25 жовт. 2010 19:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Спорт
0

53

0

Як вінницькі футбольні можновладці «футболять» дітей

Як вінницькі футбольні можновладці «футболять» дітей

Діти, займаючись футболом, навіть не підозрюють наскільки підступним є бізнес навколо нього


Як вінницькі футбольні можновладці «футболять» дітей

Не так багато часу залишилось до проведення в Україні «Євро-2012» з футболу, фінальну частину цього турніру вважає за честь приймати кожна країна.

На сьогодні безліч українців фанатіють футболом та горді за свою державу, за перемоги наших українських команд.

Ще з садочку у дітей намагаються виховати патріотизм до рідної держави, а потрапляючи до футболу ще маленькими хлопчики, приймаючи участі у різних турнірах, співають та слухають гімн України.

Діти, займаючись футболом, навіть не підозрюють наскільки підступним та не завжди чесним є цей вид бізнесу, який ґрунтується на зрощуванні зірок за яких потім відомі футбольні клуби пропонують чималі кошти.

До журналістів нашого видання звернулись батьки юних футболістів із проханням допомогти у вирішенні суперечці, яка між ними та навколо футбольних чиновників триває ще з 2008 року, й досі залишається невирішеною.

Цей випадок торкнувся вихованця вінницької спортивної дитячо-юнацької школи олімпійського резерву «Нива» (СДЮШОР «Нива») спортивного товариства «Колос» Олександра Костюка 1992 року народження, який зараз виступає за молодіжний склад футбольного клубу Прем’єр-ліги України «Металург» (м.Донецьк).

На перший погляд, здавалося б, а через що саме можуть виникнути суперечки навколо молодого та перспективного футболіста? Він грає в одному із найпотужніших українських футбольних клубів, й, здавалося б, цьому повинні радіти і його батьки, і вінницькі тренери та керівники спортивної школи, що його підготували.

Але, каменем спотикання стало питання компенсаційних розрахунків "Металургу" із вінницькою СДЮШОР «Нива» та розрахунки вже самої спортивної школи із тренерами, що підготували спортсмена.

Регламент Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Професіональної футбольної ліги України сезону 2008/2009 років передбачає, що перші тренери (Олександр Дусанюк та Микола Загоруйко) повинні отримати за свого вихованця не менше 50% від цієї компенсаційної виплати. А це досить пристойна сума, адже за вихованця донецький клуб мав заплатити десятки тисяч гривень.

Не зважаючи на те, що є документ, який підтверджує повністю проведені компенсаційні розрахунки з ФК «Металург» за вихованця О.Костюка за підписом вже колишнього директора СДЮШОР «Нива» Юрія Ковби, виявляється, цих грошей тренери досі не бачили.

«Ці розбори заважають моєму сину тренуватись»

Мати О.Костюка Леся Швець у ФК «Металург» бачила платіжний документ за її сина, проте на які саме рахунки переводились кошти, вона не бачила.

«Це було два роки тому, мені показали платіжку, яка вже навіть була проведена по банку проте, я не встигла роздивитись куди саме пішли ці кошти. Зараз вже говорять, що проведені кошти були повернуті з Києва назад у Донецьк - як це відбувалось, я «в шоці», тому що в бухгалтерії я розуміюсь, але для мене це було загадковим», - розповіла Л.Швець.

За її словами, всі ці невизначеності та розбори, які тривають вже протягом двох останніх років у Вінниці заважають її сину нормально тренуватись у ФК «Металург». «Керівництво клубу не зацікавлено, щоб були подібні колотнечі і вони вже їм також набридли, і усі ці негаразди все ж таки мають відповідний вплив на мого сина», - сказала Л.Швець.

Проте, за словами представника батьківського комітету та згідно листів, які були направлені протягом останніх двох років як до начальника управління у справах молоді та спорту Вінницької ОДА Олександру Фєнєву, голові КП ФСТ «Колос» Сергію Татусяку, голові Федерації Футболу Вінницької області Іреку Гатауліну, президенту Федерації Футболу України Григорію Суркісу, колишньому міністру у справах сім’ї, молоді та спорту Олександру Павленку та іншим високопосадовцям, перші тренери і досі не отримали свої законні кошти.

