23 черв. 2021 11:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

441

0

«Якщо у вас є зайва нога, можете не звертатись до судинного хірурга. Якщо ні – негайно запишіться до нього на прийом» – судинний хірург у Вінниці

«Якщо у вас є зайва нога, можете не звертатись до судинного хірурга. Якщо ні – негайно запишіться до нього на прийом» – судинний хірург у Вінниці

Щорічно на Вінниччині проводиться понад тисячу операцій по ампутації кінцівок через некрози і гангрени


«Якщо у вас є зайва нога, можете не звертатись до судинного хірурга. Якщо ні – негайно запишіться до нього на прийом» – судинний хірург у Вінниці

Щорічно на Вінниччині проводиться понад тисячу операцій по ампутації кінцівок через некрози і гангрени. У групі ризику – пацієнти з цукровим діабетом і облітеруючим атеросклерозом. Від цих захворювань не застраховані не тільки люди у віці, а й часто досить молоді пацієнти. Однак сьогодні судинні хірурги вже можуть запропонувати альтернативні методи лікування таким хворим – малоінвазивні та відкриті операції на артеріях, що дозволяють відновити кровотік і зберегти кінцівку.

Та проблема в тому, що вінничани часто ігнорують симптоматику, яка сигналізує про серйозні захворювання вен та артерій. А ще частіше, - вони просто не знають, куди звертатись із такими проблемами. Йдуть до сімейного лікаря, інколи до ендокринолога, які пропонують курс лікування мазями та медичними препаратами, що ситуацію не покращує, а лише ускладнює, зволікаючи дорогоцінний час. Далі за справу береться загальний хірург, який ампутує кінцівку чи її частину. Але й тут ситуація може не покращитись, бо причину – втрату належного кровотоку в кінцівці, не усунуто.

Вам здається, що вас така проблема не може стосуватись, але якщо у вас болять ноги, ви потребуєте періодичного відпочинку при ходьбі, ви маєте варикозне розширення вен, та виразки чи рани на кінцівках – вже варто йти на прийом до судинного хірурга.

Яка ще симптоматика має спровокувати візит до судинного хірурга? Що вас чекає на прийомі в лікаря? Як убезпечити себе від появи виразок та ран на кінцівках та як уникнути ампутації ніг? Відповідь на ці та інші запитання надав судинний хірург лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Сергій Юрець.

«Якщо у вас є зайва нога, можете не звертатись до судинного хірурга. Якщо ні – негайно запишіться до нього на прийом» – судинний хірург у Вінниці

Які симптоми можуть привести людину на прийом до судинного хірурга?

– Першочергово, це поява виразок, некрозів, ран на ногах, що не загоюються протягом двох тижнів. Також варикозне розширення вен та всі симптоми, які провокують болі та дискомфорт у нижніх чи верхніх кінцівках.

Більшість вінничан, які до мене звертаються, мають так звані артеріальну і венозну патологію та проблеми, пов'язані з ними. Люди старшого покоління в основному страждають від хвороб артерій, атеросклерозу – захворювання, яке призводить до звуження і закупорювання кровоносних судин, через що пацієнт не може довго ходити. Тобто проходить певну дистанцію, після якої йому необхідно відпочити для продовження руху. Нерідко приходять в пізніх стадіях захворювання - з виразками та некрозами кінцівок, адже консервативні методи у цій стадії рідко допомагають.

При венозній патології більшість пацієнтів приходять на прийом із симптомами тяжкості в ногах, судомами і некрасивими розширеними венами – викривленими і спотвореними, виразками та тромбофлебітами в ускладнених випадках.

Молоді люди звертаються в основному заради естетичного косметичного ефекту, - забрати судинні сіточки чи зірочки, але багато хто має і функціональні проблеми - важкі хворобливі ноги, судоми і зведення м'язів, набряклість тощо.

Як відбувається консультація? Чи потрібно пацієнту готуватись до неї?

