18 серп. 2020 15:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

140

0

Як організовуватимуть навчання в закладах освіти з 1 вересня – результати конференції МОН

Як організовуватимуть навчання в закладах освіти з 1 вересня – результати конференції МОН

Розповіли, як організувати навчання на прийдешній навчальний рік


Як організовуватимуть навчання в закладах освіти з 1 вересня – результати конференції МОН

18 серпня в Міністерстві освіти та науки провели конференцію щодо навчального процесу в умовах карантину, а також – щодо організації навчання з 1 вересня.

Навчальний процес у школах та основні положення навчання в закладах освіти різного типу

Як організовуватимуть навчання в закладах освіти з 1 вересня – результати конференції МОН

Про основні положення навчання в освітніх закладах різного типу та про організацію в школах розповів головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«На «зеленому» і «жовтому» рівні – це обмеження, які характерні для всіх. Для «помаранчевої» і «червоної» зон є окремі обмеження. Коли ми говоримо про «помаранчеву» зону, то в «помаранчевій» зоні обмежується відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більше, ніж 20 осіб, але це не стосується закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти. На територіях з «червоним» рівнем небезпеки передбачено найжорсткіші обмеження, тобто відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде заборонене, в тому числі, і дошкільних. Якщо в «червоній зоні» будуть закриті школи, то в «жовтій», «зеленій» та «помаранчевій» вони будуть працювати», – повідомив Віктор Ляшко.

Окремо головний санітарний лікар прокоментував деякі положення тимчасових рекомендацій щодо організації навчального процесу.

«До роботи не допускати працівників освітнього закладу з температурою понад 37,2 градуси. Чому так? Якщо ми сьогодні подивимось нашу статистику, то кількість дітей віком до 19 років серед усіх, хто захворів на коронавірусну хворобу (а їх понад 94 тисячі), становить 7%. Дитячі дошкільні заклади ми дозволили відкривати в умовах, де знижена захворюваність, ще 25 травня. Якщо зараз проаналізувати кількість захворілих в дитячих дошкільних закладах, то ми побачимо, що проблема стосується саме вихователів. Більшість випадків, які були в дошкільних закладах, розпочиналися з виявлення хвороби у вихователя. Тому ми орієнтуємо свої рекомендації на проведення температурного скринінгу дорослих людей, які працюють в дошкільних закладах, щоб унеможливити занесення або заходження хворого до школи і цим самим вплинути на ланцюжок поширення коронавірусної хвороби», – зазначив Віктор Ляшко.

Також санітарний лікар повідомив деталі організації навчання у школах.

«Керівник закладу освіти має розробити маршрути і розробити графік допуску учнів до школи так, щоб уникнути скупчення людей. Тому ми в рекомендаціях і пропонуємо залучати та відкривати аварійні школи. Пропонуємо змістити початок уроків для різних вікових груп для того, щоб обмежити контакти дітей.

Учні і вчителі заходять в заклади освіти обов’язково в масці, яка покриває рота і носа. Перебувати в класах дозволяється без масок. Стосовно сьогоднішніх рекомендацій – вчителі повинні бути в масках і впродовж уроку. Але в результаті додаткових дискусій, які ми сьогодні провели з освітянами, ми змінимо норму, і вчителям буде дозволено викладати без маски на обличчя. В той же час, в «помаранчевій» зоні ми дамо рекомендацію вчителям вдягати захисний щиток, який є прозорий та який дозволить передавати емоції для того, щоб не порушувати освітній процес.

Вчитель, розпочинаючи урок, повинен дізнатися про самопочуття кожного учня для того, щоб пересвідчитись, чи не з’явилися симптоми, що можуть свідчити про початок коронавірусної хвороби. У разі, якщо такі симптоми з’явилися, треба перевести дитину в визначене тимчасове приміщення. Далі – повідомити медичного працівника та епідеміолога, який опікується цим освітнім закладом. Це дозволить нам вчасно виявляти хворобу», – додав Віктор Ляшко.

За словами головного санітарного лікаря, в туалетах має бути рідке мило або антисептик, одне з двох. Повинні бути лише паперові рушники або електросушарки. Антисептики, за можливості, треба розставляти в місцях скупчення людей. Наприклад, на вході до класу. Провітрювати класи протягом 10 хвилин варто після кожного уроку. Всі заняття варто проводити в одному класі для того, щоб лише вчителі переходили з класу в клас. Також треба збільшити кількість місць для того, щоб збирати використані маски чи серветки, а потім – утилізувати згідно з договорами про побутові відходи.

