28 серп. 2019 17:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Новини компаній
0

425

0

Як і навіщо утеплювати бойлер

Як і навіщо утеплювати бойлер

Чим краще утеплювати водонагрівач


Багато хто вважає, що утеплювати водонагрівач не має сенсу. Аргумент простий — все одно тепло йде у квартиру або будинок. Але яка вартість цього тепла? Електрика — найдорожчий теплоносій. Тому і тепло від бойлера обійдеться дорожче теплової енергії від газового котла, центральної системи опалення або твердопаливного котла, ціни на них можна порівняти, використовуючи цей сайт.

Як і навіщо утеплювати бойлер

Постійну температуру води в бойлері кожен ставить сам. Але зазвичай її тримають в межах від +50 до +65 градусів. Влітку бойлер нагріває приміщення, в якому і так жарко

Чим утеплювати бойлер

Є три варіанти утеплення бойлера:

  • напилювання;
  • тверді утеплювачі;
  • м'які утеплювачі.

До напилювання можна віднести будь-які пінополіуретанові герметики та піни. У побуті їх називають монтажною піною. Спосіб непоганий. Але є один недолік — поверхня вийде нерівною і вирівняти її складно.

Твердих утеплювачів багато. Це пінопласт, екструдований полістирол. Їх монтаж займе якийсь час, але ефект буде хорошим. При утепленні бойлера таким способом необхідно використовувати монтажну піну для забивання стиків.

М'які утеплювачі — це мінеральна вата, фольгована ізоляція. Мінвата тримає тепло добре, але краще всього використовувати теплоізоляцію з фольгою. Вона відбиває інфрачервоне випромінювання і краще збереже тепло.

Як і навіщо утеплювати бойлер - фото 2

Утеплення напиленням

Це найпростіший спосіб. Для роботи потрібен пістолет під монтажну піну і звичайний канцелярський ніж. Всю поверхню бойлера необхідно задути піною, почекати поки вона набере повний обсяг.

Існує монтажна піна з різним коефіцієнтом розширення. Також відрізняється і швидкість затвердіння. Ці два показники потрібно враховувати при обробці водонагрівача. Після розширення товщина шару повинна стати не менш 70 мм.

Тверде утеплення

Якщо у вас бойлер прямокутної форми, то досить буде вирізати листи з пінополістиролу або пінопласту, якими його обшити. Під утеплювач бажано прокласти шар алюмінієвої (харчової) фольги.

Якщо бойлер циліндричної форми, доведеться помучитись. Потрібно буде вирізати поздовжні смужки, які клеїти на водонагрівач. між ними обов'язково залишаться проміжки. Їх необхідно задути монтажною піною.

М'яке утеплення

З цим варіантом утеплення водонагрівача проблем не виникне. Вам достатньо обмотати його мінеральною ватою або фольгованою теплоізоляцією, вирізавши отвори під кнопки або панель керування, індикатор температури та труби.

Якщо ви вирішили використовувати мінеральну вату, перед роботою бойлер бажано обернути алюмінієвою фольгою. Можна використовувати звичайну харчову.

При кріпленні вати намагайтеся зробити так, щоб хомути, обв'язки її не перетискали — в цих місцях буде виток тепла. Найкраще мінвату приклеювати, для цього є спеціальні засоби.