9 листоп. 2021 13:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

218

0

Які ключові обстеження мають проходити вінничанки, аби їхнє жіноче здоров’я було в абсолютному порядку? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці

Які ключові обстеження мають проходити вінничанки, аби їхнє жіноче здоров’я було в абсолютному порядку? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці

Які жіночі хвороби у Вінниці сьогодні найчастіше зустрічаються


Які ключові обстеження мають проходити вінничанки, аби їхнє жіноче здоров’я було в абсолютному порядку? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці

За словами гінеколога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анни Волинець, вінничанки звертаються до жіночого лікаря часто вже коли «припече», а от з профілактичною метою приходять, на жаль, рідко. І чим старша жінка, тим рідше вона буває на прийомі, але на гінекологічні захворювання однаково хворіють як 30-річні пацієнтки так і 70-річні.

Які ключові обстеження мають проходити вінничанки, аби їхнє жіноче здоров’я було в абсолютному порядку? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці

З якими скаргами найчастіше звертаються вінничанки? Які фактори провокують появу молочниці? Як запобігти появі цієї неприємної хвороби? Навіщо проходити профілактичні гінекологічні огляди, якщо нічого не турбує? Які обстеження і як часто треба проходити жінці, щоб контролювати своє здоров'я?

Відповіді на ці та інші питання читайте в інтерв’ю.

Які жіночі хвороби у Вінниці сьогодні найчастіше зустрічаються? І з чим до вас приходять вінничанки?

Найчастішими жіночими захворюваннями, з якими звертаються пацієнтки є запальні захворювання органів малого тазу. А королевою цих запальних патологій є, звісно, молочниця. Жінки приходять з характерними для кандидозу скаргами – свербіж, патологічні виділення, дискомфорт. На молочницю не хворіє тільки кожна 4-та жінка, а в попередніх 3-х бодай раз в житті, але була молочниця.

Також мушу констатувати, що збільшилась кількість виявлених дисплазій шийки матки, а це, як ви знаєте, передраковий стан. Це результат невчасних звернень до гінеколога.

На жаль, з профілактичною метою до лікаря-гінеколога звертаються далеко не всі. Вінничанки чекають «поки рак на горі свисне»: почне щось боліти, постраждає якість життя. А потім пожинають плоди у вигляді занедбаних патологій, які треба лікувати місяцями, а то й роками, як у випадку з онкологією.

За Вашими словами, молочниця — чи не основна причина звернень більшості жінок. Чи правда, що вона може з’явитися через неправильно підібрані щоденні прокладки або навіть від незручної білизни. Що її може спровокувати? Як запобігти появі цієї неприємної хвороби?

Молочницю можуть провокувати дуже багато факторів, серед них і справді,- білизна. Я не рекомендую своїм пацієнткам носити синтетичну тісну білизну, адже вона сприяє активному розвитку шкідливих бактерій. Найкраще носити лляну білизну, вона дозволяє тілу дихати.

Спровокувати кандидоз може агресивна гігієна з використанням різних гелів. Мильні засоби містять різні барвники, віддушки, хімічні добавки, які вимивають корисну жіночу мікрофлору – лактобактерії. Якщо жінка здорова, то для інтимної гігієни достатньо використовувати чисту воду. Але багатьох жінок цей факт обурює, адже вони привикли вимиватись до скрипу. Таким принциповим пацієнткам я раджу хоча б дивитись на рівень PH мильного засобу. Він має бути в межах 3,7-4,5 ступеня кислотності.

Використання пом’якшувачів та різних кондиціонерів при пранні білизни теж може бути причиною появи запального чи алергічного процесу. Рекомендую прати білизну дитячими пральними засобами.

Послаблений імунітет, прийом антибіотиків, негаразди з шлунково-кишковим трактом, - все це може бути певним спусковим механізмом для дисбалансу жіночої мікрофлори й появи кандидозу.

Окремо треба виділити зловживання солодощами та виробами, що містять дріжджі, адже грибок також любить солодощі, а дріжджі сприяють активнішому росту патологічної мікрофлори.

Що стосується щоденних прокладок, то я взагалі не рекомендую їх носити, хіба що під час менструації, як додатковий захист. В нормі виділень має бути від 1 до 4г, і від них не потрібно захищатись «щоденками». Прокладки створюють «парниковий ефект», через що відбувається додаткове потовиділення, а небезпечні інфекції в таким умовах будуть лише розмножуватись.

Вживайте більше кисло-молочних продуктів – кефір, ряжанка, йогурти, закваски. Це корисно для жіночої здорової мікрофлори й допоможе вам профілактикувати кандидоз.

Не рідше ніж один раз на рік всім жінкам рекомендується відвідувати гінеколога для профілактичного огляду. Давайте пояснимо, з якою метою це потрібно робити і що входить до планового візиту.

Які ключові обстеження мають проходити вінничанки, аби їхнє жіноче здоров’я було в абсолютному порядку? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці - фото 2

В плановий прийом гінеколога входить збір анамнезу життя та захворювань пацієнтки, огляд на гінекологічному кріслі, забір біоматеріалу для цитологічного дослідження.

На жаль, сьогодні зберігається невтішна тенденція, коли профілактичні огляди в гінеколога ігноруються жінками. Дуже мало вінничанок серйозно відносяться до свого здоров’я.

