23 листоп. 2015 17:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

157

0

Як ініціативні громадські організації Вінниці змінюють суспільство

Як ініціативні громадські організації Вінниці змінюють суспільство

 Як громадяни впливають на покращення життя вінничан 


Як ініціативні громадські організації Вінниці змінюють суспільство

 У Вінниці станом на 1 серпня 2015 року, за даними Державного реєстру громадських об’єднань, зареєстровано 1317 громадських організацій, але в реальності видна робота лише 10-20%. Цей, порівняно, незначний відсоток дієвих громадських формувань мають неабиякий вплив на розбудову громадянського суспільства, долучаючи до своїх ініціатив діяльності органи влади.

Якщо говорити про місто Вінницю, то саме завдяки наполегливості однієї з громадських організацій – ГО «Гармонія» у співпраці з владою протягом багатьох років ведеться робота по створенню доступного міста для людей з обмеженими фізичними властивостями.

За їх ініціативи у Вінниці в 2013 році було створено службу замовлення транспорту для людей з інвалідністю. Саме завдяки активній роботі «Гармонії», місцева влада проводить адаптацію міського простору для людей з інвалідністю. Наприклад, у Вінниці не вводять в експлуатацію об’єкти торгівлі та соціальної сфери, якщо вхід до них не пристосований для людей з обмеженими фізичними можливостями. При оновленні муніципального транспорту в місті у 2013 році, закуповували низькополі автобуси і тролейбуси, пристосовані для матусь з дитячими візками та людей з обмеженими фізичними можливостями. Вінницька транспортна компанія, яка налагодила роботи по реконструкції трамваїв, врахувала інтереси окремої категорії громадян, та робить ньзькополу вставку у трамвайному вагоні, який планують випустити на лінію в 2016 році.

Завдяки ініціативі громадських організацій у місті монтують звукові світлофори для людей із вадами зору, облаштовують зупинки тактильною плиткою. В одній із шкіл встановили ліфт для дітей з особливими потребами з шрифтом Брайля на кнопках виклику.

Окрім того, «Гармонія» у співпраці з владою та іншими громадськими організаціями провели перший в Україні форум «Включення людей з інвалідністю в процеси реформування». Під час заходу вінничани та гості міста мали можливість подивитися на презентацію доступного транспорту та спецзасобів, ознайомитись з доступним побутом для людей з інвалідністю, а також ознайомились, як має виглядати дитячий інклюзивний майданчик.

Як ініціативні громадські організації Вінниці змінюють суспільство

Ще одна громадська організація «Благодійний фонд Подільська громада» працює у напрямку підтримки бійців АТО та жителів Донбасу. Благодійний фонд з початку військових дій на Сході, щомісяця комплектує і відправляє гуманітарний вантаж. Окрім того, завдяки активності Благодійного Фонду у Вінниці зроблено крок до впровадження інклюзивної освіти: в 2014 році в школі № 6 відкрито перший ліф для дітей на візках. У 2013 році для збору коштів, на той час, директор БФ «Подільська громада» Віктор Бронюк організував виступ колег зірок шоу-бізнесу – Скрябіна, Табакової. Всі виручені з благодійного концерту гроші були направлені на адаптацію школи-гімназії №6 для дітей з особливими потребами.

Як ініціативні громадські організації Вінниці змінюють суспільство - фото 2

Влітку 2015 року Благодійний фонд проводив  форум «Громада-влада-бізнес: стратегічний діалог», під час якого громадяни могли поділитись своїми здобутками та знайти нових партнерів.

Громадська організація «Розвиток. Розвиток» має успішний досвід роботи з об’єднання активних громадян та створення сприятливих умов для розвитку талановитої молоді. З початку заснування громадської організації, в 2011 році, щорічно проводиться дитячий фестиваль творчості та таланту «Крок до Мрії». Якщо в перший рік проведення конкурсу, це був не досить масштабний проект, то в 2015 році фестиваль виходить за межі нашої області. Для участі у фестивалі «Крок до Мрії» організатори отримали заявку навіть з Миколаївської області. Плідна робота громадської організації «Розвиток. Розвиток» з талановитою молоддю отримала підтримку місцевої влади. Цей фестиваль об’єднує талановитих дітей, не залежно від соціального статусу родини, та дає можливість продемонструвати свої вміння в різних номінаціях: «вокал», «хореографія», «оригінальний жанр». Кожен учасник фестивалю отримує приз від організаторів.

Як ініціативні громадські організації Вінниці змінюють суспільство - фото 3

Ще один напрямок роботи з молоддю ГО «Розвиток. Розвиток» - проведення фестивалю «Вінницька студентська весна». Щовесни студенти всіх вузів Вінниці змагаються за звання найкращих. Фестиваль триває майже місяць. У 2015 році «Вінницька студентська весна» стала частиною урочистої програми до Дня Європи, яку традиційно організовує Вінницька міська рада. Цьогоріч студенти не лише демонстрували свої таланти, а й знайомили гостей міста зі своїми навчальними закладами. Проведений ГО «Розвиток. Розвиток» фестиваль до дня міста «Вінничани мають таланти», який об’єднав понад 700 активних та талановитих подолян віком від 6 до 85 років. Проводили і акції, присвячені захисникам. Наприклад, у вересні до соціально-благодійного проекту «Дякуємо за відвагу», долучились понад 20 громадських організацій, благодійних фондів, а також небайдужих вінничан.

Окрім того, у Вінниці активно впроваджується співпраця в рамках: громада – бізнес – влада. Саме за таким напрямком в березні було реалізовано проект на підтримку бізнесу, який переніс своє виробництво з окупованого Криму та Донбасу.

Як ініціативні громадські організації Вінниці змінюють суспільство - фото 4

Активна діяльність громадських організацій у Вінниці є поштовхом до розвитку суспільства і необхідні та цікаві для громади проекти здебільшого знаходять підтримку влади. Можна зробити висновок, що у місті створюються сприятливі умови для розвитку інституцій громадянського суспільства. І ті 10-20% дієвих громадських організацій мають неабиякий вплив на суспільство, владу та розвиток бізнесу.

ВИННИЦА.info