13 листоп. 2019 16:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

113

0

Як вінницькі нардепи голосували за ринок землі в першому читанні

Як вінницькі нардепи голосували за ринок землі в першому читанні

240 голосами «ЗА» ВР підтримала законопроект Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення


Як вінницькі нардепи голосували за ринок землі в першому читанні

13 листопада 240 голосами «ЗА» Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 2178-10 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

«Проект Закону розроблений з метою формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, забезпечення конституційних прав громадян України на вільне розпорядження своєю власністю, створення прозорих умов для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами та юридичними особами України», - зазначено в пояснювальній записці.

Законом передбачено:

  • з 1 жовтня 2020 року скасувати заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності;
  • встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки ;
  • встановлюється обмеження на сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка може перебувати у власності громадянина та юридичної особи, та пов’язаних з нею осіб. Обмеження не допускають набуття у власність більше 35% сільськогосподарських земель об'єднаної громади, 15% сільськогосподарських земель області та 0,5% сільськогосподарських земель України;
  • забезпечується переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки;
  • забезпечується право громадян на викуп земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства, які їм належать на праві постійного користування та праві довічного успадкованого володіння. Можливо викупити із розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок.

Продаж землі іноземцям та компаніям з іноземним капіталом з законопроекту виключать. В. Зеленський заявив, що питання продажу іноземцям українці вирішать на Всеукраїнському референдумі.

Як голосували вінницькі нардепи-мажоритарники:

Анатолій Драбовський (11 округ) – за

Максим Пашковський (12 округ) – утримався

Петро Юрчишин (13 округ) - утримався

Ірина Борзова (14 округ) – за

Лариса Білозір (15 округ) – проти

Геннадій Вацак (16 округ) – утримався

Микола Кучер (17 округ) – утримався

Олег Мейдич (18 округ) - проти

Як проходило голосування, написали на Українській правді.

Засідання Верховної Ради розпочалося із затримкою через те, що депутати від «Батьківщини» та «Опозиційної платформи – За життя» блокували президію та трибуну.

Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, представив урядовий проект закону під крики «Ганьба!» в оточенні «противників». «Опозиційна платформа – За життя» пропонувала власний законопроект про продовження мораторію на продаж землі та всеукраїнський референдум.

Нардеп від «Батьківщини» Іван Кириленко закликав спікера ВР Дмитра Разумкова відмовитися вести засідання і порівняв сьогоднішнє засідання із прийняттям диктаторських законів 16 січня 2014 року. На що Разумков відповів, що закони 2014 року обмежували права громадян на противагу законів про ринок землі, які права громадян розширюють.

Проти ринку землі також виступала лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко. За її словами, у запропонованому законі не врегульовано питання про продаж землі українцям, які мають подвійне громадянство. Також депутатку бентежить дозволена межа продажу землі в одні руки – 200-210 тисяч гектарів. На думку Тимошенко, прийняття ринку землі, зробить Україну – «країною третього світу».

Нардеп від «Слуги народу» Мар’ян Заблоцький зачитав у Раді законопроект Тимошенко від 2008 року про скасування мораторію на продаж землі. Законопроектом від 2008 року пропонувалося також продавати землю іноземцям та іноземним компаніям. У відповідь Тишошенко, назвала Заблоцького представником «зарвавшогося олігарха» Кернел груп. Тимошенко сказала, що нардеп за гроші лобіює «чорні закони», а у 2008 році йшлося про продаж не сільськогосподарської землі.

Вінниця.info