Також Віктор Ляшко розповів щодо необхідності медичних довідок перед початком цьогорічного навчального процесу.

«Першокласники повинні пройти медичні огляди, оскільки це базовий зріз стану здоров’я перед початком навчального періоду.

Якщо регіон знаходиться в «помаранчевій» або «червоній» зоні і є ризик, що неможливо організувати належний медичний огляд на цей період, то можна це перенести на місяць-два, коли буде стабілізація епідситуації. Це має бути комплексно вирішено зі своїм сімейним лікарем батьками.

Стосовно медичних оглядів дітей старшого віку, ми неодноразово говорили, що жодним нормативно-правовим актом МОЗ не визначено, що медичні огляди повинні проводитись або в травні, наприкінці навчального року, або в серпні-вересні напередодні навчального року. Медичні огляди для дітей дорослого віку проводяться один раз на рік. Тому ми звертались з проханням до всіх батьків та вчителів організувати медичні огляди ближче до дня народження дитини. Це дозволить зменшити кількість черг, покращити якість медоглядів і буде запобігатиме скупченню дорослих і дітей», – зазначив головний санітарний лікар.

З повною презентацією головного державного санітарного лікаря можна ознайомитися за посиланням.

Навчальний процес у дошкільних закладах освіти

Як організовуватимуть навчання в закладах освіти з 1 вересня – результати конференції МОН - фото 2

Державна експертка директорату дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки Анна Грищенко розповіла, як освітяни планують організувати навчальний процес у дитячих садках.

Основні правила безпеки:

  • Дотримуватися правил гігієни та соціальної дистанції;
  • Вимірювати температуру протягом дня, не допускати з температурою більше 37,20 C;
  • Персонал у захисних масках, діти – ні;
  • Батьки у масках, передають дітей вихователям за межами будівлі;
  • Перед входом обробляти руки антисептиком.

Під час карантину в садочках необхідно:

  • Мити руки раз на 2 години, нагадувати дітям;
  • Дезінфікувати поверхні раз на 2 години, робити вологе прибирання 2 рази на день;
  • Вимірювати температуру раз на 4 години. Якщо температура більша 37,20 C, людину ізолювати та повідомити медпрацівника та батьків.

Рекомендовано:

  • Додаткові заняття з профілактики вірусних захворювань;
  • Пріоритет активностям на свіжому повітрі;
  • Максимальна дистанція в групі та під час харчування;
  • Обмежити заняття з фізичним контактом або інвентарем.

Заборонено:

  • Багаторазові рушники, м’які іграшки та килими з довгим ворсом;
  • Перебувати в приміщенні у вуличному взутті;
  • Заходи за участю дітей більше ніж з однієї групи.

Також в презентації освітянка поділилася корисними посиланнями, як спілкуватися з дітьми на тему коронавірусу:

Брошура: uni.cf/2TE3JWT ;

Відео: bit.ly/36dHGv9;

Вебінар для вихователів: bit.ly/36nAiNS;

Серія коротких мультфільмів про правила особистої гігієни від ЮНІСЕФ, в т.ч. миття рук, умивання, миття посуду тощо: bit.ly/36gJjbi;

Поради для батьків та вихователів «Як зменшити стрес та тривожність у дітей дошкільного віку» uni.cf/2ynpXF4;

Урок про коронавірус для дітей шкільного віку (рекомендовано для перегляду вихователями): nus.org.ua/covid19/.

Навчання у закладах професійної освіти

Як організовуватимуть навчання в закладах освіти з 1 вересня – результати конференції МОН - фото 3

Ірина Шумік, генеральний директор директорату професійної освіти, розповіла, як працюватиму заклади профосвіти.

Заклади в «зеленій зоні»:

  • Можуть відвідувати усі учні та педагоги, дотримуючись дистанції у 1-1.5 м. Маски поза межами навчальних приміщень – обов’язкові.

В «жовтій зоні»:

  • Дистанція у 1-1.5 м, маски поза межами навчальних приміщень – обов’язкові. Рекомендоване очне навчання у поєднанні з дистанційною формою.

В «помаранчевій зоні»:

  • Відвідувати заклад можна групами НЕ більш як 20 осіб. Рекомендоване змішане або дистанційне навчання.

В «червоній зоні»:

  • Відвідування закладів освіти забороняється. Навчання відбувається у дистанційній формі.

