25 трав. 2021 10:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

188

0

Які аналізи потрібно здавати мінімум раз на рік, щоб зберегти здоров'я

Які аналізи потрібно здавати мінімум раз на рік, щоб зберегти здоров'я

До списку обов'язкових досліджень для чоловіків і жінок, які потрібно проходити щорічно


Які аналізи потрібно здавати мінімум раз на рік, щоб зберегти здоров'я

Сучасна медицина має у своєму розпорядженні широкий арсенал лабораторних досліджень, завдяки яким можна «зловити» безліч небезпечних хвороб на ранніх стадіях, коли явних симптомів ще немає. Що це за дослідження – читайте у нашому матеріалі.

До списку обов'язкових досліджень для чоловіків і жінок, які потрібно проходити щорічно, входять:

  • загальноклінічний аналіз крові (ЗАК) з лейкоцитарною формулою;
  • біохімічний аналіз крові (БАК);
  • аналіз крові «на цукор» (рівень глюкози в крові);
  • загальний аналіз сечі (ЗАС);
  • електрокардіограма (ЕКГ);
  • флюорографія або рентген органів грудної клітини.

Чому для первинної діагностики будь-яких проблем зі здоров'ям саме ці дослідження будуть оптимальними? Розглянемо докладніше, що вони можуть «підказати».

Загальний аналіз крові – дослідження дуже просте і недороге, але при цьому дуже інформативне. Відхилення від норми в його результатах можуть вказувати на безліч різних проблем – збої імунітету, запалення, інфекції (вірусні або бактеріальні), анемію, авітаміноз і навіть початок розвитку деяких пухлин, у тому числі злоякісних.

Біохімічний аналіз крові («біохімія») відображає функціональність багатьох внутрішніх органів – печінки та жовчного міхура, нирок, підшлункової залози.

Люди у віці від 45 років також повинні щорічно здавати аналізи на холестерин – не тільки загальний, але й «поганий» та «хороший» окремо (ліпопротеїди низької і високої щільності). Такий аналіз називається ліпідограма. Вчасно виявлені відхилення від норми – запорука ефективного лікування і зниження ризику розвитку небезпечних серцево-судинних захворювань, у тому числі інфарктів та інсультів, а також утворення каменів у жовчному міхурі.

Перевірка рівня глюкози в крові – найпростіший спосіб виявити схильність до розвитку цукрового діабету. Якщо результати аналізу виявляться «тривожними» – лікар або направить пацієнта на додаткові обстеження, або (якщо підвищення є незначним) дасть рекомендації щодо зміни дієти і способу життя.

Загальний аналіз сечі допомагає первинно діагностувати порушення в роботі нирок та інших органів сечовивідної системи. Наприклад, підвищена кількість лейкоцитів у сечі вкаже на наявність запального процесу. До речі, за загальним аналізом сечі теж можна визначити початок цукрового діабету.

Всі ці дослідження можна пройти у поліклініці за місцем проживання, отримавши направлення від свого сімейного лікаря. Якщо ж є необхідність зробити все в максимально короткі терміни – можна звернутися до приватної лабораторії, яких на території України працює чимало.

Електрокардіограма – справа всього декількох хвилин. Електродатчики знімають показники серцевого ритму та виводять їх на паперові смужки. За допомогою результатів ЕКГ лікар зробить висновок про роботу серця і при необхідності направить на додаткові дослідження або відразу випише деякі лікарські препарати для курсового прийому.

Флюорографія або рентгенографія грудної клітки визначають різні захворювання органів дихальної системи – туберкульоз, плеврит, пухлини тощо. Ці грізні хвороби, що забирають життя багатьох людей, цілком можна приборкати, якщо діагностувати їх на ранній стадії.

Крім цього, лікарі рекомендують кожному чоловікові мінімум раз на рік відвідувати уролога, а жінці – гінеколога (а після 35 років ще й мамолога). Також і чоловіки, і жінки мають відвідувати і очного лікаря – офтальмолога: такі візити допомагають вчасно виявити початок розвитку серйозних проблем із зором, у тому числі глаукоми, яка при відсутності адекватного лікування призводить до сліпоти.

Регулярний профілактичний огляд – це просто та недорого. Не будьте байдужими до власного здоров'я навіть якщо в даний момент вас нічого не турбує. Своєчасна діагностика – запорука довгого здорового життя без втрати його якості.