21 січ. 2022 14:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

467

0

Як зрозуміти, що вдома самостійно справитись з нежитем не вдасться? Розповідає отоларинголог у Вінниці

Як зрозуміти, що вдома самостійно справитись з нежитем не вдасться? Розповідає отоларинголог у Вінниці

Нежить може призвести до серйозних ускладнень для здоров’я або ж бути ознакою небезпечної патології


Як зрозуміти, що вдома самостійно справитись з нежитем не вдасться? Розповідає отоларинголог у Вінниці

За словами лікаря-отоларинголога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Наталії Федурко, не до будь-якого нежитю можна ставитись легковажно.

Як зрозуміти, що вдома самостійно справитись з нежитем не вдасться? Розповідає отоларинголог у Вінниці

Адже нежить може призвести до серйозних ускладнень для здоров’я або ж бути ознакою небезпечної патології.

Через скільки днів нежить повинен пройти сам по собі? Коли варто звертатись по допомогу лікаря-отоларинголога? Як нежить може бути небезпечним? Чому залежність від судинозвужувальних крапель для носа доводиться лікувати хірургічним методом? Як не «підсісти» на краплі для носа? Як правильно та ефективно лікувати нежить?

Відповіді лікаря-отоларинголога на ці та інші запитання читайте в інтерв’ю.

Багато хто не вважає нежить серйозним захворюванням. Чи правильна така позиція? Чи може нежить бути небезпечним?

Кажуть, якщо не лікувати нежить, то він пройде за 7 днів, якщо ж лікувати, - то за тиждень. Напевно саме тому у багатьох людей й складається враження, що нежить не може бути небезпечним для здоров’я. І це насправді неправильна позиція по відношенню до свого здоров’я.

Адже нежить, або як його вірно називати, згідно останніх рекомендацій європейського Отоларингологічного товариства EPOS 2020, гострий риносинусит, - це патологічний процес наявний не лише в носовій порожнині, а й в приносових синусах. І він може стати причиною серйозних ускладнень.

Гострий риносинусит, в свою чергу, поділяється на вірусний, поствірусний та бактеріальний.

Гострим вірусний риносинусит вважається при наявністю не менше одного з типових симптомів: закладеність носа, утруднене носове дихання, яке може супроводжуватись виділеннями з носа, тиск у ділянці обличчя протягом 10 днів від початку захворювання, при умові відсутності погіршення симптомів після 5-го дня від початку захворювання.

Післявірусним вважають процес, коли також наявні наведені симптоми, але відзначається їх погіршення після 5-го дня, або стійкість симптомів після 10-го дня від початку захворювання.

Якщо окрім збереження вище перерахованих симптомів протягом 10 днів наявні не менше трьох наступних критеріїв:

  • підвищення температури тіла≥38° C;
  • загальне нездужання;
  • однобічна локалізація;
  • гострий біль в ділянці обличчя;
  • хвилеподібний перебіг;
  • підвищення показників швидкості осідання еритроцитів, С-реактивного білка

Тому я вважаю, що "звичайний нежить" справді може призвести до ускладнень, які не лікуються без допомоги лікарів.

Чи можна з нежитем повноцінно справитись в домашніх умовах? Які симптоми риносинуситу повинні спровокувати похід до отоларинголога?

Так, вдома дійсно можна вилікувати нежить. Для покращення стану пацієнта може бути достатньо судиннозвужувальних крапель для носа та процедур промивання носової порожнини. Це безрецептурні препарати, то ж придбати їх можна у будь-який необхідний момент.

Звичайно, тут головне не перестаратись з лікуванням: не варто використовувати краплі для носа у великій кількості та більше 5 днів підряд.

Але якщо після такого лікування симптоми захворювання зберігаються: постійна закладеність носа, не проходить «гнусавість», важкість та біль в ділянці обличчя кількість виділень не зменшується; або ж навпаки додаються нові скарги – підвищується температура, з’явились слабкість та загальне нездужання… то варто звернутись за допомогою до лікаря-отоларинголога.

Як зрозуміти, що вдома самостійно справитись з нежитем не вдасться? Розповідає отоларинголог у Вінниці - фото 2

На якому етапі нежитю варто розпочинати лікування?

