25 квіт. 2017 15:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

110

0

Як вінничанам вберегтися від отруєння суші: поради медиків, маркетологів, кухарів

Як вінничанам вберегтися від отруєння суші: поради медиків, маркетологів, кухарів

Не радять замовляти суші, де ви не бачите, як вони готуються


Як вінничанам вберегтися від отруєння суші: поради медиків, маркетологів, кухарів

Після трагічної смерті вінничанки, яка померла у Києві після того, як з’їла суші від одного із закладів японсько-європейської кухні,  у соціальних мережах триває бурхливе обговорення. Чи міг статися летальний випадок через страву, яку модно замовляти у закладах харчування та з привозом на дім? Чим може обернутися смакування японською кухнею? Вінниця.info провела опитування серед людей, які мають до цього справу.

Медики зауважують, померти людина може після того, як у раціоні була сира риба.

«Єдина токсикоінфекція, яка швидко призводить до летального результату - це Ботулізм. Одне з джерел - сира риба шматком. Розвиток мікробу виникає без доступу повітря, або консервація, забрудненість таким мікробом. Але це,  як припущення - будуть слідство і експертизи. Є тести на цей токсин - якщо  ботулізмі, справу  навряд  зможуть "зам'яти", - розповів медик Валерій Сиверчук.

В Україну поставки риби, з якої готують суші, надходять раз на тиждень.

«Справа в тому, що в суші входить в основному сира риба. А суші має готуватися з свіжовиловленої риби. А в Україну надходить охолоджена. І то,  раз на тиждень. Перед Пасхою рибою тарилися наперед, бо були перебої з поставками. Могли робити запаси. Можете вірити моєму досвіду, я працюю в цій сфері», - розповіла Ольга, прізвища та місце роботи просить не називати.

Кухарі радять не замовляти суші із свіжою рибою.

«При неправильній температурі зберіганні, риба стає небезпечним продуктом. І навіть рис. Це звичайно є халатність того, хто приготував страву. Поважаючий себе кухар, чи як, у даному випадку «сушист», спочатку має спробувати, що приготував.  Коли вам доставляють замовлення додому, хто впевнений, як воно транспортувалося? Для страв на «виїзд» необхідно клеїти стікери з датою та часом приготування. А взагалі, щоб вберегти себе від отруєння, просто не замовляйте суші з свіжою рибою. Замініть її хоча б на малосолену, або копчену», - розповів кухар Сергій Петриченко.   

Два роки тому вінничанка Наталія також отруїлася після візиту в одну з мереж, де пропонують суші.

«Нас було дві сімейні пари. Ми замовили великий сет. Наступного дня мені стало погано. Температура була під 40-к градусів. Постійно нудило, але рвати я не могла. Через день стало краще. Але суші після цього я більше не їм», - зауважила Наталія.

Також не радять замовляти суші, де ви не бачите, як вони готуються. У пристойних закладах кухар їх робить на очах у клієнтів. У відповідному місці.

Вінниця.info