8 квіт. 2019 11:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

84

0

Як впроваджувати прибуткові біоенергетичні проекти: голландці провели у Вінниці семінар

Як впроваджувати прибуткові біоенергетичні проекти: голландці провели у Вінниці семінар

Голландці розповіли про можливості спільних проектів в енергетиці


Як впроваджувати прибуткові біоенергетичні проекти: голландці провели у Вінниці семінар

8 квітня Голландський консорціум «Partners in Business Biobased Energy Ukraine» провів у Вінниці семінар для український компаній, які планують впроваджувати біоенергетичні об’єкти. Обговорили голландські технології, можливості фінансування та залучення інвестицій. Ділились українським досвідом реалізації проектів з біоенергетики та відновлюваної енергетики в Україні.

«Україна і Нідерланди сильні партнери, особливо, тут на Вінниччині.

Розвиток біоенергетики дуже важливий для обох наших країн. Я впевнена, що разом ми можемо організувати перехід до відновлюваної енергії і ділитись досвідом та результатами практичних питань», - сказала під час відкриття семінару Каролін Спаанс, радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Як впроваджувати прибуткові біоенергетичні проекти: голландці провели у Вінниці семінар

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій зазначив, що Україна п’ять років тому зробила вагомий крок до енергетичної незалежності, коли змушена була скоротити споживання російського газу.

«2014 рік перевернув багато наших уявлень, в тому числі відносно реалістичності окремої сфери діяльності, яку ми називаємо біоенергетика. Україна була в економічному плані на межі фінансового банкрутства. Гостро стояло не просто питання ціни на газ. Стояло питання, чи буде той газ. Цей шок в певній мірі зіграв і стимулюючу функцію. Цифри вражають: вінницький бізнес, домогосподарства, бюджетні установи скоротили споживання газу в 2018 році майже в 2 рази порівняно з 2013 роком. Ми зекономили 2,7 млрд. гривень, які раніше витрачали на російський газ. Потім ми почали активно стимулювати сонячну енергетику. На сьогодні Вінницька область має 250 МВт сонячної енергії. Це колосальний крок вперед. В південно-східній частині області МХП почала реалізовувати проект з біогазового комплексу. На сьогодні завершується підготовчий етап проекту на Vioill, де встановлюється установка, яка буде продукувати до 7 МВт по зеленому тарифу. Все це буде підсилювати енергетичну незалежність», - сказав у вступному слові Валерій Коровій.

Як впроваджувати прибуткові біоенергетичні проекти: голландці провели у Вінниці семінар  - фото 2

Заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський зазначив, що потрібно працювати всім разом: Уряд, Парламент, місцева влада, бізнес, щоб поширювати позитивну практику економічно ефективних проектів, в яких бізнес не тільки отримує прибуток, а й забезпечує сталість існування громад.

«Сьогодні з нами потужні представники голландського бізнесу, які знаються на біоенергетиці. Питання енергетичної незалежності є дуже важливим для нашої країни. Тому кожна громада на своїх місцях повинна вирішувати питання якомога скоріше. Якщо говорити про Вінниччину як аграрну область, для нас це повинно бути одним із пріоритетів», - говорить Владислав Володимирович та додає, що Вінниця в 2015 році отримала європейську енергетичну відзнаку.

Як впроваджувати прибуткові біоенергетичні проекти: голландці провели у Вінниці семінар  - фото 3

Заступник голови комітету верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Домбровський зазначає, що проблема в тому, що людство дуже нераціонально використовує ресурси, які є на планеті.

«Фактично природніх ресурсів залишилось на 50 років. Ми повинні замислитись, як наші діти і внуки будуть жити через 20 – 30 – 50 років. Тому що газу мала, нафти не так багато, всіх інших природніх ресурсів теж мало. Тому Бог дає нам сонце, вітер, які фактично безкоштовні. На сьогодні українська енергетична система в частині сонячної енергетики розвивається швидкими темпами. В 1 кварталі 2019 року ми запустили 860 МВт нових відновлюваних потужностей (сонце і вітер), це стільки як за весь минулий рік», - зазначає Олександр Домбровський.

Як впроваджувати прибуткові біоенергетичні проекти: голландці провели у Вінниці семінар  - фото 4

Народний депутат розповів про супротив нафтотрейдерів в розвитку біоенергетики, презентував структуру енергоспоживання в області законопроекти по зеленому тарифу.

«За 5 останніх років в Україні за рахунок заміщення природного газу зекономили приблизно 6 млрд кубометрів газу за рахунок використання біомаси», - зазначає нардеп.

Також Олександр Домбровський підняв проблематику генерації електроенергії, що виробляється з вугілля, яка є найбруднішою і 84% якої знаходиться за межі фізичного зносу.

Під час семінару учасникам також представлять інформацію про досвід співпраці з Нідерландським Банком розвитку.

Як впроваджувати прибуткові біоенергетичні проекти: голландці провели у Вінниці семінар  - фото 5

Вiнниця.info, фото з сайту ОДА