19 лип. 2019 14:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

67

0

Як батьки Вінниччини обиратимуть дітям найкращу школу

Як батьки Вінниччини обиратимуть дітям найкращу школу

МОН презентувало нову онлайн-системи зі збору, зберігання, управління та використання освітніх даних. До неї будуть підключені всі школи і дитсадки Вінниччини


Як батьки Вінниччини обиратимуть дітям найкращу школу

Один із найвідповідальніших моментів у житті батьків - вибір школи для дитини. Сьогодні дорослі для прийняття максимально зваженого рішення вивчали рейтинг шкіл за результатами ЗНО та через особисті поради друзів і знайомих. 19 липня МОН презентувало нову онлайн-системи зі збору, зберігання, управління та використання освітніх даних – Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту (АІКОМ). Це дозволить підвищити ефективність шкіл та поліпшити якість навчання. У Вінницькій області з грудня 2019 року до АІКОМ буде підключено усі 795 шкіл і 783 дитячих садочків.

Про це Вiнниця.info повідомив комунікаційний консультант Інституту освітньої аналітики Микола Малуха.

«Рейтинг ЗНО - це важлива частина необхідної інформації для оцінки діяльності школи, але лише частина. Звідки ми знаємо, що сьогоднішній результат випускника буде аналогічним за 10 років, бо нинішні вчителі вже підуть на пенсію? Або, навпаки, який відсоток випускників є вихованцями з першого класу, а скільки прийшли з інших шкіл, наприклад, через переїзд батьків на нове місце проживання? І давайте будемо відвертими: рейтинг шкіл за ЗНО - це часто не показник кваліфікації вчителів та якості освітнього процесу між різними закладами, це порівняння можливостей батьків забезпечити (фінансово у першу чергу) своїх дітей позашкільною підготовкою перед першими серйозними іспитами у житті.

Якщо ваша дитина йде до першого класу, то зараз вас цікавитимуть конкретні показники, бо невідомо чи залишитеся саме в цій школі до 12 класу. Вас більше турбуватиме: технічне забезпечення школи; наявність позашкільних занять та гуртків; кількість іноземних мов, що викладаються, та кількість годин на ці уроки; плинність кадрів і середній вік вчителя; кількість дітей в класі і кількість учнів та одного вчителя. Напевно, вам буде цікаво скільки грошей витрачається у школі у розрахунку на одного учня. Тобто вам треба знати якомога більше інформації про школу, можливість порівнювати між собою різні школи на рівні району, міста, області, країни.

На жаль, українські батьки позбавлені зручного інструменту із максимально широким переліком показників, за допомогою якого обирався навчальний заклад. Інша сторона відсутності єдиної інформаційної бази - це неможливість приймати якісні управлінські рішення відповідальними за розвиток освіти, відповідності міжнародним рейтингам та сучасним трендам. Так-так, не лише батьки позбавлені доступу до повної інформації про стан освіти, що викликає питання про ефективність витрат коштів платників податків на українські школи», - пояснює Микола Малуха.

Що зміниться для батьків?

Кожен бажаючий може отримати доступ до системи через веб-браузер (наразі є доступ лише для шкіл і за умови встановлення спеціального програмного забезпечення на комп’ютер). Перед відвідувачем буде максимально повний перелік показників школи. Можна буде дізнатись про відвідуваність усіх учнів та їхню успішність (звісно, особисті дані будуть анонімізовані). Віднині батьки матимуть регулярний доступ до класних, національних і навіть міжнародних оцінювань, а не чекати 12 років до ЗНО. Статистика по учням буде доповнена інформацією про частку випускників та тих, хто перевівся до іншого закладу.

Інструменти для вчителів

Окремий набір даних присвячено вчителям. Буде докладна інформація про кількість вчителів, кількість учнів на одного вчителя, підвищення кваліфікації, оплату праці, плинність кадрів, середній вік вчителя, розподіл вчителів за педагогічним званням тощо.

Контроль фінансів

Наступна група даних - фінансові. Сьогодні практично неможливо отримати дані щодо грошових надходжень (оскільки наповнення шкільного бюджету відбувається з різних джерел) та відстежити витрати. Відтепер інформація про всі грошові трансферти та субсидії, витрати буде у відкритому доступі. Також буде інформація про витрати на одного учня. Чому це вкрай важливо для батьків? Фінансова прозорість не дозволить маніпуляції зі збором грошей з батьків у т.з. “класні”, “шкільні фонди”. Відтепер, коли виникне пропозиція “скинутися” на черговий ремонт або заміну вікон, то можна буде відслідкувати в реальному часі, які кошти надійшли з бюджету на амортизацію приміщень і, що саме було закуплено керівництвом школи.

АІКОМ також дасть доступ до низки даних про матеріально-технічні умови шкіл. Ключовим для якісної освіти є технічна оснащеність. Батькам буде відкрита інформація про наявність комп’ютерних класів, відеопроекторів, наявність інтернету у кабінетах, наборів LEGO тощо. Оцінюючи школу ви зможете відстежити інформацію про рівень зношення основних фондів, наявність спортивних об’єктів (футбольні поля, спортивні зали, басейни тощо) та облаштування кабінетів з різних дисциплін. Якщо ви бачите у своїй дитині задатки фізика або хіміка, то для вас ключовим буде наявність спеціалізованих кабінетів під ці предмети для кращого засвоєння знань.

«Таким чином, створений АІКОМ є потужним інструментом для вдосконалення шкільної освіти. Відтепер управлінці-освітяни зможутьнабагато оперативніше збирати необхідні освітні дані від закладів освіти,швидше їх обробляти, приймати більш обґрунтовані рішення щодо розподілу матеріальних і фінансових освітніх ресурсів.АІКОМ є такожінструментом активного залучення батьків до функціонування шкіл. Вільний доступ до освітньої інформації дозволить обрати найкращу школу для своєї дитини, брати активну участь у шкільному житті. Школам відтепер спрощується складання та надання офіційної статистичної звітності, стає більш доступною опція аналізу стану освіти порівняно з минулими періодами та іншими школами. Суспільству полегшується завдання оцінки ефективності витрачання коштів платників податків на освіту.

Загалом, створений АІКОМ дає нові можливості вдосконалення управління освітою на основі кращого інформаційного забезпечення, підвищує конкурентоспроможність української освіти, створює додаткові можливості формування якісноголюдського капіталу в Україні», - пояснює Микола Малуха.

Як батьки Вінниччини обиратимуть дітям найкращу школу

Як батьки Вінниччини обиратимуть дітям найкращу школу - фото 2

Як батьки Вінниччини обиратимуть дітям найкращу школу - фото 3

Вiнниця.info