4 черв. 2021 12:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

96

0

Як продати землю вигідно та захистити себе від недобросовісних покупців?

Як продати землю вигідно та захистити себе від недобросовісних покупців?

В Україні створили онлайн-помічника LandInvest для землевласників


Як продати землю вигідно та захистити себе від недобросовісних покупців?

Напередодні впровадження ринку с/г землі, перший етап якого розпочнеться 1 липня 2021 року, в Україні запрацював LandInvest – перша онлайн-платформа для безкоштовного консультування власників земельних ділянок.

Користувачі платформи можуть протягом п’яти хвилин перевірити, чи оформлена їхня ділянка належним чином. А також дізнатися найоптимальніші варіанти її продажу в майбутньому та як захистити себе від шахраїв. Користувачу необхідно лише перейти у Viber-бот і ввести кадастровий номер земельної ділянки. Після перевірки бот надішле повідомлення з актуальною інформацією про статус ділянки в державному реєстрі.

Крім того, чат-бот може кваліфіковано відповісти на найпоширеніші запитання про ринок землі: як він працюватиме, як дізнатися ціну ділянки, чи можна продати частину паю, як продати землю, якщо вона перебуває в оренді, куди потрібно звернутися для оформлення землі?

Окрім практичної допомоги пайовикам, платформа LandInvest працюватиме як інформаційний ресурс – освітлюватиме актуальні події навколо ринку, публікуватиме аналітику та допоміжні матеріали для пайовиків.

На першому етапі купувати землю зможуть тільки фізичні особи – громадяни України. Максимальна площа ділянки в одні руки обмежена законом до 100 га. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, купувати землю дозволять українським юридичним особам – не більше 10 тис. га в одні руки.

«Країна взяла на себе відповідальність провести структурні реформи, пов’язані насамперед із правом власності на землю. Нарешті на 30-му році незалежності Україна вирішила фіналізувати проєкт земельної реформи – основу, яка дасть поступальний розвиток країні», – заявив міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко.

На думку експертів, економічний ефект від земельної реформи у випадку її ефективної реалізації може скласти до 85 млрд доларів приросту ВВП.

«Ми зможемо забезпечити у наступні 10 років після відкриття ринку землі сукупний економічний ефект в розмірі 85 млрд доларів, якщо це буде ліберальна модель. Якщо це буде менш ліберальна модель, то це буде близько 50 млрд доларів», – прогнозує голова Асоціації вільних землевласників Дмитро Ливч.

За оцінкою Кабінету Міністрів України, після відкриття ринку середньорічний оборот земель складе до 1,5 млн га.

Як продати землю вигідно та захистити себе від недобросовісних покупців?