6 верес. 2016 10:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

776

0

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів


Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів

 Вінниччина є аграрним регіоном, і кілька років поспіль лідирує в Україні за кількістю виготовленої сільськогосподарської продукції. Проте не лише сільгосппродукцію виробляють на Вінниччині. Редакція Вінниця.info познайомить читачів з підприємствами області, які мають потужне виробництво, та попри кризові періоди, залишаються в лідерах.

У Вінниці є підприємство, яке виготовляє не традиційну для регіону продукцію – рибні консерви. Підприємство було засновано 44 роки тому і починало свою роботу з виготовлення дерев’яних бочок, потім в 1970 – 80-х роках укомплектували обладнанням по переробці жесті, а в 2012 році підприємство ввело замкнений цикл виробництва, запустивши цех з переробки риби. Як в «не портовій» Вінниці з’явився найбільший в Україні виробник рибних консервів, розповів генеральний директор ТОВ «Вінницький завод пакувальних виробів «ВІНТАР» Юрій Фомін.

«Спочатку ми робили кілька видів банок та кришок для домашньої консервації, то було основним видом виробництва. Десь в 2000-х роках стало зрозуміло, що продавати пусту банку не цікаво і не вигідно. Почали виникати проблеми, бо виробництво було затребуваним лише влітку, так як взимку кришки не продавались, а банка не давала прибутку. Тоді вирішили продавати кінцевий продукт. Дехто говорить, чому завод у Вінниці виробляє рибну продукцію, не знаходячись на березі моря? Але в нас була гарна логістика – прямі контракти по поставці жесті з Магнітогорськом, Казахстаном, Словаччиною та Китаєм. Так як в нас є такі поставки жесті, продукція в нас була найдешевшою. Наприклад, в собівартості кільки найдорожчою є жестяна банка, потім томатна паста, і наостанок – сама риба», - розповідає Юрій Фомін.

Із запуском замкненого циклу виробництва – від виготовлення банки до продажу готової продукції – рибної консерви (кілька в томаті і бички в томаті), вінницьке підприємство в 2014 році наростило чималі потужності, але основний ринок збуту в них був в Росії. До серпня 2014 року, до початку російської агресії та анексії Криму, вдень в РФ відправляли по півтора вагони консервів.

«2014 році наш російський ринок закрився, ми залишились біля «розбитого корита». Окрім того, постачання риби з Криму припинилось, ми залишились без сировини, і почали втрачати ринки… Але проявили «живучість», взялись виготовляти масляну групу: сардину, скумбрію, товстолобики. Сардину і скумбрію закупляємо в Марокко, Мавританії, товстолобик закуповуємо на місцевих ринках. Зараз ми за місяць переробляємо близько 8 контейнерів по 24 тони. Минулого року ми встановили обладнання з виробництва шпрот. Шпроти виявились в нас дуже добрими, але у великих об’ємах, ми їх не можемо зараз виготовляти, бо там дуже багато ручної праці», - розповів директор підприємства.

Після втрати ринків збуту в Росії, підприємство почало займати суттєву нішу на українському ринку. Зараз в супермаркетах представлений весь асортимент продукції ТОВ «ВІНТАР».

«Я в супермаркетах постійно обурююсь, чому нашу продукцію ставлять на нижніх полицях. Мені менеджери кажуть, що просто не встигають виставляти нашу кільку. Один «зріз» по Чернівецькому магазину показав, що за тиждень продали 2700 банок наших консервів кільки і бичка і 200 банок консервів від інших різних виробників. Ми звичайно даємо гарну ціну», - каже Юрій Фомін.

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів 

Директор підприємства Юрій Фомін

На столі в директора підприємства лежить кілька банок з рибними консервами, але не їх виробництва. Як з’ясувалось, Юрій Фомін щотижня купує продукцію конкурентів для порівняння.

«Я періодично, щотижня, купую для себе продукцію конкурентів. Ми проводимо дегустацію, пробуємо. Це норматив. Завод - це життя», - каже Ю. Фомін.

Новою продукцією, яка користується попитом є бичок копчений в олії. В найближчих планах – розширити виробництво шпрот та випускати консервовані рапани. Рапанів закуплятимуть в Україні, їх достатньо в Чорному морі. Також планують виготовляти м’ясні паштети.

«Якби в нас була можливість роздавати продукцію без грошей – наші консерви лежали б на кожному кутку. Бо таких об’ємів виробництва, як у нас в Україні немає ніхто. Зараз ми займаємо десь 30% українського ринку», - говорить директор «ВІНТАР».

За словами керівника підприємства, до 2014 року виготовляли по 6 мільйонів банок консервів на місяць, зараз 2 мільйони банок, але тоді була величезна проблема з поверненням ПДВ, зависало по 12 млн. гривень.

«Якщо підвести підсумок, якби сьогодні сказали знову працювати на Росію, я не впевнений, що ми б погодились. Ми от-от отримаємо права продажів на Європу. Я не говорю, що ми завалимо ринок, але ми терплячі і потрохи з нашою ціновою політикою займемо свою нішу. Нас вже чекають, є дзвінки з Польщі, Словаччини, думаю що люди спробують і їм сподобається. Ми їздили в Словаччину на комбінат і привозили свою продукцію, вони не їли, а облизувались і говорили: коли вже нам дасте свій продукт?», - розповів Юрій Фомін.

Довідка.

ТОВ «Вінницький завод пакувальних виробів «ВІНТАР» виготовляє продукцію під торговою маркою «Даринка».

На підприємстві працює 218 осіб. Потужності виробництва дозволяють виготовляти 9 млн. штук консервів на місяць.

Основними видами продукції є рибні консерви, халва, казінаки соняшникові та арахісові, оцет столовий та кришки 1 – 82 для домашнього консервування.

З рибних консервів виробляють: бички в томатному соусі; кілька чорноморська в томатному соусі; сардини в олії; сардини в томатному соусі; кілька чорноморська в томатному соусі обсмажена з квасолею та морквою; скумбрія в олії; товстолобик в олії; риба рубана в томатному соусі; сардина атлантична в томатному соусі; шпроти в олії; паштет шпротний; бички копчені в олії.

Сировину для виробництва поставляють з Марокко, Мавританії, Литви, Латвії та України – з Чорного та Азовського морів. При виробництві використовують екологічно чисті продукти.

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 2 

 Цех по переробці та лакуванню жесті. Виготовлення кришок для домашньої консервації

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 3

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 4

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 5

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 6

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 7

Цех по розробці риби

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 8 

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 9

Цехи по виготовленню консервів 

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 10

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 11

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 12

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 13

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 14

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 15

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 16

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 17

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 18

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 19

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 20

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 21

 

 

 

 

 

  Зразки продукції ТМ «Даринка»

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 22 

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 23

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 24

Як в «не портовій» Вінниці працює найбільший в країні виробник рибних консервів - фото 25

Вінниця.info