29 січ. 2020 13:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

101

0

Як буде здійснюватись фінансування медичних закладів Вінницької області з квітня 2020 року

Як буде здійснюватись фінансування медичних закладів Вінницької області з квітня 2020 року

Говорили про це на прес-конференції 28 січня


Як буде здійснюватись фінансування медичних закладів Вінницької області з квітня 2020 року

З 1 квітня 2020 року змінюються умови фінансування медичних закладів в Україні. Розповідали про зміни фахівці департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА 28 січня під час прес-конференції.

Співпраця з Національною службою здоров’я відкриває медичним закладам нові можливості для розвитку. Трансформація системи охорони здоров’я в цілому покликана повернути її обличчям до людей: лікарі отримують гідну оплату праці, пацієнти – якісні послуги, сервіс та піклування.

«З 1 квітня лікарні можуть укладати угоди з НСЗУ, якщо вони відповідатимуть певним критеріям. Станом на сьогодні всі заклади охорони здоров’я Вінницької області готові до підписання договорів з НСЗУ. Фінансування буде здійснюватись пропорційно: 60% заклад отримає глобального бюджету, а 40% заклад буде отримувати на підставі наданих пацієнтам послуг. Це буде додаткове фінансування за пролікований випадок», – розповіла заступник директора департаменту охорони здоров’я з фінансово-економічної роботи Олена Житанська.

Як буде здійснюватись фінансування медичних закладів Вінницької області з квітня 2020 року

Також посадовиця зазначила, що система змінюватиметься.

Відтак, за її словами, з 2021 року фінансування буде 50% на 50%, а потім у співвідношенні 40% на 60%. За попередніми підрахунками НСЗУ, всі центральні районні лікарні та опорні заклади області є фінансово незалежними. Тобто, опорні лікарні будуть надавати більший обсяг медичної допомоги і пріоритетний пакет (інсульт, інфаркт, неонатологія, пологи та амбулаторно-діагностичні дослідження) буде оплачуватись за підвищеним тарифом. Разом з тим, якщо района лікарня має базу для надання таких послуг, але не визначена опорною, вона також отримає на ці послуги підвищене фінансування.

Як буде здійснюватись фінансування медичних закладів Вінницької області з квітня 2020 року - фото 2

Загалом Національна служба здоров’я розробила 27 лікувальних пакетів, усі ліки, передбачені протоколом, будуть повністю фінансуватись НСЗУ та є безкоштовними для пацієнтів.

Довідково:

Пакет медичних послуг – новий термін в сфері охорони здоров’я в Україні. Пакет медичних послуг складається з медичних послуг, до яких застосовується єдиний опис щодо специфікації послуг і до надання яких встановлюються єдині умови надання таких послуг. Також, всі послуги, що включені до пакету, оплачуватимуться з використанням єдиного типу тарифу. Вимоги до медичних послуг, які будуть надаватися за Програмою медичних гарантій, розроблені для закладів (надавачів медичних послуг), які бажають укласти договір з НСЗУ. Медичні працівники, які надаватимуть медичну допомогу за Програмою медичних гарантій, повинні відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам, встановленим чинними нормативно-правовими актами України.

Вимоги є мінімальними і лише специфікують окремі важливі для Програми медичних гарантій умови роботи надавачів за договором з НСЗУ і не є галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я. Діяльність закладів охорони здоров’я і надалі регламентуватиметься чинним законодавством.

Вимоги до медичних послуг сформовані таким чином, що будь-який заклад, незалежно від його назви, рівня надання медичної допомоги та спеціалізації, який відповідає вимогам до надання послуг в межах Програми медичних гарантій, може укласти договір з НСЗУ на надання відповідної послуги чи групи послуг.

Вінниця.info, фото Вінницької ОДА