Усі перелічені особи лише запевняли розібратись із ситуацією та виплатити усю суму компенсації першим тренерам.

Хто ж відповість на безліч запитань і де ж насправді ділись кошти?

Також вникнути та розібратись із цією ситуацією особисто журналісту нашого видання у вересні 2010 року обіцяв і голова КП ФСТ «Колос» Сергій Татусяк, який через декілька днів підтвердив, що ситуація дійсно не вирішена, обіцяючи посприяти її розв’язанню.

Коментуючи відповідну ситуацію голова Федерації Футболу Вінницької області Ірек Гатаулін повідомив, що кошти чекають тренерів у школі, проте вони ці кошти не забирають. «Кошти, які мають отримати тренери, лежать в бухгалтерії СДЮШОР «Нива» особисто з моєї ініціативи та за моєю вказівкою. Я дав 6 тисяч гривень, вони не хочуть їх брати. Зайдіть до директора школи і він вам покаже конверти, які призначені для тренерів», - сказав він.

Директор СДЮШОР «Нива» ФСТ «Колос» Ігор Коваль підтвердив, що кошти дійсно лежать у нього зачинені в сейфі. «І.Гатаулін запропонував тренерам 6 тис. грн. на двох – тренери відмовились і ці кошти зараз лежать у мене в сейфі в конвертах і підписано Дусанюк, Загоруйко», - сказав він.

У той же час у розмові стосовно визначення суми компенсації іншого футболіста Вадима Волошинського, 1992 року народження (першими тренерами якого також були О.Дусанюк та М.Загоруйко) до того ж таки ФК «Металург» у 2007 році, І.Гатаулін повідомив, що особисто вираховував суму компенсації цього футболіста. «Сума компенсації за В.Волошинського прорахована до гривні, цим займався особисто я», - сказав І. Гатаулін.

Він також зазначив, що перехід В.Волошинського та О.Костюка абсолютно ідентичні починаючи з приходу у футбол та часу переведення у ФК «Металург». «І суми нарахованої компенсації однакові – по 33 тисячі гривень», - сказав І. Гатаулін.

На запитання журналіста стосовно, розрахунку та повної компенсації коштів тренерам згідно Регламенту (не менше 50% тренерам від суми компенсації) за футболіста О.Костюка, І.Гатаулін зауважив, що ці питання не до нього, а це є внутрішні питання СДЮШОР «Нива».

Мати О.Костюка вважає, що гроші за перехід її сина у ФК «Металург» у Вінниці, але де вони тут ділись, і чого тренери згідно Регламенту не отримали свої необхідні компенсаційні виплати невідомо.

«Я особисто ходила на пошту відправляти запит стосовно дати та перерахованої суми за мого сина Олександра Костюка і керівництво школи СДЮШОР «Нива» мало отримати відповідь і воно її отримало проте мене до відома не поставили», - розповіла Л.Швець.

Директор СДЮШОР «Нива» ФСТ «Колос» І.Коваль також повідомив, що СДЮШОР «Нива» ФСТ «Колос» за вихованця О.Костюка коштів від ФК «Металург» не отримала. «Я в школі рік директор, кошти на школу не приходили, і ми перевіряли грошей на школу перераховано навіть при колишньому директору Ю.Ковбі не було», - сказав він.

За його словами було відправлено безліч запитів до ФК «Металург» проте відповідей не було.

І.Коваль також зазначив, що наскільки йому повідомлялось ці 6 тисяч гривень були запропоновані І.Гатауліним, як допомога в період з’ясування обставин. «Він запропонував допомогу до розставлення крапок над «і», - сказав І.Коваль.

У зв’язку з цим, виникає питання чому у випадку з В.Волошинським І. Гатауліну відома ситуація «до гривні» в іншому випадку з О.Костюком «ці питання не до мене, а до керівництва школи», а також скільки ж таки насправді нараховано та перераховано коштів і на які рахунки поступили ці кошти?

