14 трав. 2021 16:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

326

0

Як вибрати пральну машину

Як вибрати пральну машину

Типи та розміри пральних машин


Пральна машина давно стала незамінною помічницею у побуті – без цього домашнього пристрою не обходились навіть наші бабусі. Колись усі пралки були досить незграбними та схожими одна на одну. Сучасні пральні машини елегантні, потужні, зручні в користуванні та неймовірно різноманітні. Сьогодні кожна сім’я має змогу вибрати на ринку домашньої техніки серед безлічі моделей саме ту, яка відповідає її бажанням та уявленням. Проте десятки брендів і величезна кількість модифікацій, які відрізняються виглядом, розмірами, опціями та ціною, роблять процес вибору досить складним. З чого ж почати? Як вибрати пральну машину, що незаперечно підійде саме вам?

Типи та розміри пральних машин

Перед тим, як купити пральну машину, потрібно остаточно визначитись, де саме ви плануєте її встановлювати. Важливо підібрати модель з оптимальним способом установки, яка зможе ідеально вписатися в інтер’єр вашого приміщення.

Пральні машини можуть стояти окремо або бути вбудованими. У першого варіанту більше переваг і гнучкості: пралки «соло» мають і вертикальне, і горизонтальне (фронтальне) завантаження білизни.

  1. Пралки з фронтальним завантаженням вже півсторіччя як стали найпопулярнішим варіантом у всьому світі. Спереду у них є прозорі дверцята, через які заповнюється барабан. Стандарт висоти пральних машин з фронтальним завантаженням дорівнює 85-90 см і для повногабаритних, і для вузьких моделей. Глибина фронтальних пралок для повнорозмірних, вузьких, особливо вузьких (слім) і супер-слім моделей складає відповідно 50-60 см, 45-50 см, 36-44 см, 35 см і менше. Ширина фронтальних пральних машин 60 см (крім компактних моделей, для яких вона зменшена до 47-50 см). Повнорозмірні пральні машини мають високі показники надійності та здатні одночасно випрати велику кількість брудного одягу та білизни, а маленькі – економлять корисний простір.
  2. Пральні машини з верхньою загрузкою користуються меншою популярністю і випускаються в значно менших кількостях. Їх висота буває 84, 85, 89 або 90 см, іноді трапляються моделі висотою 80 см. Зменшені пралки зазвичай не вище 66-70 см, рідше зустрічаються зовсім мініатюрні моделі висотою всього 42 см.

Звичайно, для міні пральної машини у невеликій квартирі знайдеться більше варіантів розміщення, підійде навіть тісна ванна або маленька кухня, а малу місткість можна компенсувати додатковими сеансами прання. З дизайнерської точки зору найбільш прийнятним варіантом виглядить вбудована пральна машина. Проте найпрактичніша пральна машина, купити яку бажає більшість споживачів, – це повнорозмірна або вузька пральна машина з фронтальним завантаженням.

Визначаємося з об’ємом завантаження

Найкраща пралка – не обов’язково найбільша. Проте розмір має значення, або ж прийдеться прати досить часто. Потрібно розрахувати об’єм майбутньої машинки таким чином, щоб і не завантажувати її щоразу під зав’язку (в цьому випадку вона не зможе якісно виполоскати випрані речі), і не зловживати частковими завантаженнями, бо це – зайве витрачання ресурсів. Для невеликої сім’ї достатньо купить пральну машину місткістю 5-6 кг, якщо ж вас більш ніж двоє – особливо, коли маєте маленьку дитину – то краще вибирати більш місткі моделі.

Пральна машина з фронтальним завантаженням

  • Повнорозмірна: до 10 кг одягу або білизни
  • Вузька: 3,5 - 6 кг
  • Особливо вузька: 3,5 - 4 кг
  • Компактна: до 3,5 кг

Пральна машина з вертикальним завантаженням

  • Крупногабаритна: від 5,5 кг до 7 кг одягу або білизни
  • Стандартна: 4 - 6 кг
  • Міні пральна машина: 3 кг

У вбудовані моделі пральних машин можна одночасно завантажити для прання від 5 до 8 кг одягу.

Функціональні особливості

Всі пральні машини можна розділити на два основних типи: пральна машина напівавтомат та пральна машина автомат. Пральні машини напівавтомат сьогодні вже не повністю відповідають запитам споживачів. Скромний функціонал не дозволяє цим машинкам самостійно, без контролю та допомоги людини, виконувати прання. Напівавтоматична пральна машина має мінімальний комплекс основних функцій прання, під час якого інтенсивність і послідовність дій задаєте ви самі. Тобто, залити воду і включити віджим необхідно вручну.

Пральна машина, ціна якої трохи вища – автомат. Купити пральну машину автомат буде кращим вибором, якщо ви зайнята людина і не хочете відволікатися навіть на мінімальне втручання в процес прання.

Пральні машини автомат – це сучасні пристрої, які все роблять самі. Потрібно лише завантажити в барабан брудні речі, засипати або залити пральний засіб, вибрати та задати оптимальну для прання програму, натиснути пуск – і все! Ви отримаєте свіжу і чисту білизну та одяг, які залишиться тільки розвісити. Та й то не завжди: якщо пралка з сушкою – виймете з неї відразу випрані й висушені речі. Хоча ринок побутової техніки пропонує для домашнього використання окремо розташовані сушильні машини, проте для невеликих квартир пральні машини з сушкою, які не займають лишнього місця, стануть справжнім порятунком.