Раз на рік огляд в гінеколога – це обов’язково. Це має бути золоте правило кожної жінки, яке не можна порушувати.

Мазки на мікроскопію та на цитологію, УЗД органів малого тазу – це ті скринінгові методи, що допоможуть убезпечити жінку від небезпечних захворювань, в тому числі онкології. А якщо ці захворювання будуть виявлені, то на початковій стадії їх буде значно легше вилікувати. Чи потрібно додатково пояснювати, що, наприклад, дисплазія шийки матки лікується легше, швидше, ощадливіше та дешевше, аніж лікується рак шийки матки, в який з часом трансформується дисплазія?

Навіть якщо нічого не турбує, раз на рік огляд в гінеколога має бути. Деякі захворювання проходять безсимптомно, а коли вже починає боліти, то вже може бути запізно для лікування.

Багато-хто любить займатись самолікуванням: довіряють порадам подруг, інтернету, фармацевтів. А це теж призводить до негативних наслідків. Адже якимось пігулками чи свічками можна стерти клінічну картину захворювання, в результаті воно на короткий час «затихне» та це не значить, що ви його вилікували. Ви ж не позбулись причини, ви лише прибрали симптоми.

А потім виявляється, наприклад, що ті виділення були симптомами не молочниці, а дисплазії шийки матки.

Чи існує тенденція, що чим старша жінка, тим рідше вона приходить на прийом до гінеколога?

Після 60-ти статеве життя не таке активне і жінки, справді починають думати, що раз вже наступила менопауза, і раз вже вона не буде народжувати, то можна й до гінеколога більше не ходити. Тому так, така тенденція справді існує.

Виходить, що молоді жінки більше піклуються про себе. Однак це пов’язано швидше з більшою наявністю скарг і меншим бажанням терпіти дискофмфорт, а от літні жінки, наші мами та бабусі, звикли терпіти. Але жінка залишається жінкою у будь-якому віці, а отже і в 70 років можуть бути ті ж гінекологічні захворювання, що й у 30 років.

Тому регулярні профогляди в гінеколога, та й в інших лікарів мають відбуватись до тих пір, поки в людини є бажання жити.

І я прошу зараз вінничанок, які можливо піклуються про своє жіноче здоров’я, попіклуватись ще й про здоров’я своїх матусь та бабусь. Нагадайте їм про важливість профілактичних оглядів, допоможіть їм залишатись здоровими.

Які обстеження і як часто треба проходити жінці, щоб контролювати своє здоров'я? Які гормони моніторити, щоб бути впевненими у своєму здоров'ї? Може, є специфічні панелі досліджень, щоби здати – і жити спокійно?

Обов’язково треба проходити профілактичний огляд в гінеколога, який включатиме забір мазків на цитологію (ПАП-тест) – визначить чи є клітинні зміни, які можуть призвести до раку шийки матки. УЗД органів малого тазу дозволяє побачити матку і її шийку, яєчники, фаллопієві труби. Також лікар оглядає вени, що оточують ці органи, лімфовузли і, якщо потрібно, сечовий міхур.

УЗД грудей потрібно проходити щорічно жінкам у віці до 40 років, після 40 – мамографію. А в домашніх умовах варто пальпувати свої груди мінімум раз на місяць. Це допоможе вберегтися від раку молочних залоз.

Наполегливо раджу всім жінкам раз на рік проходити кольпоскопію – огляд на гінекологічному кріслі під мікроскопом. Таке дослідження дасть змогу помітити усі захворювання шийки матки.

Щодо гормонів, тут все індивідуально й треба відштовхуватись від скарг жінки та наявності в неї тих чи інших захворювань.Наприклад, якщо в жінки порушено менструальний цикл, то на 3-5 день менструального циклу треба дослідити фолікулостимулювальний гормон (ФСГ) або фолітропін, Лютеїнізуючий гормон (ЛГ), гормони Естрадіол та Пролактин. На 5-7 день менструального циклу досліджується головний «антистресовий» гормон організму - DHEA-S, а також тестостерон вільний та глобулін, що пов’язує статеві гормони. І потім, за 6 днів до місячних жінка має здати знову аналіз на ФСГ, ЛГ, Пролактин та на Прогестерон.

Варто також контролювати рівень гемоглобіну, для цього буде достатньо один раз на пів року чи раз на рік здавати загальний аналіз крові. Це важливо, адже в багатьох жінок місячні дуже рясні, через це може виникати анемія – низький рівень гемоглобіну. А при анемії затягується одужання від будь-якої хвороби, навіть ранка заживатиме довше. При анемії значно легше «підчепити» гінекологічну інфекцію й т.д.

Багато запальних процесів в організмі можна виявити, здавши біохімічний аналіз крові.

Ще одна моя порада жінкам - регулярно здавати дослідження гормонів щитоподібної залози – ТТГ.

В Лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» можна всі ці лабораторні та інструментальні методи дослідження пройти. Це зручно, все на місці, в кроковій доступності.

Тому, дорогі жінки, звертайтесь і ми попіклуємось про Ваше здоров’я.

Записатись на прийом до лікаря-гінеколога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анни Василівни Волинець можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 098 101 74 74, 073 101 74 74.

Які ключові обстеження мають проходити вінничанки, аби їхнє жіноче здоров’я було в абсолютному порядку? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці - фото 3