– Жодної специфічної підготовки не потрібно. Головне, що має зробити пацієнт – це вчасно відреагувати на симптоматику й просто прийти на прийом до судинного хірурга. На прийомі відбувається огляд кінцівок, збирається анамнез захворювання, проводиться ультразвукова діагностика. Так відбувається консультація пацієнтів з венозними та артеріальними проблемами. У людей, які мають проблеми з артеріями, обов’язково також проводиться вимірювання сегментарного тиску – співвідношення артеріального тиску на нижніх кінцівках до тиску на верхніх кінцівках. В нормі це співвідношення має бути більше одиниці. Тиск в ногах має бути більшим за тиск в руках на 10-20%. Коли ж співвідношення артеріального тиску порушується і складає менше, аніж 0,9 це свідчить про проблеми кровопостачання нижніх кінцівок. Вимірювання сегментарного тиску відбувається дуже просто, не треба УЗД-апарату, потрібен лише тонометр і лікар, який вміє робити цей тест. На жаль, сьогодні далеко не всі лікарі сімейної медицини й навіть хірурги, вміють вимірювати сегментарний тиск. В результаті, це призводить до запущених артеріальних патологій.

Тому дуже важливо приходити до судинного хірурга, який вже по одному цьому тесту визначить чи потребуєте ви додаткових методів діагностики, як от УЗД або контрастування чи ваші артерії в порядку. В розвинених країнах абсолютно всім пацієнтам, що перенесли інфаркт, інсульт та будь-які серцево-судинні катастрофи, вимірюють сегментарний тиск, щоб виявити пацієнтів, які мають захворювань периферичних артерій та призначити їм правильне лікування та запобігти втраті кінцівки. В нас, на жаль, так не роблять.

Які захворювання артерій та вен потребують хірургічної корекції? Які саме методи хірургічного лікування ви застосовуєте?

– Тут треба розділити проблематику, адже судинні хірурги займаються артеріальними захворюваннями та венозними, а вони мають різні методи діагностики та лікування. Найчастіше захворювання артерій – атеросклероз і різноманітні артеріїти. До венозних захворювань відносяться тромбоз глибоких вен, варикоз і його ускладнення – трофічні виразки. Так от в артеріальних захворюваннях є відкриті втручання – проводяться під загальним знечуленням і потребують розрізу шкіри та ендоваскулярні – сучасні методи лікування, які не передбачають загальної анестезії та розрізу шкіри. Дилятація артерій або імплантація стентів дозволяє відновити кровотік по магістральним артеріям без розрізів та загального знеболення. Таке ж завдання стоїть при відкритих операціях: ми видаляємо атеросклеротичні бляшки з артерій, які викликають їх закупорку або проводимо шунтування. В останні роки більше виконується мініінвазивних операцій, коли госпіталізація потрібна лише на кілька днів. При таких операціях є набагато менше ризиків для пацієнта, реабілітація проходить досить швидко.

При варикозі домінують малоінвазивні технології лікування – це термічні (лазерна коагуляція та радіочастотна абляція), та нетермічні (клейова облітерація та склеротерапія). При тромбозі глибоких вен застосовується тромболізис (тромболітична терапія, яка дозволяє швидко розчинити тромб всередині судини – ред.) та антикоагулянти (лікарські препарати, які розріджують кров – ред.). До всього є свої покази й методи лікування підбираються в залежності від клінічної ситуації.

Зауважу, що артеріальними захворюваннями найчастіше страждають літні люди. Однак артеріїти притаманні й молоді. В мене зараз є пацієнтка, якій 29 років. В неї рідкісний синдром Такаясу, який провокує запалення артерій з їх ураженням. В неї закрита сонна артерія з одного боку, був ішемічний інсульт, та закриті підключичні артерії. Їй було встановлено стент в сонну артерію, відновлено кровотік для попередження повторного інсульту.

«Якщо у вас є зайва нога, можете не звертатись до судинного хірурга. Якщо ні – негайно запишіться до нього на прийом» – судинний хірург у Вінниці - фото 2

Чи були у Вашій лікарській практиці запущені захворювання артерій, які потребували радикальних методів лікування?

– 90% моїх пацієнтів – лікувались у багатьох фахівців, перш ніж потрапити до судинного хірурга, тому їхні випадки катастрофічно запущені. З венами все простіше, хоча й тут бувають критичні моменти, а от хвороби артерій – вимагають невідкладного реагування, бо вони є причиною виникнення серцево-судинних катастроф, як то інфаркт міокарду, інсульт, ампутації кінцівок.

