5 лип. 2019 13:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

231

0

Ягідний бізнес: чому на Вінниччині одні фермери перестають вирощувати малину, а інші навпаки нарощують обсяги

Ягідний бізнес: чому на Вінниччині одні фермери перестають вирощувати малину, а інші навпаки нарощують обсяги

Думки експертів та поради від успішних господарств


Ягідний бізнес: чому на Вінниччині одні фермери перестають вирощувати малину, а інші навпаки нарощують обсяги

Ягідний бум на Вінниччині поступово згасає. Ще кілька років тому на вирощування полуниці, малини та ожини переходили навіть фірми, які раніше не займалися сільським господарством. Ще б пак! Ягоди з Вінниці почали експортувати до Європи, де ціна на закупівлю значно вища. Здавали по два євро за кілограм малини. Мілкі фермери, замість городини вже садили плодові саджанці. Всі отримували пристойні прибути. А от у 2018-му більшість почали підраховувати збитки. Та сама малина ледь дотягувалась до 12 гривень за кіло. Бізнес для більшості став невигідним. Від нього почали відмовлятися. Вінниця.infoспробувала розібратися із проблемою, що пішло у цій галузі не так? І якою може стати доля цьогорічного ягідною сезону.

«Проблема у тому, що більшість підприємств та підприємливих осіб, рахують прибуток через калькулятор. Мало хто хоче розібратися із тим, як приклад, чому з’явився малиновий бум. У Європі основний постачальник малини на заморозку Польща та Сербія. У 2015-му в одних посохло, інших затопило. Тоді і став дефіцит ягоди на переробку. В України з’явився шанс заявити про себе. Для наших співвітчизників у того часу була дуже висока ціна. До 2 євро за кілограм. Тому бізнесмени, особливо ті, хто не займається сільським господарством, взяли калькулятор, помножили потенційну ціну, яку можна отримати, на ціну, яка на той момент була. В очах потемніло від перспективи», - розбираємося із ситуацією з Олександром Дусанюком, він є генеральним директором спільного Україно-Голландського підприємства, що займається вирощуванням троянд, ягідних культур та плодових дерев.

Ягідний бізнес: чому на Вінниччині одні фермери перестають вирощувати малину, а інші навпаки нарощують обсяги

За словами експерта, бізнесмени почали швидко шукати посадковий матеріал.

«Аби зекономити, купували дешевший. Не з розсадників. От через 3-4 роки маємо піковий врожай, але ягода мілка, неякісна. І такої дуже-дуже багато. А переробник просто користується моментом, й каже, можу вам дати лише по 12 гривень за кіло. У людей не виникає бажання продовжувати займатися цією справою. Адже попередні розрахунки були зовсім інші. Плюс, враховуючи те, що багато малих господарств, уявімо собі, село 100 кілометрів від обласного центру, і все село свого часу засадили городи малиною замість картоплі. У кожного 50 соток малини. І це їх вже єдиний шлях заробити гроші. Бо городини не лишилося, худоби також. У людей вибір, віддавати за що дають, або взагалі не збирати. Хто зорієнтувався вчасно, створили невеличкі кооперативи з морозильним обладнанням, вони могли продавати ягоди значно за вигіднішою для них ціною. Еквівалентом до 30 гривень. Дуже хочеться сподіватися, що ціна цього року буде більш адекватною. Якщо ні, малину просто перестануть вирощувати», - зауважує Дусанюк.

У селі Снітків Мурованокуриловецького району такого явища, що увійшли в «мінус» із ягідним врожаєм, як стверджують місцеві, не було.

«Це пов’язано з кількома речами. Зокрема з наявністю інфраструктури збереження ягід «шоковою» заморозкою. Цього року, коли Сербія заявила, що після поганих погодних умов фактично втратили врожай малини, ми маємо всі шанси продавати свою для Європи. Тому треба працювати над ланцюжками доданої вартості. Тобто, не продавати сировину, а робити закінчений продукт. Підприємство, яке працює на території нашого села, випускає соки прямого віджиму. За умови, коли не продали свої ягоди, їх можна переробити на інший ліквідний продукт. Сьогодні багато споживачів ладні заплатити більше грошей,але не вживати, на приклад напоїв із хімічним складом. Тому, у цьому напрямку слід працювати всім ягідникам», - пояснює сільський голова Сніткова Віктор Ольшевський.

Ягідний бізнес: чому на Вінниччині одні фермери перестають вирощувати малину, а інші навпаки нарощують обсяги  - фото 2

Снітків вважають «ягідною» столицею Вінниччини. Там 280 гектарів землі орендують під фруктово-ягідні плантації. Щороку роботу тут пропонують для понад півтисячі особам. Працювати у село з’їжджаються жителі з 11 наближених сіл кількох районів Вінниччини.

«Щодо цьогорічного врожаю, то на внутрішньому ринку є гарні тенденції на те, щоспоживання ягід буде з вигодою для виробника. Я днями збирав весь особовий склад сільради, аби допомагати збирати ягоду на підприємстві. Найякіснішу. У пінеточки. Для продажу у великих торгових мережах вагою по 250 грамів. Аби зберегти свіжість ягід, прямо на полі стоїть холодильна камера. Щойно зібрали, ягоду негайно везуть на охоролження. Адже малина, буквально за 2 години при температурі +35 втрачає свій торговий вигляд. Само-собою починаються бродильні процеси. А тільки її забрали з сонця, переклали до холоду, опустили температуру +3 – 5 градусів, то її термін зберігання збільшується до 68 годин з всіма можливостями для транспортування. Бізнесу треба йти на те, щоб мінімізувати ризики втрат саме через таку от інфраструктуру. Просто насадити і виростити, це невірно. Так можна скоро пролетіти», - констатує Ольшевський.

Ягідний бізнес: чому на Вінниччині одні фермери перестають вирощувати малину, а інші навпаки нарощують обсяги  - фото 3

Вінниця.info