів та депутатів місцевих рад, обраних на перших, чергових виборах у жовтні 2015 року та місцевих виборах у період з жовтня 2015 року до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», припиняються з дня набуття повноважень головами громад, відповідними радами громад, окружними, обласними радами, обраними на перших місцевих виборах після набрання чинності законом, яким встановлюється адміністративно-територіальний устрій.

Нагадаємо, в листопаді експерти обговорили, скільки у Вінницькій області має бути округів, замість 27 районів.

Вiнниця.info