8 жовт. 2020 17:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

301

0

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра

8 жовтня на Вінниччину завітав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.


Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра

8 жовтня на Вінниччину завітав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. В ході робочого візиту посадовець ознайомився з роботою підприємства ТОВ «Фруктона-ВН» у Вінниці, де переробляють сільськогосподарську продукцію і невдовзі мають запустити в роботу цех з виробництва фруктових наповнювачів. Продукцію «Фруктони» експортують і до країн Європи. Наприклад, у «Віденських штруделях» начинка – з вінницьких яблук.

«Такі події відбуваються по всій Україні щотижня. Яка їх мета. Перше – проінформувати про наявні можливості. Тому що спілкування показує, що можливостей є дуже часто більше, ніж розуміння в тих, хто може ними скористатися, про них. Друге – дати відповіді на ваші запитання. В нас завжди відкритий діалог. Від часу свого призначення рік тому я їжджу по регіонах, по різних тематиках спілкуємося. Для нас важливо почути пряму мову, ваші запитання, вашу оцінку діючих програм, ваші коментарі, які необхідно було б в майбутньому врахувати», – сказав посадовець.

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра

Завітавши до «Фруктони-ВН» профільний заступник міністра переконався, що сучасне оснащення та сертифікована організація виробництва дозволяють сьогодні і на невеликому підприємстві, де працює в сезон близько 60 працівників, виробляти продукцію, відповідну світовим стандартам якості.

Загалом, підприємство «Fruktona Organic» займається переробкою, заморозкою овочів та фруктів та спеціалізується на переробці та продажу свіжих і заморожених ягід, фруктів, овочів, а також грибів та зерняткових. На ринку Вінниччини підприємство нещодавно – його продукцію знають близько трьох років. Втім, плани на майбутнє – великі.

«Fruktona Organic» приймає на переробку в тому числі і продукцію, яка може не мати бездоганного товарного вигляду, але може перероблятися і в подальшому використовуватися для наповнювачів йогуртів, морозива тощо.

Продукція підприємства використовується для молочної, кондитерської промисловості, виробників соків та консервів.

«На сьогодні по Україні не вистачає переробних потужностей. Тому цей завод – це те місце, куди фермери можуть привезти свою продукцію на переробку. Ми надаємо лише послуги.

Фермерські господарства та ті контракти, які вони виконують за рахунок продукції, – це і внутрішній ринок, це і експорт в країни Східної та Західної Європи. Ми всі чудово розуміємо, що кожен фермер стикається з проблемою «насичення свіжого ринку» конкретно взятими сезонними ягодами. «Свіжий ринок» наївся, і виникає питання – а що робити далі?

Все ж таки ягода росте, її треба переробляти, подовжувати строк її «життя» та реалізовувати її в подальшому у вигляді більш глибокої переробки. Це і у вигляді заморожених ягід та фруктів, і у вигляді пюре, сублімацій, фруктових наповнювачів.

Ми просунулися далі і починаємо більш глибоку переробку. Це не тільки заморожування, це і новий цех фруктових наповнювачів, який буквально з дня на день запускатиметься», – розповів заступнику міністра директор ТОВ «Фруктона-ВН» Костянтин Кузьменко.

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 2

Спершу посадовцю показали цех, де продукцію, зокрема, яблука, чистять та промивають. За машиною для видалення плодоніжок та листя з кісточкових плодів працюють кілька робітників, які слідкують за якістю яблук. Якщо десь не впорається автомат, там спрацюють людські руки.

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 3

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 4

Далі – камери тимчасового зберігання, де в різних відсіках за різних температур зберігають ягоди та нарізані фрукти. Зокрема, в одній з таких камер температура на рівні 20 градусів нижче нуля.

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 5

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 6


Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 7

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 8

Далі – цех із сортування замороженої продукції. Тут фахівці «Фруктона-ВН» працюють за температури мінус 3 градуси.

Після холодильних камер Тарасу Висоцькому показали нове приміщення підприємства, де ще відбуваються завершальні ремонтні роботи, – цех з виробництва фруктових наповнювачів.

Тут розміщені окремі машини для подальшої переробки та обробки ягід і фруктів, а також низка чанів з водою, необхідною для виробництва наповнювачів.

