22 лют. 2022 11:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

1816

0

Які аналізи треба здавати в період вагітності? Скільки вони коштують?

Які аналізи треба здавати в період вагітності? Скільки вони коштують?

Записатись на аналізи в діагностичний центр «Меділабс» можна за телефоном: 067 518 28 76


Які аналізи треба здавати в період вагітності? Скільки вони коштують?

Майже весь термін вагітності жінкам доводиться постійно здавати різноманітні аналізи. Тільки загальний аналіз крові як мінімум4-6 разів за три триместри треба досліджувати, а загальний аналіз сечі доводиться здавати ледь не при кожному візиті до жіночої консультації.

Навіщо стільки аналізів здавати вагітним? Які саме аналізи варто здавати під час вагітності? Які додаткові лабораторні дослідження можливо доведеться проходити? Скільки коштують аналізи, які потрібно здавати в пренатальний період, в приватній лабораторії «Меділабс»?

Які аналізи треба здавати в період вагітності? Скільки вони коштують?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у матеріалі.

Лікарі завжди збирають анамнез життя своїх пацієнтів, однак найповнішу інформацію можуть надати лише лабораторні та інструментальні дослідження.

То ж які аналізи потрібно здавати при вагітності?

ЗАК – загальний аналіз крові. Це лабораторне дослідження доведеться проводити майбутній матері не один раз за період вагітності. Адже це той базовий аналіз, який дозволяє лікарю зрозуміти чи є в організмі інфекції та запальні процеси – про це сигналізуватимуть лейкоцити. До того ж вагітним потрібно контролювати рівень гемоглобіну. Еритроцити – теж важливий показник. Тому ЗАК проводитимуть жінці на етапі планування вагітності, при офіційному оформленні на облік, у кожному триместрі та перед пологами, а також за необхідності та рекомендаціями лікаря. Вартість розгорнутого аналізу крові – 160 грн.

ЗАС – загальний аналіз сечі. Це лабораторне дослідження дуже важливе для вагітної жінки. Саме тому його доведеться здавати чи не при кожному візити до жіночої консультації. Він покаже не лише чи добре працюють нирки вагітної, а й продемонструє загальний стан майбутньої матері у динаміці. Лікарю важливу контролювати білок сечі та лейкоцити, які можуть свідчити про початок розвитку гестозу. Вартість аналізу – 130 грн.

Біохімічний аналіз крові. Дозволяє оцінити роботи внутрішніх органів жінки – нирок, печінки, серця. Цей аналіз доведеться здавати щонайменше тричі – при становленні на облік вагітності, на 18-му та після 30-го тижнях. Вартість аналізу – 875 грн.

Аналіз на ВІЛ, гепатити В та С, сифіліс. Тут все зрозуміло. Вартість аналізу на ВІЛ – 300 грн, гепатит В – 240 грн, гепатит С – 200 грн, сифіліс – (ПЛР. Treponema Pallidum, збудник сифілісу (якісне визначення) – 220 грн.

Тест на резус-фактор та групу крові. Цей аналіз доведеться робити, навіть якщо вагітна жінка знає свою групу крові та свій резус-фактор, адже важливо перевірити сумісність крові батьків. А якщо виявиться вірогідність резус-конфлікту, то це дослідження на наявність антитіл варто буде виконувати досить часто: навіть до 10 разів за весь пренатальний період. Вартість аналізу - 210 грн.

Аналіз крові на TORCH-інфекції. За допомогою цього аналізу у вагітної перевіряють наявність антитіл до вірусу простого герпесу (HSV 1/2), токсоплазмозу (TOXO), краснухи (RUB), цитомегаловірусу (CMV ) та ін. Вартість комплексного «пакету» на TORCH-інфекції – 720 грн.

Пренатальна діагностика Prisca 1. Розрахунок ризику хромосомної патології плода. Проводиться вІ триместр (11-13 тижнів вагітності). Що це за дослідження таке? Це коли на підставі аналізу крові та результатів УЗД за допомогою спеціалізованих комп'ютерних програм PRISCA для вагітної жінки обраховується ризик патологій плоду. Вартість аналізу 400 грн.

Пренатальна діагностика Prisca 2. Розрахунок ризику хромосомної патології плода. Проводиться в2 триместр (16-18 тижнів вагітності). Вартість аналізу 450 грн

Глюкоза крові. Перевірка на наявність гестаційного діабету – цукрового діабету вагітних, який може зникнути після народження дитини, але, на жаль, може й трансформується у діабет 2-ї групи. Вартість аналізу 120 грн.

Окремо лікарі можуть направляти на аналізи:

Загальний білок крові. Підвищений рівень буде свідчити про наявність інфекцій в організмі, аутоімунних захворювань, алергічних реакцій, а понижений – про хвороби печінки, недоїдання, ендокринні захворювання та ін. Вартість аналізу 90 грн.

Кальцій іонізований. Для контролю вітаміну D, магнію в організмі вагітної. Знижений рівень може свідчити про ниркову недостатність. Вартість аналізу 150 грн.

Креатинін у сечі. Проводиться для детальної оцінки функцій нирок. Вартість аналізу 100 грн.

Коагулограма. Для тримання на контролі показників згортання крові. Вартість аналізу 320 грн.

Які аналізи при вагітності можуть призначатись додатково?

Тут все залежить від індивідуальних ситуацій. Зокрема, якщо пара не може зачати дитину понад рік, або жінка має в анамнезі викидні чи завмерлу вагітність, то список лабораторних аналізів може бути значно ширшим. Адже лікарю потрібно буде виявити причину, яка перешкоджає настанню вагітності та її нормальному перебігу.

То ж додатково можуть призначатись:

Аналізи на антитіла до гонадотропину (вартість - 210 грн), фосфоліпідів (вартість - 270 грн), визначення вовчакового коагулянту (вартість - 340 грн), і інші фактори невиношування плоду.

Спермограма. Призначається чоловіку для оцінки різних характеристик сперми. Вартість аналізу 350 грн.

Аналізи крові на статеві гормони та гормони щитоподібної залози. Можуть призначатись одразу обом батькам. Список потрібних для досліджень гормонів призначає лікар.

У лабораторії «Меділабс» сформовані гормональні «пакети» досліджень – це так звані пренатальні скринінги для вагітних у І ( вартість – 380 грн) та ІІ триместрах (вартість – 560 грн).

Які аналізи треба здавати в період вагітності? Скільки вони коштують? - фото 2

Окремо в діагностичному центрі «Меділабс» існує «пакет» «Постановка на облік вагітних», куди входять наступні аналізи:

  • ЗАК
  • ЗАС
  • гепатит B HBsAg
  • сумарні антитіла до HCV
  • глюкоза крові
  • група крові + резус фактор
  • дослідження на антитіла до ВІЛ
  • загальний білок
  • кальцій іонізований
  • коагулограма
  • креатинін
  • сечовина
  • RW (аналіз на сифіліс)
  • бакпосів сечі

Вартість такого комплексного пакету аналізів для постановки вагітних на облік коштує 2500 грн.

Записатись на аналізи в діагностичний центр «Меділабс» можна за телефоном: 067 518 28 76.