8 груд. 2019 10:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

281

0

Як собаки: на дороги Вінниччини виходять дикі кабани, йдуть до рук і випрошують їжу. Відео

Як собаки: на дороги Вінниччини виходять дикі кабани, йдуть до рук і випрошують їжу. Відео

Кабани підходять до людей на відстань витягнутої руки


Як собаки: на дороги Вінниччини виходять дикі кабани, йдуть до рук і випрошують їжу. Відео

Вінничанин Олександр Харченко відзняв відео, як він разом з іншими водіями підгодовують диких свиней неподалік Хмільника. Відеоролик потрапив до Фейсбуку й став вірусним: за два дні ним поділилось близько трьох тисяч користувачів.

На відео видно, як декілька чоловіків, залишивши свої автівки, кидають диким свиням хліб, а ті без страху його збирають. Кабани підходять до людей на відстань витягнутої руки. Коли дорогою проїжджає вантажівка, створюючи шум, кабани лякаються й відходять до лісу. Однак за хвилину повертаються й випрошують ще їжу в людей.

Олександр Харченко розповідає, що щодня бачить в одному й тому ж самому місці стадо диких кабанчиків.

«Я кожен день їду на Хмільник, а вони постійно виходять до дороги. Нормальні люди їх підгодовують. Я постійно купую хліб чи батон, залишаю їм на одному й тому ж самому місці, а вони приходять і їдять. Тому для мене це вже звично, нічого особливого. Вони як собаки махають хвостиками. Буде дуже шкода, якщо їх перестріляють», - каже Олександр Харченко.

Мисливствознавець з Хмільницького лісового господарства Володимир Ткач зауважує, що кабани навчились шукати собі харч на дорогах, бо не раз знаходили там розсипане зерно, яке возять фури під час збору урожаю.

«Те, що дикі свині привчились бігти на дорогу – погано, адже вони можуть провокувати аварії. Взагалі погано, коли дороги проходять через ліс. В нас не тільки свині, а й олені часто вибігають на дороги, а ще зубри. Ми порозставляли скрізь попереджувальні таблички для водіїв, але всяке може трапитись», - говорить Володимир Ткач.

Як собаки: на дороги Вінниччини виходять дикі кабани, йдуть до рук і випрошують їжу. Відео

З листопада розпочався сезон підгодовування диких кабанів. Лісничі залишають в лісі для них зерносуміші та цукровий буряк. Мисливствознавець каже, що дикі свині – не лякливі тварини, а небезпечними бувають в разі, коли мають поранення чи маленьких поросят.

«Вони підходять до людей, тим більше, коли вже мають позитивний досвід спілкування з ними. Якщо їх злякати, - втікатимуть. Небезпечні вони лише, коли поранені. А ще вепр чи льоха будуть кидатись на людей, як тільки хтось посягне на їхні поросята. Та все ж не рекомендую їх привчати до такого підгодовування, бо вони можуть і по селам піти й там шкоду робити. Це дикі тварини, хай такими й лишаються» - підсумовує мисливствознавець з Хмільника.


Вінниця.info, відео Олександра Харченка зі сторінки «Фейсбук»

title