7 трав. 2020 11:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

105

0

Як у Вінниці в лабораторії проводять дослідження на COVID-19. Відео

Як у Вінниці в лабораторії проводять дослідження на COVID-19. Відео

По кількості досліджень Вінниця друга після Києва. Від початку пандемії вже зробили понад 9 тисяч тестуван


Як у Вінниці в лабораторії проводять дослідження на COVID-19. Відео

Нещодавно для Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ придбали новий ампліфікатор для проведення ПЛР-діагностики. Журналісти телеканалу «ВІТА» показали, як роблять аналізи на коронавірус.

Лунки планшету заповнюють реагентом, в кожну додають оброблену лаборантом біопробу. Далі – справа за комп’ютером. Вже за кілька годин результат готовий.

Коли на двох старих апаратах за добу лаборанти проводили до 350 тестів на COVID-19, новий лише за одне завантаження діагностує майже сотню зразків. Тому кількість аналізів за добу тут вже збільшили майже вдвічі і це не межа.

«Зараз ми готуємо ще кількох лаборантів, що дасть можливість суттєво збільшити кількість досліджень, які можна буде використовувати для оцінювання ситуації в регіоні щодо поширення коронавірусної інфекції», - розповів завідувач відділу епіднагляду Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ Степан Томин.

Як у Вінниці в лабораторії проводять дослідження на COVID-19. Відео

Це також розвантажить лаборантів, адже сьогодні їм доводиться працювати по 10-14 годин, інколи до двох годин ночі. Як результат – по кількості досліджень Вінниця друга після Києва. Від початку пандемії вже зробили понад 9 тисяч тестувань. Це в рази більше, ніж в усіх інших областях.

«Апаратура для нас придбана дуже вчасно. Все ж таки, в осінню пору року слід очікувати повторної хвилі поширення даного збудника, тому обладнання буде затребувано», - додає Степан Томин.

Лаборанти кажуть, що в ідеальному варіанті підготовку проб для ампліфікатора також потрібно робити на спецобладнанні. Міська влада пообіцяла допомогти з його пошуком та закупівлею.


Нагадаємо, що станом на 9 годину ранку 7 травня в Україні підтверджено 13 691 випадок COVID-19, з них 507 протягом останньої доби. Хворобу підтверджено у 933 дітей та 2 660 медиків. У Вінницькій області зафіксовано 485 випадків коронавірусу, що на 13 більше, ніж минулої доби. В регіоні одужав 251 пацієнт.

30 квітня, до Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ передали ампліфікатор для проведення ПЛР-діагностики. Його придбали у Європі у рамках благодійної ініціативи «СтопВірус».

Вінниця.info, відео - телеканалу ВІТА

title