19 квіт. 2021 15:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

511

0

Які декоративні рослини підійдуть для вертикального озеленення саду чи дачі

Які декоративні рослини підійдуть для вертикального озеленення саду чи дачі

За допомогою високорослих, вюнких рослин можна легко створити живопліт, оформити фасад дачного будинку, тераси, альтанки чи арки або ж заховати ряд недоліків


Хочете надати унікального вигляду свої садовій чи дачній ділянці. Вертикальне декорування простий, дешевий та реально унікальний спосіб. За допомогою високорослих, вюнких рослин можна легко створити живопліт, оформити фасад дачного будинку, тераси, альтанки чи арки або ж заховати ряд недоліків.

Троянди

В'юнкі троянди, що досягають у висоту до 2-2,5 метрів - кращий варіант для вертикального озеленення або зонування ділянки. Довгі стебла, посипані запашними квітками, потребують міцної опори, також це може бути арка чи стіна будинку. За сезон, при сприятливих умовах троянда може розростися і покрити своїми гілками площу до 4-5 кв.м. Радимо використовути саме плетисті троянди для створення арок чи озеленення бесідок.

Які декоративні рослини підійдуть для вертикального озеленення саду чи дачі

Клематиси

Багаторічна ліана - одна з фаворитів в дачному квітникарстві. Декоративна рослина, що досягає у висоту 3-4 метрів, застосовують для декорування вертикальних поверхонь, арок, альтанок і відкритих терас. Особливу привабливість культурі надає густа, яскраво-зелена крона, усипана простими або махровими квітками різних розмірів і забарвлення.

Клематиси полюбляють добре освітлені ділянки, захищені від холодних вітрів і родючий, легко проникний ґрунт. На сайтах про клематиси цій рослині рекомендують систематичний полив, особливо в спекотну посушливу погоду. Однак на застій вологи ця ліана реагує негативно.

Які декоративні рослини підійдуть для вертикального озеленення саду чи дачі - фото 2

Плющ

Невибаглива вічнозелена культура з потужною кореневою системою не вимоглива до ґрунту та освітлення. Ця садова ліана обплітає будь-яку опору: дерева, стовпи й навіть кам'яні стіни. Але більшість сортів плюща мають здатність дуже швидко розростатися і їх важко вивести з ділянки. Тому враховуйте це при виборі.

Висота рослини з густою, темно-зеленою кроною сягає 3-5 метрів. На тлі красивого глянцевого листя в кінці сезону з'являються непоказні жовтуваті суцвіття. Однак справжньою окрасою чагарнику стають грона дрібних, майже чорних ягід.

Які декоративні рослини підійдуть для вертикального озеленення саду чи дачі - фото 3

Хміль

Потужну сильнорослу ліану використовують в ландшафтному дизайні завдяки різьбленому яскраво-зеленому листі та красивим плодам з шишечками. Квітки хмелю не являють декоративної цінності, проте їх солодкуватий аромат приваблює на ділянку комах-запилювачів. Цю рослину з давніх часів використовують для озеленення і зараз коли є безліч альтернатив, про неї не варто забувати. Хміль надає особливого затишку та природності будь-якому саду.

Ця багаторічна невибаглива рослина прекрасно розвивається в будь-якому ґрунті. Гнучкі стебла швидко обплітають будь-яку опору (сітку, паркан, стовпи й ін.) Культуру необхідно обмежувати в просторі, інакше вона заглушить сусідні рослини.

Які декоративні рослини підійдуть для вертикального озеленення саду чи дачі - фото 4

Іпомея

Невибаглива садова рослина, проста на вигляд і не зрівняється за красою з трояндами або клематисами. Однак її популярність протягом цілих десятиліть не стає меншою. Густа крона з яскраво-зеленого листя у формі сердечок і яскраві, різних відтінків квіти, як і раніше, прикрашають альтанки та арки

Довгі стебла іпомеї (до 5 м), швидко розростаються. Невимоглива до догляду рослина витримує температурні стрибки, легко розмножується насінням і довго цвіте. Може насіятися сама. Восени після перших заморозків втрачає повністю свій привабливий вигляд.

Які декоративні рослини підійдуть для вертикального озеленення саду чи дачі - фото 5

Пасльон жасминовидний

Тіньовитривала рослина висотою до 1,5-2 метрів, яка привертає увагу садівників гнучкими пагонами. При наявності міцної опори, паслін прикрасить будь-яку вертикальну конструкцію.

Його великі, яскраво-бузкові суцвіття, зібрані у великі кисті та прикрашають чагарник протягом усього літа. А в кінці сезону на тлі крони з малою кількістю листя, з'являються яскраво-червоні ягоди.

Зимостійкий паслін віддає перевагу кислому, рясно зволоженому ґрунту і потребує декоративної обрізки. Невибагливий чагарник легко розмножується пагонами.

Які декоративні рослини підійдуть для вертикального озеленення саду чи дачі - фото 6

Жимолость Брауна

Декоративний, високорослий (до 2,5 м) гібрид зі темно-зеленим листям, яке утворює густу тінь. Великі квіти у формі дзвіночків зібрані у великі грона. Розлога крона і бутони яскравого забарвлення прикрасять відкриту терасу чи альтанку.

Розкішний чагарник не вимогливий у догляді, зимує без укриття, легко розмножується зеленими живцями та пагонами. Період цвітіння - з початку літа до кінця вересня.

Які декоративні рослини підійдуть для вертикального озеленення саду чи дачі - фото 7

Вертикальне озеленення за допомогою витких рослин - найпростіший спосіб нестандартно прикрасити будь-який куточок дачі. До того ж живоплоти захистять ділянку від пилу, холодних вітрів і подарують густу тінь в літню спеку.