3 верес. 2019 10:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

556

0

Як живеться в селі на Вінниччині, якого немає на карті – відео

Як живеться в селі на Вінниччині, якого немає на карті – відео

Тут немає ані крамниць, ані лікарні та пошти


Як живеться в селі на Вінниччині, якого немає на карті – відео

Колись заможне село Матеївка, що на Вінниччині – нині майже пусте. Тут немає ані крамниць, ані лікарні та пошти. А знайти село на сучасній карті України – неможливо, бо офіційно його вже давно не існує.

Будинки в селі заросли деревами і хащами, вікна забиті дошками, а двері відчинені настіж. Сьогодні тут живе лише десяток мешканців.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Як живеться в селі на Вінниччині, якого немає на карті – відео

Анна Янушкевич пам’ятає, хто колись жив у селі. Жінка з села давно виїхала, але приїздить лише, аби провідати 91-річну сестру. Бабця Марія – одна із десятьох мешканців неіснуючого села.

«Ті померли, ті залишили будинки і поїхали. Одна моя хата на останку залишилися на всю вулицю», - каже жителька Матеївки Марія Янушкевич.

Як живеться в селі на Вінниччині, якого немає на карті – відео  - фото 2

На іншій вулиці одиначкою живе Лідія Іваниця. Розповідає, що сусідських голосів не чула років десять.

В селі нема ні пошти, ні аптеки, ні крамниці, а тому хліб люди печуть самі. «Швидка» сюди не їздить, бо гірською дорогою більше 30 кілометрів, а до найближчого фельдшерського пункту – три години пішки. Саме тому лікуються люди самотужки.

Колись в Матеївці було багато виноградників, а місцевий колгосп вважався мільйонером. В селі тоді жило майже 800 людей. На початку 1990 років колгоспу не стало і люди почали масово тікати в місто. Нещодавно Матеївку офіційно ліквідували: село спочатку приєднали до сусідніх Шлишківців, а потім доєднали ще з двома селами. На всі чотири населених пункти зараз 150 жителів.

Як живеться в селі на Вінниччині, якого немає на карті – відео  - фото 3

«Наразі навіть немає магазинів. Ось село Пилипи немає магазину, бо невигідно його тримати. На три села одна дитина йде в перший клас», - каже Пилипівський сільський голова Олександр Ляшко.

Якщо знайдуться охочі переїхати у село і відродити виноградники, то у сільраді обіцяють всіляко сприяти. А закинуті садиби новим жителям готові віддавати безкоштовно.


Вінниця.info

title