21 квіт. 2021 12:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

233

0

Як захистити очі, працюючи за комп'ютером: поради на щодень від ЕВЕРЕСТ™

Як захистити очі, працюючи за комп'ютером: поради на щодень від ЕВЕРЕСТ™

Щоденне напруження очей може спричинити відчуття дискомфорту, викликати подразнення і позначитися на гостроті зору


Як захистити очі, працюючи за комп'ютером: поради на щодень від ЕВЕРЕСТ™

Перед екраном комп'ютера ми проводимо в середньому 5-7 годин на день. І не важливо, робота це, навчання чи відпочинок і розваги у домашньому Інтернеті — щоденне напруження очей може спричинити відчуття дискомфорту, викликати подразнення і позначитися на гостроті зору. Лікарі навіть використовують спеціальний термін для комплексу симптомів, що виникають через тривалу роботу за монітором, — комп'ютерний зоровий синдром. За різними даними, в середньому кожен другий користувач комп'ютера скаржиться на підвищену втому, почервоніння та сіпання очей, погіршення чіткості зору, головний біль тощо.

Звичайно, зовсім відмовитися від користування комп'ютером навряд чи вдасться, але можна змінити деякі звички і дотримуватися певних правил, щоб потурбуватися про здоров'я очей і зберегти зір.

Підготуйте робоче місце

Почніть з організації робочого місця. Це стосується не лише зручного стільця і столу, щоб забезпечити правильне положення корпусу тіла. Встановіть монітор на відстані не менше 50-60 см (на витягнуту руку). При цьому центр екрана має бути розміщений на 10-20 см нижче рівня очей — завдяки правильному куту огляду будуть менше напружуватися очі і не втомлюватимуться м'язи шиї.

Потурбуйтеся про достатнє освітлення робочого місця. Сонячне світло і лампа не мають засліплювати, створювати тінь чи відблискувати на моніторі. Якщо працюєте за комп'ютером вночі, бажано не вимикати загальне освітлення у кімнаті.

Змініть налаштування монітора

Налаштуйте свій монітор так, щоб зменшити відчуття дискомфорту для очей: відрегулюйте яскравість і контрастність, встановіть оптимальну для вашого монітора розподільчу здатність, оберіть такий розмір шрифту, щоб текст вільно читався на відстані 50 см. Краще віддати перевагу чорному кольору тексту на білому фоні або білому на чорному — контрастні кольорові комбінації краще сприймаються, а очі менше втомлюються.

Користуйтеся зволожувальними краплями

Вам, напевно, знайоме відчуття сухості і «піску в очах» після довгої роботи за монітором. Коли ви дивитеся на екран, то кліпаєте набагато рідше, тому поверхня ока швидко пересихає і це спричиняє неприємні симптоми. Щоб позбавитися дискомфорту, офтальмологи радять регулярно використовувати краплі для зволоження очей.

Абоненти провайдера Інтернету і ТБ ЕВЕРЕСТ™, що отримали універсальну картку EVERCARD, можуть придбати очні краплі та інші необхідні ліки і медичні товари зі знижкою 10% в аптеках «Райдуга здоров'я» та «Ваш аптекар».

Робіть короткочасні перерви

Працюючи за комп'ютером, намагайтеся робити невеличкі перерви. Досить раз на годину впродовж 20-30 секунд переводити погляд з монітора на віддалену точку, а також виконувати нескладні вправи для очей, щоб дати їм відпочинок, розслабити акомодаційні м'язи. Не відводьте погляд з монітора комп'ютера на екран телефона — це не відпочинок для очей, а таке ж напруження. Частіше кліпайте, щоб запобігти пересиханню очей.

Придбайте спеціальні окуляри

Ще один спосіб вберегти очі від підвищеного навантаження під час роботи перед екраном — використовувати комп'ютерні окуляри із захисними фільтрами. Спеціальне покриття, що наноситься на лінзи, захищає очі від шкідливих променів синьо-фіолетового спектра. Хороші комп'ютерні окуляри дозволять покращити контрастність зображення, прибрати відблиски, знизити зорове навантаження.

Обирайте окуляри у спеціалізованих магазинах та оптиках, де є можливість провести діагностику і підібрати якісні окуляри з діоптріями або без. Не забувайте регулярно відвідувати лікаря-офтальмолога, щоб вчасно виявити проблеми з зором і почати лікування.

Радимо скористатися карткою знижок EVERCARD від ЕВЕРЕСТ™, щоб отримати знижку 10% на окуляри, оправи, лінзи та інші товари в офтальмологічній клініці «Оптимал» та салоні-магазині «Оптика Nova. Медтехніка». Учасники Програми лояльності «Клуб «Еверест» також мають змогу обміняти накопичені бонуси на сертифікати на:

  • знижку 30% на оправи у салоні-магазині «Оптика Nova. Медтехніка»,
  • безкоштовну базову діагностику зору від салону оптики «BONOPTIC»,
  • безкоштовну діагностику зору для всієї сім'ї від «Оптика Nova. Медтехніка»,
  • безкоштовні базову діагностику зору, діагностику для нічних контактних лінз та діагностику катаракти і глаукоми від клініки «Оптимал».

Як отримати картку EVERCARD і стати учасником Програми лояльності від інтернет-провайдера ЕВЕРЕСТ™ у Вінниці, читайте на сайті: everest24.com.ua