25 трав. 2020 11:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

111

0

Яким лікарням Вінниччини НСЗУ профінансує лікування хворих на коронавірус

Яким лікарням Вінниччини НСЗУ профінансує лікування хворих на коронавірус

Фінансування відбувається за окремими пакетами медичних послуг


Яким лікарням Вінниччини НСЗУ профінансує лікування хворих на коронавірус

В період карантину до Національної служби здоров’я України від лікарень Вінницької області надійшло 13 заявок на фінансування за пакетом медичних послуг «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19». В результаті перегляду документів, в службі підписали договори з дев’ятьма лікарнями. Решта чотири – не відповідають вимогам. Суму фінансування за місять визначають відповідно до кількості хворих. Тариф на оплату послуг включає доплати медикам у розмірі до 300% до заробітної плати за квітень.

Про це повідомляють в пресслужбі Національної служби здоров’я України.

Вимоги до надання стаціонарної допомоги прописані так, щоб пацієнт отримав безпечну і ефективну допомогу при госпіталізації до закладу, який входить у визначений перелік. Такий заклад повинен мати достатньо обладнання і сформовані команди, які здатні цілодобово надавати медичну допомогу при коронавірусній хворобі всіх ступенів важкості. Також у лікарні мають бути усі необхідні ліки для пацієнта. Це покриває тариф відповідного пакету.

Кількість команд, які залучені до лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою, має бути щонайменше 4. У складі однієї команди – 12 медичних працівників: троє лікарів, серед них обов’язково анестезіолог. У закладі, який надає стаціонарну допомогу, має бути не менш ніж 4 апарати ШВЛ і така ж кількість аспіраторів.

Щодо оплат, сума за місяць залежить від кількості хворих, а не виплачується фіксованою ставкою. Тариф на оплату послуг включає доплати медикам у розмірі до 300% до заробітної плати за квітень. Головний лікар, який підписує договір з НСЗУ, бере на себе зобов’язання додаткових доплат медичним та іншим працівникам, які працюють безпосередньо з COVID-19.

Кошти виділені на доплати тільки спеціальним бригадам, а не всім співробітникам. Обмеження щодо спеціальних бригад встановлено, щоб захистити лікарів від інфікування, адже більше задіяних – це більший ризик інфікування. Тариф покриває як виїзди до пацієнтів із встановленим діагнозом, так і до пацієнтів з підозрою на COVID-19.

Відповідно до інформації, опублікованої на сайті Національної служби здоров’я України, фінансування за пакетом «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19» отримають:

1. Вінницька центральна районна клінічна лікарня;

2. Жмеринська центральна районна лікарня;

3. Калинівська центральна районна лікарня;

4. Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування;

5. Тростянецька центральна районна лікарня;

6. Хмільницька центральна районна лікарня;

7. Вінницька міська клінічна лікарня №1;

8. Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня;

9. Козятинська центральна районна лікарня.

Загалом, в НСЗУ визначили типи пакетів медичних послуг, за якими медичні заклади могли б отримати фінансування:

1. Медична допомога, яка надається мобільними бригадами, що створені для реагування на гостру респіраторну хворобу COVID-19 (38 медзакладів подали пропозиції, з яких 26 – підписали договори, ще 12 – очікують проекту договору).

2. Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19;

3. Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, яка надається окремими закладами охорони здоров’я протягом квітня 2020-го року.

4. Екстрена медична допомога пацієнтам з підозрою або встановленим захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

За пакетом «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, яка надається окремими закладами охорони здоров’я протягом квітня 2020-го року», подали заявки 8 закладів, з яких майже всі підписали договори:

Ямпільська центральна районна лікарня;

Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня;

Барська центральна районна лікарня;

Немирівська центральна районна лікарня (очікує проект договору);

Тульчинська центральна районна лікарня;

Вінницький міський пологовий будинок №2;

Іллінецька центральна районна лікарня;

Гайсинська центральна районна лікарня.

Як йдеться в повідомленні пресслужби Національної служби здоров’я, за пакетом «Екстрена медична допомога пацієнтам з підозрою або встановленим захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19» Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги отримав за квітень 4 573 528 гривень. Сума отримана, виходячи із кількості зареєстрованих пацієнтів в області станом на 30 квітня – 376 осіб, помноженої на тариф – 12 163,64 грн за одного пацієнта.

Нагадаємо, на сесії Вінницької міської ради 22 травня повідомили, що в лікарнях обласного центру є вільні місця для лікування хворих на коронавірус. Додаткові ліжка розгортатимуть за потреби.

Вінниця.info, фото – ілюстративне