25 берез. 2020 15:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

67

0

Як працює молодь Вінниці в часи карантину: 4 історії про робочий процес в умовах ізоляції

Як працює молодь Вінниці в часи карантину: 4 історії про робочий процес в умовах ізоляції

Хто зберіг роботу і працює віддалено, комусь пощастило менше


Як працює молодь Вінниці в часи карантину: 4 історії про робочий процес в умовах ізоляції

З початком карантину у Вінниці закрилося багато торговельно-розважальних центрів, ресторанів, барів та кафе, а їхні працівники опинилися у відпустці за власний рахунок. Компанії, де це можливо, перейшли на дистанційну форму роботи, і їхні працівники можуть розраховувати на зарплатню, на відміну від в тих, хто опинився в ситуації, коли невідомо, чи поновлять їх заклади роботу в найближчому часі, чи ні. Журналіст Вінниця.info вирішив опитати кількох мешканців міста про те, в якій ситуації наразі опинилися вони.

Впродовж трьох останніх років Андрій працює консультантом відділу програмного забезпечення в компанії ТЕАМ. В його обов’язки входить консультування клієнтів у роботі з 1С-забезпеченням та консультація щодо дотичних питань бухгалтерського характеру. З початку карантину чоловік перейшов на дистанційну форму роботи, але вже відмічає зниження робочого навантаження.

«Навантаження приблизно 65-70% від норми. Знизилась активність клієнтів, деякі фірми просто тимчасово припинили роботу, от і загальний рівень навантаження знизився. Ми ж надаємо послуги з супроводження, а як нема запитів, то і нема роботи.

Але на офісі стабільне інтернет-з’єднання та функціональний комп’ютер, тому тепер мені працювати стало складніше», ‒ розповідає він.

Щодо змін в заробітній платні в Андрія інформації поки що немає.

Як працює молодь Вінниці в часи карантину: 4 історії про робочий процес в умовах ізоляції

Олексій працює штатним програмістом в компанії «Аксіома». З введенням карантину компанія перейшла на дистанційну форму.

«Кількість роботи дійсно зменшилася, оскільки наші клієнти ‒ виробничі та торгові підприємства. Тепер-от, прокидаючись зранку, телефоную о 9:40 консультантам та питаю, чи є для мене робота. Аванс за роботу тепер можна замовити не раз на тиждень, як раніше, а раз на два. І розмір зарплатні зменшився ледь не вдвічі», ‒ розповідає хлопець.

Оскільки нарахування зарплатні йому йде за обсяг виконаної роботи, невідомо, як йому надалі даватиметься заробіток в умовах відсутності замовлень.

Як працює молодь Вінниці в часи карантину: 4 історії про робочий процес в умовах ізоляції - фото 2

В КЗ «Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями ім. Раїси Панасюк» Сергій працює близько року. Хлопець, який приїхав до Вінниці з Нетребівки Томашпільского району, має інвалідність першої Б-групи, тобто, попри обмеження рухового апарату, здатен пересуватися самостійно. В «Центрі реабілітації» працює на посаді адміністратора-чергового. Веде особові справи працівників та клієнтів, відповідає за кадрову роботу та діловодство.

Ще впродовж минулого тижня, коли у Вінниці тільки запровадили обмежувальні заходи, Сергій регулярно їздив на роботу. З понеділка, тобто, з 23 березня він працює дистанційно.

«Ми працюємо у звичному режимі, як і працювали до карантину, але зараз частина колективу пішла у відпустку за власним бажанням, інша частина працює дистанційно. Це, зокрема, наші соціальні педагоги, вихователі по роботі з дітьми з інвалідністю, психологи, фізичні реабілітологи. Разом ми працюємо дистанційно. Вони записують маленькі відео. Реабілітологи ‒ фізичні вправи, вихователі ‒ уроки. Тобто, всі ті послуги, які ми надавали до карантину, надаємо й надалі, але в режимі онлайн», ‒ розповідає молодий чоловік.

Поки що, за словами Сергія, робота зберігається, і якихось змін у виплатах заробітної платні не передбачається.

Як працює молодь Вінниці в часи карантину: 4 історії про робочий процес в умовах ізоляції - фото 3

Олександр переїхав до Вінниці п’ять років тому. Він родом з Макіївки і був у числі тих, хто перебрався сюди через початок війни на Донбасі та переїзд Донецького національного університету імені Василя Стуса. Рік тому хлопець влаштувався механіком в боулінг, що розташований в ТРЦ «Анастасія», який також закрився на карантин.

16 березня весь колектив закладу написав заяви на двотижневу відпустку без збереження зарплати. Поки що, як сказало керівництво, до 30 числа. Тепер же, після продовження карантину до 24 квітня та запровадження надзвичайної ситуації, невідомо, наскільки надовго затягнеться ця його відпустка.

Як працює молодь Вінниці в часи карантину: 4 історії про робочий процес в умовах ізоляції - фото 4

Важливо:

Уряд прийняв рішення, яке захистить трудові права працівників та державних службовців в період встановлення обмежувальних заходів у зв'язку з поширенням випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

«Звертаємо увагу, що за працівниками зберігаються їх трудові права і оплата праці на час обмежувальних заходів, а також роботи з дому. Це стосується як державних службовців, так і працівників приватного сектору», - зазначав Міністр юстиції Денис Малюська.

За його словами, прийнятим рішенням рекомендовано державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності та державним банкам на час встановлення обмежувальних заходів не допускати звільнення працівників, які виконують роботу вдома, та працівників, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати. А також утриматись від кадрових змін в органах управління.

В Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» встановлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома, а також надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування за його згодою відпустку.

Варто зазначити, що у статті 84 Кодексу законів про працю присутні наступні положення:

«У випадках, передбачених статтею 25 Закону України "Про відпустки", працівнику за його бажанням надається в обов'язковому порядку відпустка без збереження заробітної плати.

За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

Частину третю виключено.

У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною другою цієї статті».

Вінниця.info