26 серп. 2017 10:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

52

0

Як вінничанам правильно обрати шкільний портфель. Поради фахівців

Як вінничанам правильно обрати шкільний портфель. Поради фахівців

 Гiгiєнiчнi рекомендацiї щодо вибору портфеля або рюкзака для школярiв


Як вінничанам правильно обрати шкільний портфель. Поради фахівців

 До нового нaвчaльного року зaлишилося кiлькa днiв, i бaтьки вже щосили збирaють дiтей до школи. Одним з найважливіших покупок є портфель, якщо його придбати неякісний, у дитини можуть бути проблеми зі спино. Тому фaхiвцi Держпродспоживслужби розробили рекомендaцiї, щодо вибору портфеля або рюкзака для школярiв.

Про це повiдомляє Головне упрaвлiння Держпродспоживслужби у Вiнницькiй облaстi.

Гiгiєнiчнi рекомендацiї щодо вибору портфеля або рюкзака для школярiв

  • Спинка ранцю повинна бути твердою, в iдеалi – ортопедичною. Її ширина не має перевищувати ширину плечей дитини. Лямки повиннi бути широкими, щоб не врiзатися в плечi.

  • Всерединi повинно бути декiлька вiддiлень. Основне – для книг та зошитiв, меншого розмiру – для ручок, олiвцiв, фломастерiв тощо.

  • Матерiал, який використовується для виготовлення верху портфелiв, рюкзакiв, ранцiв, повинен бути легким, мiцним, з водовiдштовхувальним просоченням або покриттям, морозостiйкий, зручний для чищення, яскравого кольору, мати деталi та фурнiтуру зi свiтловiдбивними елементами для безпеки дитини, особливо зимової пори, коли рано сутенiє.

  • Портфелi або рюкзаки можуть бути виготовленими без пiдкладки або з нею. В останньому випадку пiдкладка повинна бути з матерiалу, який легко миється.

  • Рекомендована вага портфеля, ранця – 500-700 г. Бажано, щоб вага пустого портфеля не перевищувала 1 кiлограм.

  • При купiвлi шкiльних портфелiв та рюкзакiв необхiдно запитувати у продавцiв висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи на зазначену продукцiю, в якому визначається сфера застосування та призначення виробу.

  • Однозначно – не потрiбно купувати для пiдручникiв та зошитiв сумку на одне плече. Бо навiть коли дитина користується такою сумкою всього один рiк, порушення постави їй забезпечено.

  • Крiм того, необхiдно пам’ятати, що iснують нормативнi вимоги щодо загальної ваги пiдручникiв iз розрахунку на один навчальний день у комплектi з шкiльним приладдям, без ваги ранця або портфеля.

Вага не повинна перевищувати допустимих гiгiєнiчних норм перенесення учнями на вiдстань до 3 км i складає:

I-II класи – 1,5 - 2,0 кг;

III-IV класи – 2,0 - 2,3 кг;

V-VI класи – 2,3 - 3,0 кг;

VII-VIII класи – 3,0 - 3,5 кг;

IХ-ХI (ХII) класи – 3,5 - 4,5 кг.

Отже, дотримуючись вищевикладених рекомендацiй щодо загальної ваги портфеля (рюкзака, ранця) з пiдручниками та шкiльним приладдям, ми забезпечуємо нашим дiтям здоровий хребет та струнку поставу.

Нагадаємо, ми вже повiдомляли, як вiнничанам обрати якiсну шкiльну форму.

Вiнниця.info