Автоматичні пралки бувають вертикального і горизонтального завантаження. А ще вони можуть мати спеціальний резервуар для води, який дуже виручить ті родини, що живуть у районах з поганим водопостачанням або без підключення до централізованого постачання води. Пральна машина з баком забезпечить безперервне прання навіть у випадку, якщо воду від вашого будинку відключили.

Крім основних функціональних особливостей сучасні пристрої мають немало різноманітних опцій та вдосконалень. Наприклад, барабан WaveActive дбає про пом'якшення волокон і дозволяє досягти ще більш бездоганного рівня прання, програма «Антиалергія» завдяки підвищеній температурі та додатковому ополіскуванню ефективно видаляє з тканини можливі алергени, а спеціальна програма «Самоочищення» піклується про ідеальну чистоту та усуває з бака машинки бактерії.

Типи керування: особливості, переваги та недоліки

Сучасні пральні машини випускаються з електромеханічним, електронним (автоматичним) та сенсорним типом керування.

При електромеханічному керуванні параметри та режими прання встановлюються вручну перемикачами, розташованими на панелі управління. Там же знаходяться умовні зображення, що нагадують, який режим прання потрібно вибрати для певного виду білизни. Перевагою цього типу управління є простота, недоліком – те, що потрібно самостійно виставити опції та повернути перемикачі.

Електронне керування забезпечує зручність прання в поєднанні з простотою управління. У сучасних машинах досить вибрати вид білизни та натиснути "пуск". Пральна машина сама вимірює вагу білизни та визначає потрібну кількість води, температуру, тривалість прання і кількість полоскань. Електроніка також розраховує час до закінчення роботи та виводить дані на дисплей.

Сенсорне управління схоже з електронним, але здійснюється за допомогою сенсорної панелі.

Перевага цих типів управління у тому, що вони практично не вимагають втручання людини в процес прання – все прораховує електроніка.

Деякі моделі пралок мають можливість з’єднання зі смартфоном та можуть бути керованими через Wi-Fi. Особливо корисне придбання для тих, хто задумується про створення системи «розумний дім».

Що таке класи прання, віджимання та енергоспоживання

Кожна пральна машина має характеристики, які позначаються латинськими буквами A, B, C, D, E та оцінюють якість її прання, віджимання та енергоспоживання. Технології розвиваються так швидко, що на сучасному ринку рідко зустрінеш клас якості С, то ж особливо турбуватися про це не варто. Звернути увагу треба на енергоспоживання машинки – завдяки цьому можна досягти значної економії електроенергії.

Зрозуміло, треба вибирати пральні машини з низьким рівнем споживання електроенергії, цебто ті, які мають клас А.

Чим більше біля А стоїть плюсів (А+, А++, А+++), тим енергоефективнішою є машинка і тим вона економніша. Пралкам класу А +++ потрібно менше як 0,13 кВт-год для прання одного кілограма білизни при 60 °C. Для порівняння, пристрої класу G витрачають майже в три рази більше електроенергії.

Чому машинки шумлять, і як цьому можна запобігти

Якщо шумить нова пралка, причини можуть бути такі:

  1. Залишились не викручені гвинти. При запуску нової машинки, з якої забули зняти гвинти, буде сильний шум. Якщо не перервати прання, при віджиманні машина буде шуміти ще сильніше і скакати по підлозі, після чого барабан може бути пошкоджений.
  2. Машину встановлено на нерівній поверхні. Виставте її рівніше.
  3. Машинка стикається зі стіною. Відстань від стіни за правилом повинна бути не менше 3-5 см.
  4. Хитка підлога. Якщо немає можливості змінити розташування машини, потрібно укріпити під нею підлогу.

Якщо почала шуміти машина, яка до цього працювала нормально, можливо:

  1. Сторонній предмет в баку або зливній системі – монети, цвяхи, ґудзики тощо. Прийдеться розбирати пралку.
  2. Зносились підшипники. Необхідна заміна підшипників і сальника.
  3. Зносився амортизатор, що зменшує вібрації барабана під час роботи центрифуги. Необхідна заміна.
  4. Злетіла або пошкоджена пружина, на якій підвішується бак. Необхідно поставити пружину на місце.

Звичайно, ремонт зношених або пошкоджених машин слід доручити спеціалістам.

Кілька слів про безпеку

Найперше, про що хвилюється кожен користувач пральної машини – це протікання води. Про це покликана подбати запобіжна система AquaStop, яка автоматично зупиняє подачу води у випадку найменшого протікання. Навіть досить бюджетні пристрої мають захист від перепадів напруги, який врятує електроніку у випадку проблем з електрикою. А від надмірного піноутворення є надійний засіб, який винайшла та використовує компанія Gorenje. Суть його у тому, що після полоскання спеціальні датчики сканують бак на наявність піни. Якщо її виявлено, то пінна вода зливається, а бак наповнюється чистою, після чого одяг споліскується знову, й так до тих пір, поки датчик не визначить, що піни в баку більше немає. Таким чином, білизна або одяг будуть врятовані – плям на них не залишиться. А головне – у безпеці буде здоров’я шкіри.