31 берез. 2021 16:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

215

0

Як вінничанам захистити собак від кліщів у весняний період. Поради ветеринара

Як вінничанам захистити собак від кліщів у весняний період. Поради ветеринара

Поради ветеринара, як захистити собак від кліщів


Як вінничанам захистити собак від кліщів у весняний період. Поради ветеринара

Мати в домі собаку – дорівнює постійна увага і турбота. Хороший раціон, гігієна, регулярні прогулянки, профілактичні походи до ветеринара роблять життя собак кращим, а нерви господарів – спокійніші.

У весняний період, з першим сонцем і теплом не варто забувати про загрози зовнішніх паразитів, які «хитро» ховаються у багатьох місцях і чекають на свою жертву. Мова йде про кліщів, які можуть не тільки стати причиною хвороб, але і привести до серйозних ускладнень або летальних випадків. Одна з найбільш поширених інфекцій, яку переносять кліщі – піроплазмоз – нерідко призводить до загибелі собак, а в котів може викликати лихоманку та анемію.

Журналісти Вінниця.info поспілкувалися із ветеринаром, який дав поради, як вінничанам захистити свого собаку від укусів кліщів.

Як вінничанам захистити собак від кліщів у весняний період. Поради ветеринара

«Для собак не так страшні блохи, як кліщі, тому що останні переносять піроплазмоз. Це паразити, які паразитують в еритроцитах крові, руйнуючи їх. Імунна система з цим не справляється. І якщо це не лікувати, тваринка гине. В даній ситуації доцільно профілактувати, чим в подальшому лікувати.

Стосовно обробок від паразитів, краще це робити ранньою весною і пізньою осінню, коли надворі волога погода. Тому що кліщі уже тоді активізуються і їх можна знайти будь-де: не тільки в парках, але й просто на вулиці. Стосовно захисту, то зараз є безліч препаратів – таблетки, краплі на холку, нашийники. Найголовніше, щоб вони використовувалися на постійній основі. В такому випадку йде профілактика, щоб у тваринки не було блох і кліщів», – розповідає Вінниця.info Дмитро Барчак, ветеринар клініки «Vip Хвіст».

За словами ветеринара, коли людина використовує краплі, слід врахувати фактори, які можуть і не діяти у зазначений термін.

«Причина цьому є проста – якщо тваринку купають 2-3 рази на місяць, або й більше. Або тваринка може попасти під дощ. Та діюча речовина з кожним разом змивається. Тому якщо тварина часто приймає водні процедури, то захищати від шкідників краще таблетки, краплі недоцільно використовувати. Таблетка циркулюватиме в крові протягом зазначеного терміну і зможе захистити домашнього улюбленця», – додає лікар.

Як вінничанам захистити собак від кліщів у весняний період. Поради ветеринара - фото 2

Коли вкусив кліщ. Які перші симптоми і коли слід звертатися до ветеринара?

Симптоми можуть розвиватися від трьох днів – до тижня. На ранніх стадіях йде підвищення температури тіла, тому що йде запальний процес. Тваринка в’яла, не активна, не їсть, більше спить.

Як вінничанам захистити собак від кліщів у весняний період. Поради ветеринара - фото 3

«В більшості випадків – це іксодові кліщі, які кусають. Вони є переносниками піроплазмози. Доведено, що більше 80% кліщів уражені. Коли вона розмножуються, то є відповідно піроплазма, яка передається. Тому при догляді за твариною треба ставити великий акцент на захисті від шкідників.

Коли власники тварини звертаються до ветеринара, в першу чергу вимірюється температура тіла і береться загальний біохімічний аналіз крові. Вже по аналізу лаборант дивиться на формені елементи крові і якщо там зміни, тобі уже можна говорити про те, що в тварини є запалення.

Стосовно лікування. Якщо ми говоримо про ранню стадію, то лікування досить просте. Дається доза певного препарату. Ця доза ділиться на два прийоми – 50% препарату вводимо у перший день, і через 24 години ми повторюємо процедуру. Зазвичай після першої ін’єкції, тварини починають їсти і стають більш активні. Після другої ін’єкції в організмі тварини уже немає паразитів», – каже Дмитро.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info