Тут все індивідуально. Оскільки лікування є симптоматичним. Якщо наявна сухість у носі - слизову краще зволожувати, наприклад, ізотонічним сольовим розчином з вітаміном Е чи гіалуроновою кислотою. Якщо ж людина відчуває закладеність в носі, то треба зняти набряк або судинозвужувальними препаратами або ж гіпертонічними сольовими розчинами.

Такі дії допоможуть покращити самопочуття людини.

Після сухості у носі наступає ексудативний період, - це коли з’являється велика кількість водянистих прозорих виділень. Тут вже малоефективні судинозвужувальні краплі, в такому випадку найкраще допоможе промивання носа. Це дозволить покращити носове дихання та очистить носову порожнину. А за відсутності лікування та зниження резистентності організму захворювання переростає як мінімум у запалення приносових порожнин.

До яких ускладнень може призвести нелікований нежить?

Ускладненнями гострого вірусного та поствірусного риносинуситу є гострий бактеріальний риносинусит. Це коли відбувається приєднання бактеріальної флори і як наслідок з’являються гнійний ескудат в порожнинах навколо носа.

Пацієнтам це захворювання більше відоме як гайморит, фронтит, етмоїдит. І саме з "підозрою на гайморит" вони найчастіше звертаються.

Нелікований гострий бактеріальний риносинусит може давати внутрішньочерепні ускладнення, такі як менінгіт, абсцеси мозку, абсцеси та флегмони орбіти.

В таких випадках людина має бути проконсультована отоларингологом та направляється на лабораторні дослідження: загальний наліз крові, С-реактивний білок та спіральна комп'ютерна томографія придаткових пазух носа. А потім на основі результатів дообстеження призначається відповідне лікування, яке може включати й антибактеріальну терапію.

Чи правда, що краплі для носа викликають звикання? Чи можна для промивання носу використовувати саморобний розчин з морською сіллю?

Розчини для промивання носа "домашнього приготування" використовувати ні в якому разі не варто, адже більшість людей навіть уявлення не мають про адекватне співвідношення солі та рідини. Сіллю можна дуже просто обпекти слизову і спровокувати ще більший набряк у носі. Як наслідок ви отримаєте наростання набряку та збільшення виділень з носа.

А використання нестерильної води може спричинити занесення до носової порожнини усіляких вірусів та бактерій, що лише погіршить ситуацію.

З приводу звикання до судинозвужувальних крапель, то це дійсно дуже часта ситуація. Вона трапляється через надмірне використання таких препаратів. Не дарма в усіх інструкціях до крапель для носа написано, що використовувати їх можна не більше 5 днів та обов’язково під спостереженням лікаря.

В носовій порожнині, окрім носової переділки, про існування якої всі знають, є ще носові раковини. Ці структури являються судинними сплетіннями, які постійно збільшуються та зменшуються, регулюючи потоки повітря в носовій порожнині. Коли в людини риносинусит, носові раковини збільшуються через запальний процес й з’являється відчуття закладеності носа.

Судинозвужувальні препарати діють на судини й, відповідно, носові раковини зменшуються. Але якщо безконтрольно крапати до носа краплі, то пацієнт отримує рикошет: набряки лише збільшуватимуться "вимагаючи" ще більшу кількість судинозвужуючих. А це вже інший діагноз: медикаментозний риніт.

З часом хворий просто не зможе нормально дихати без цих крапель. І ситуація лише погіршуватиметься, дозування крапель доводиться збільшувати…

На жаль, такі стани лікуються лише хірургічно. Консервативно тут не допомогти, хоча покращити стан на певний час можна інтраназальними кортикостероїдами.

Як правильно та ефективно лікувати нежить?

Якогось специфічного лікування нежиттю не існує, є лише симптоматичне.

Симптоматична терапія включає зволоження та очищення слизової оболонки порожнини носа та, звісно, не виключається використання судинозвужувальних крапель.

Для зволоження та очищення можна використовувати будь-який ізотонічний сольовий розчин, але не саморобний.

Якщо протягом 5-7 днів стан не покращується, то варто звертатись до лікаря-отоларинголога, який підбере правильну подальшу тактику лікування.

Записатись на прийом до лікаря-отоларинголога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Наталії Миколаївни Федурко можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 337 76 97.

Як зрозуміти, що вдома самостійно справитись з нежитем не вдасться? Розповідає отоларинголог у Вінниці - фото 3