У свою чергу тренери підтвердили, що вони отримали за В.Волошинського компенсації у повному обсязі, а за О.Костюка їм пропонують по 3 тис. грн. проте, за їх словами, сума компенсації, має бути не в конвертах, а офіційно відповідно Регламенту.

Погрози кримінальною справою – серйозна заява

Крім того, у розмові з журналістом, Ірек Фархатович Гатаулін грозиться тренерам порушенням кримінальної справи. «Як тільки зараз закінчаться вибори, я порушу кримінальну справу відносно Загоруйко та Дусанюка за фактом корупції, тому що їх перший крок був корупційним. Вони без будь-яких дозволів взяли двох футболістів повезли їх у Донецьк», - розповів І.Гатаулін.

Він також грозиться підняти питання про дискваліфікацію цих тренерів. «І сьогодні є бажання та наполеглива позиція Мендуся, Татусяка і Коваля про те, що їх потрібно дискваліфікувати та відлучити від футболу за те, що вони без дозволу взяли і повезли цих футболістів», - сказав І.Гатаулін.

А роль батьків у даному випадку визначена ним, як частина домовленостей між обома школами. «Вкладаються бюджетні кошти…А якби сьогодні, як це часто відбувається в українському футболі – Калинівська школа – по 100 доларів продають дітей і школа нічого не отримує, в інших областях теж саме», - сказав І.Гатаулін.

До речі, Ірек Фархатович Гатаулін фігурує на виборах місцевих органів влади від однієї з політичних партій.

У розмові директор СДЮШОР «Нива» ФСТ «Колос» І.Коваль заперечив слова І.Гатауліна стосовно його позиції щодо дискваліфікації та відлучення від футболу М.Загоруйко та О.Дусанюка. «Ні, я цього не говорив, я хочу лише щоб у цьому питанні розібрались і тренери, якщо це положено отримали свої кошти, і щоб усі крапки були розставлені», - сказав І.Коваль.

За його словами, тренери працюють добре з вихованцями 1997 року народження, з 2002 р.н. «У мене претензій до їх роботи немає», - підкреслив І.Коваль.

Нагадаємо, що декілька років поспіль тренери М.Загоруйко та О.Дусанюк отримують перші премії в номінаціях, як кращі тренери року Вінницької області вихованців 1997 року народження. Весною 2010 року команда 1997 р. н. цих тренерів у Франції виграли турнір серед Європейських країн (Україна, Польща, Словакія, Латвія, Англія, Румунія, Франція) та озолотили рідну Вінниччину.

Також вихованці 1997 р.н. тренерів О.Дусанюка та М.Загоруйко займають лідируючі місця у турнірній таблиці серед команд цієї вікової групи Вищої Ліги України.

…і це не крапка. Тому що, нажаль, запитань більше ніж відповідей

Намагаючись розібратись у ситуації, з кожним кроком та при кожній розмові із великими «цабе» у футбольному бізнесі, я жахалась та розуміла, що від цієї невизначеності страждають діти, а за словами І.Гатауліна СДЮШОР «Нива» є досить потужною школою, яка виховує близько 500 дітей.

Маленькі футболісти прагнучи слави та перемог швидко стають дорослими і не завжди розуміють, що їх долями граються футбольні можновладці, які заробляють на них шалені кошти і саме ці кошти не завжди доходять до тренерів, та як оплата за гарну гру - вихованцям.

У Вінницькій області ще взимку 2010 року ходило багато розмов стосовно відкриття дитячої школи, яку мав побудувати «Шахтар» (м.Донецьк), проте ці розмови так і залишились на рівні розмов. Певно, що цьому є якісь причини та наврядче ми ці пояснення скоро почуємо.

Тоді, як же втримати в дітей ту рису гордості та патріотизму до рідної країни, якщо ця ж сама країна не цінує своїх вихованців і їх Тренерів та не переймається долею свого майбутнього…

 

Владислава Дмитришина, ВИННИЦА.info


0
0