Вінничани, що мають на кінцівках рани та виразки, які довго не заживають, не знають до якого лікаря їм звертатись. Вони йдуть до загального хірурга, ендокринолога чи сімейного лікаря, безуспішно іноді самостійно лікують свої рани різними мазями та порошками. А чому безуспішно? Тому що без відновленого кровотоку в артеріях, рани та виразки не мають шансів на загоєння. Це марна трата часу та грошей. Все це призводить до жахливо занедбаних станів. Деяким видаляють пальці, а рани знову ж таки не заживають після видалення, адже без адекватного кровопостачання рани не загоюються. Тобто патології, які легко усувають судинні хірурги, призводять до інвалідизації нашого населення. Задача кожного судинного хірурга – продовження життя пацієнта з кінцівкою та зниження рівня ампутації. Наприклад, якщо приходить людина з гангреною пальця, то судинний хірург відновить належне постачання крові до всієї ноги й ампутує пацієнту лише один уражений палець. Якщо людина піде до загального хірурга їй можуть ампутувати ногу до коліна, але й це не завжди зарадить ситуації. Кровотік – це головне при загоєнні ран.

Ви особисто проводите ампутації?

– Я дуже не люблю ампутації, тому завжди роблю максимально все можливе, аби мій пацієнт зберіг кінцівку. Це величезна праця, коли після травми або пошкодження кровоносних судин, треба це постачання виправити і відновити. Але ця надзвичайно важливо, бо якість життя після втрати кінцівки дуже втрачається, ви самі розумієте. Пацієнти після великих ампутацій (ампутація вище коліна – ред.) мають велику смертність. Лише 50% пацієнтів виживають протягом двох років після ампутації ноги. Вони всі лежачі, з’являються пролежні, погано працює серцево-судинна система, немає якісної реабілітації, немає швидкого протезування… Якщо вони прикуті до ліжка, то відповідно не працює так як треба серце, немає фізичної активності, збільшується цукор у крові. Тому така велика смертність. Захворюваність на критичну ішемію, що загрожує втраті нижніх кінцівок складає близько 1000 жителів Вінницької області щороку – це люди, в переважній більшості, за 50 років (жінки – 70+, чоловіки – 50+) Молоді люди теж трапляються, але досить рідко. То можете уявити яка кількість жителів Вінниці та області мають захворювання судин.

Ось чому так важливо вчасно реагувати на симптоматику: набрякають ноги, з’явилась переміжна кульгавість (потреба в періодичному відпочинку при ходьбі – ред..), з’являються рани та виразки – одразу зверніться до судинного хірурга. Повторюсь, що дуже часто сімейні лікарі не орієнтуються в причинах виникнення таких симптомів й випишуть вам мазь. А це невиправна втрата часу. Та, якщо у вас є зайва нога, можете не звертатись до судинного хірурга. Вирішувати вам.

Як часто варто проходити профілактичні огляди у судинного хірурга?

– Треба регулярно, хоча б раз в рік, проходити скринінг – визначити пульс на артеріях і виміряти сегментарний тиск. Ці, здавалось би елементарні методи діагностики можуть, не лише зберегти вам якість життя, але й взагалі – урятувати саме життя.

Якщо у вас діабет, захворювання нирок, гіпертензія, ожиріння, ви палите або маєте генетичну схильність до артеріальних та венозних патологій – варто навідатись до судинного хірурга.

Що стосується профілактики, то найважливіше вести здоровий спосіб життя. Перш за все, раджу стежити за вагою і проявляти якомога більше фізичної активності, як мінімум кожен день ходити хоча б по 30 хв.

При заняттях спортом, пов'язаним з підняттям ваги, потрібно знати міру. Будь-яка напруга призводить до підвищення внутрішньочеревного тиску, і, як наслідок, до утрудненого відтоку венозної крові з нижніх кінцівок до серця.

Від цього страждають клапани глибоких вен, які служать для того, щоб кров текла тільки в одному напрямку. Тому для здоров'я вен важлива помірна, що не екстремальна фізична активність - велосипед, ходьба, біг, плавання.

«Якщо у вас є зайва нога, можете не звертатись до судинного хірурга. Якщо ні – негайно запишіться до нього на прийом» – судинний хірург у Вінниці - фото 3