Як діяти закладам різних карантинних зон:

  • Ділити групи на підгрупи для теоретичних занять. Одна з підгруп може слухати урок онлайн;
  • Гнучко побудувати графік освітнього процесу. У випадку перенесення регіону до іншої зони – замінювати практику теорією;
  • Застосовувати поділ на підгрупи. Обмеження на проведення практики – лише у «червоній зоні»;
  • Організовувати поділ курсу відповідно до навантаження педагогів.

Робота гуртожитків:

  • Щоденний температурний скрінінг працівників та мешканців гуртожитку;
  • Перебування у приміщеннях загального користування – у масках або респіраторах;
  • Нанесення тимчасового маркування з дистанцією у 1,5 метра у приміщеннях загального користування;
  • Вологе прибирання місць скупчення проживаючих;
  • Дотримання санітарних вимог і уникнення контакту з особами, які мають ознаки респіраторних захворювань;
  • Встановлення на робочому місці чергового захисного екрану. У разі неможливості – використання персоналом захисних щитків або окулярів.

Детальніше з правилами можна ознайомитися в презентації Ірини Шумік.

Навчання у закладах вищої та фахової передвищої освіти

Як організовуватимуть навчання в закладах освіти з 1 вересня – результати конференції МОН - фото 4

Заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко розповів, як планується організувати навчання у ВНЗ та закладах фахової перед вищої освіти.

Початок навчального року:

  • 07 по 15 вересня 2020 року – для студентів, які зараховані до закладів вищої та фахової передвищої освіти в 2020 році на основі повної загальної (профільної) середньої освіти;
  • 01 вересня 2020 року – для студентів, які зараховані до закладів фахової передвищої освіти в 2020 році на основі базової середньої освіти;
  • Не пізніше 01 вересня 2020 року – для студентів старших курсів закладів вищої та фахової передвищої освіти за умови сприятливої епідемічної ситуації.

В «помаранчевій» зоні заборонено відвідування групами більше, ніж 20 осіб. В «червоній» – відвідування заборонено взагалі.

Що стосується решти обмежень, не оголошених раніше:

  • Акредитація освітніх програм тимчасово дозволяється у дистанційному режимі, ухвалення рішення про умовну (відкладену) акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи;
  • Наявність у гуртожитках (студмістечках) ізоляторів для розміщення хворих, які не потребують госпіталізації, контактних осіб та осіб, що мають перебувати на самоізоляції.

Що стосується вступу іноземних громадян:

  • Вступ іноземних громадян відбувається очно;
  • Навчання може бути очним, дистанційним або заочним, з урахуванням стандартів;
  • Особи, які прибули з держави або є громадянами (підданими) держав із значним поширенням COVID-19, підлягають самоізоляції;
  • Питання про самоізоляцію прибуваючих на навчання з вересня 2020 року буде вирішуватись з урахуванням епідемічної ситуації.
  • Також серед рекомендацій – прийом іноземних громадян: до 15 грудня 2020 року (замість 01 листопада 2020 року) та до 15 квітня 2021 року (замість 01 березня 2021 року).

Більше про організацію навчального процесу у ВНЗ – в презентації за посиланням.


Нагадаємо, 1 вересня діти підуть до школи в містах і районах, які не в червоній зоні.

В МОН дали рекомендації, як створити безпечні умови у школах в період пандемії.

Загальнонаціональний карантин, встановлений через пандемію COVID-19, продовжено до 31 серпня 2020 року. В регіонах встановлюється один з чотирьох рівнів епідемічної небезпеки – «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний». При «червоному» рівні відвідування закладів освіти здобувачами заборонено, отже, освітній процес відбувається дистанційно.

Рішення щодо особливостей організації освітнього процесу в закладах освіти в умовах «зеленого», «жовтого» та «помаранчевого» рівнів небезпеки приймає педагогічна рада закладу з урахуванням тимчасових рекомендацій Головного державного санітарного лікаря щодо протиепідемічних заходів у закладах освіти.

Раніше повідомляли, як на Вінниччині буде організовано навчання з 1 вересня.

Міністерство освіти і науки розглядало три сценарії початку навчального року в умовах карантину. Новий навчальний рік планують почати у «змішані» формі.

Нагадаємо, у Вінниці батьки школярів вийшли на мітинг проти дистанційної освіти.

Вінниця.info, фото – ілюстративні, відео – з YouTube-каналу МОН

title

title

title