11 квіт. 2020 09:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

60

0

Як і коли українці будуть виходити з карантину

Як і коли українці будуть виходити з карантину

У владних колах йде процес розробки стратегії


Як і коли українці будуть виходити з карантину

Режим надзвичайної ситуації та карантин в Україні ввели поки що до 24 квітня. Втім, в Уряді вже розмірковують над тим, чи продовжувати заходи на довший термін та як українцям виходити з карантину. Певні напрацювання у владних колах вже є, але детальну стратегію планують презентувати на наступному тижні.

Про це 10 квітня повідомив голова Уряду Денис Шмигаль на своїй фейсбук-сторінці.

«У травні Україна має йти на роботу. У яких умовах, у яких нових соціальних стандартах, у яких часових рамках — це ті питання, над якими Уряд працює разом з аналітиками.

Ми створили Раду з питань економічного розвитку України, куди ввійшли найкращі вчені та економісти зі світовими іменами. Наразі спільними зусиллями ми розроблюємо стратегію виходу з карантину, яку презентуємо наступного тижня. А вже зараз готові поділитися напрацюваннями», - йдеться в дописі прем’єр-міністра.

Загалом, послаблювати обмеження планують поступово. Наразі мова йде про три етапи виходу з карантину.

Перший ‒ «Режим надзвичайної ситуації». Передбачається, що він триватиме до початку травня. В цей період в Уряді планують підтримувати медичних працівників, задіяних у боротьбі проти COVID-19, соціально-незахищених громадян, допомагати безробітнім та людям у вимушеній відпустці. Планів щодо послаблення обмежувальних заходів в цей період наразі нема.

Другий ‒ «Україна йде на роботу». Цей період триватиме від початку травня до початку червня. В Україні планують створювати нові робочі місця, частково зняти обмеження на роботу громадського транспорту, ввести зміщений робочий графік та надати допомогу малому й середньому бізнесу.

Третій ‒ «Нові соціальні стандарти життя». Цей етап реалізовуватимуть від початку червня до початку липня. Впродовж цього періоду має закінчитись навчальний рік в закладах освіти. Планують відновити роботу громадського транспорту, але з новими правилами, над форматом яких поки ще розмірковують, дозволити відвідувати зони відпочинку з дотриманням норм безпеки та послабити норми самоізоляції для людей похилого віку.

Як і коли українці будуть виходити з карантину

Вінниця.info, графік – зі сторінки Дениса Шмигаля