16 квіт. 2015 15:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

81

0

Як вінничанам не отруїтись пестицидами

Як вінничанам не отруїтись пестицидами

 Правила користування хімічними засобами захисту рослин


Як вінничанам не отруїтись пестицидами

 Навесні на городніх, дачних ділянках починаються сільськогосподарські роботи і дуже часто для покращення врожайності тієї чи іншої культури населення застосовує хімічні засоби захисту рослин — пестициди. Однак, при невмілому застосуванні можна завдати значної шкоди не тільки своєму здоров’ю, але і навколишньому середовищу.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Вінницької облдержадміністрації, за інформацією держсанепідслужби.

Щоб уникнути неприємних та небезпечних для здоров’я людини ситуацій які виникають при отруєнні пестицидами необхідно дотримуватись правил використання та дотримання регламентів застосування пестицидів (отрутохімікатів):

- купуючи той чи інший препарат звертайте увагу чи має суб’єкт господарювання ліцензію на даний вид діяльності;

- перед початком робіт з пестицидами необхідно старанно ознайомитися з інструкцією із застосування цього хімічного препарату;

- адміністрація господарств завчасно, але не пізніше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;

- санітарний розрив від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м.

- під час роботи з пестицидами забороняється вживати їжу та курити;

- після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг.

Допомога при отруєнні

Ознаки отруєння: рясна слинотеча, звуження зіниць, сльозотеча, світлобоязнь, ослаблення зору, особливо у сутінках, задишка, утруднення дихання, мимовільна блювота, дефекація, сечовипускання.

Невідкладна допомога: винести потерпілого на повітря: викликати швидку допомогу.

З шкіри препарати змити милом; промити очі 2%-ним розчином соди: викликати блювання, промити шлунок слабким розчином марганцівки: дати активоване вугілля - 25 г на 0,5 склянки води: дати 20 г сольового проносного: піднести до носа ватку з нашатирним спиртом; робити штучне дихання.

Після надання першої допомоги потрібно якнайшвидше викликати лікаря для надання кваліфікованої медичної допомоги.

ВИННИЦА.info