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 9

«Сьогодні було внесено на робочу зустріч Тарасу Миколайовичу підприємство-завод «Фруктона», який має ключову і провідну роль в майбутньому щодо глибини переробки ягідних та яблук. Мова йде про те, що така продукція є товарного зразка, може перероблятися і в подальшому може використовуватись для наповнювачів йогуртів, морозива і так далі. Це актуальна тема, оскільки сьогодні ми спілкуємося і розуміємо, що значна частина залишків сільськогосподарської продукції, зокрема, в галузі овочівництва залишається невикористаною.

В основному галуззю овочівництва займаються південні регіони України, але з такими погодними умовами, які складаються і на теренах Вінницької області, коли ми говоримо про зону північного степу, звичайно, великі сільгоспвиробники, зокрема, фермерські господарства, які мають невеличкі земельні наділи, якраз будуть орієнтуватися на галузь садівництва та овочівництва. А от такі переробні підприємства як «Фруктона» будуть давати змогу по більш вигідних і кращих цінах реалізовувати сільськогосподарську продукцію в індивідуальні господарства населення», – зазначив після «екскурсії» потужностями підприємства очільник департаменту агропромислового розвитку та екології Вінницької ОДА Микола Ткачук.

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 10

«В нас вся ягода збирається, програмне забезпечення сканує, веземо в Київ. На жаль, немає в нас власного холодильника, ми арендуємо, з цим є проблема. І доставляємо це все в супермаркет в холодному циклі, сортоване, упаковане. Поставка в нас вночі відбувається.

Ви не повірите – у Вінниці ми купуємо в супермаркеті продукцію, вирощену нами, але завезену в Київ. Насправді, це проблема. Зараз супермаркети говорять про те, що нелогічно з Півдня везти ягоду на Київ, і потім знову повертати назад.

Якби в нас була підтримка, і, звичайно, була якась державна підтримка на рахунок будівництва холодильників. Це не лише холодильний склад, а й також: сортувальна лінія, пакувальна лінія. Адже супермаркети хочуть, аби вся ягода йшла в упаковці.

І коли ми повертаємося до теми обладнання. Коли в документах це виглядає не як лінія, під яку можна отримати компенсацію, а просто часткове якесь обладнання, то нам відмовляють, на жаль.

На робочі ж групи часто запрошують асоціації, а не запрошують безпосередньо виробника. Нема значення, це виробник, чи це підприємство, яке поставляє на супермаркет.

Асоціації ж не завжди розуміють проблематику. Всі говорять зараз про дотації для вирощування. У нас зараз в офісі сидить людина, яка отримала дотації. Але вони не знають, що робити з цією продукцією. Люди, які вирощують продукцію, не можуть продати її в супермаркети. Для того, щоб зайти в супермаркети, на сьогоднішній день дуже складні умови. Не кожен виробник може проплатити все, щоби зайти в мережу. Якщо, наприклад, ви продаєте суницю, необхідно проплатити близько мільйона гривень, щоби зайти в мережу.

Друга неприємна ситуація – це дебетовка. Вона величезна. І не кожен виробник може її витримати. Бо в нас дебетовка дуже велика на короткий період», – поділився із заступником міністра під час наради, яку організували на підприємстві після завершення ознайомлення з потужностями виробництва, директор ТОВ «Тріада-МК» Сергій Українець.

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 11

Останнім пунктом візиту Тараса Висоцького стало ознайомлення з роботою ДП «Дослідне господарство «Бохоницьке» Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААНУ» в селі с. Бохоники Вінницького району, де заплановано розміщення постійно діючого виставкового та дорадчого центру.

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 12

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 13

Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра - фото 14

Нагадаємо, 8 жовтня на Вінниччині відбувся семінар з питань земельної реформи, державної підтримки та розвитку фермерських господарств. Його ініціювали в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та він був першим пунктом візиту заступника міністра Тараса Висоцького на Вінниччину.

Також ми писали, як у малому селі на Вінниччині завдяки ягодам люди перестали шукати заробітки за кордоном.

Раніше ми писали, як в райцентрі Вінницької області працює компанія з виробництва соків.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі - https://t.me/vinnitsa_info .

Більше фото з «Фруктони» - гортайте у слайдері.

Вінниця.info

Більше фото
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра
Як у Вінниці переробляють фрукти та ягоди. Фоторепортаж з «Фруктони», де побував заступник міністра