3 трав. 2021 16:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

135

0

​Як уникнути переїдання у святкові дні. Поради лікарів

​Як уникнути переїдання у святкові дні. Поради лікарів

Як уникнути появи складочок на талії та не погладшати у свята, розбирались журналісти Вінниця.info


​Як уникнути переїдання у святкові дні. Поради лікарів

Традиційно Великдень супроводжується ситним застіллям з великою кількістю різноманітних страв та напоїв. Дієтологи запевняють, що під час довготривалого застілля середньостатистичний українець набирає 2 кг. Як уникнути появи складочок на талії та не погладшати у свята, розбирались журналісти Вінниця.info

Дуже складно не піддатися спокусі та дотримуватися балансу, коли столи вгинаються від пасок та ковбасок. Проте, аби після свят вас не турбували болі в животі та не лякали цифри на вагах варто звернути увагу на поради правильного застілля від лікарів.

«Набір ваги у святкові дні є загальною проблемою для багатьох дорослих. Свята можуть спонукати до переїдання, вживання калорійної їжі та малорухливого способу відпочинку. Варто пам'ятати, що перед святами багато людей можуть дотримуватися дієти або постити, таким людям, а також, тим хто має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, потрібно бути обережним, щоб не переїдати, бо це може викликати погіршення самопочуття та загострення хвороб», - зазначає сімейний лікар Аліна Волківська.

Як уникнути переїдання – 10 порад від сімейного лікаря Аліни Волківської:

1. Заздалегідь, складати меню та зберігати збалансоване харчування з переважанням білкової їжі, бо святкові страви, як правило, багаті вуглеводами.

2. Вживати білкову їжу (м'ясо, риба, кисломолочні продукти), може автоматично зменшити споживання калорій, зменшуючи голод та апетит.

Білкова їжа, також корисна для контролю ваги, оскільки, збільшує метаболізм і рівень гормонів, що знижують апетит.

Клітковина (овочі, фрукти, бобові, горіхи та насіння) - це ще одна важлива поживна речовина, яка викликає відчуття ситості.

Обмежити використання оброблених продуктів (копченості, консервації). Використовувати альтернативні заправки для салатів, наприклад майонез можна замінити на йогурт або сметану.

3. Не ходити в гості натщесерце. Натомість варто з'їсти невелику корисну закуску (наприклад: білкова їжа або горіхи). Це полегшить уникнення переїдання першої їжі, яка потрапить у поле зору.

​Як уникнути переїдання у святкові дні. Поради лікарів


Якщо ви голодні і вам потрібно перекусити, вибирайте не печиво та канапки, а приготовлені страви, фрукти, овочі, горіхи та насіння, які не містять доданого цукру або шкідливих жирів, які можуть призвести до збільшення ваги.

4. Під час сервірування столу використовувати найменші тарілки, щоб не накладати багато їжі, слідкувати за розмірами порцій та в підсумку не переїсти. Більша тарілка дорівнює більшій їжі.

5. Їсти повільно та не відволікатися. Дослідження показують, що ті, хто їсть, відволікаючись, частіше переїдають. Це тому, що вони не можуть звертати увагу на сигнали наповненості свого тіла.

6. Припинити їсти, коли вже не голодні, а не коли ви ситі. Зачекати 20 хвилин після їжі. Потрібно приблизно 20 хвилин, щоб почуватися ситим. Поставити собі за мету з’їсти на 20% менше того, що ви зазвичай їли б. Застосовуйте це правило до всієї їжі, яку ви споживаєте.

7. Обмежте вживання десерту. Десерт є завжди під час святкувань. Це часто призводить до надмірного споживання цукру, що є загальною причиною збільшення ваги. Замість того, щоб їсти усі ласощі, які є перед вами, просто зосередьтеся на своїх улюблених, а все залиште.

​Як уникнути переїдання у святкові дні. Поради лікарів - фото 2


Якщо зберігається бажання солодкого та ласощів після того, як поїли, жуйте жувальну гумку без цукру. Дослідження показують, що жувальна гумка допомагає утриматися від переїдання: печива, чіпсів, цукерок та морозива.

8. Обмежте вживання рідких калорії (алкоголь, газована вода та інші багаті калоріями напої). Ці напої можуть внести значну кількість цукру та порожніх калорій у ваш раціон, що може спричинити збільшення ваги. Крім того, споживання алкоголю часто пов’язане з підвищеним апетитом і є фактором ризику збільшення ваги.

Алкоголь під час святкування Алкоголь дуже калорійний, тому варто звернути увагу на те, що і скільки ви п'єте. Варто вибирати червоне або біле вино, що містить менше ніж 10 грамів цукру на літр. Чим менший вміст цукру, тим краще. Чим вище вміст алкоголю, тим більше калорій.

Хитрощі: можна використовувати високу і вузьку склянку під час вживання алкоголю. Це створює ілюзію, що вжили більше, ніж думаєте. Натомість короткі широкі склянки мають зворотний ефект. Випиваючи з них, ми схильні думати, що споживали менше, ніж думаємо. Обов’язково пити багато води під час і після вживання алкоголю, щоб запобігти зневодненню.

9. Можна вести щоденник харчування. Відповідальність робить вас більш обізнаними про те, що ви їсте, і може допомогти уникнути переїдання, коли вам доведеться все це записати.

10. Будьте активними з родиною та друзями, після святкування дуже корисно прогулятися.

​Як уникнути переїдання у святкові дні. Поради лікарів - фото 3

Якщо, все-таки переїли:

  • Намагатися на наступний день їсти менше, особливо вуглеводів;
  • Пити трохи більше рідини, також можна пити м’ятний, фенхелевий або імбирний чай для полегшення травлення.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото із мережі Інтернет