14 серп. 2018 17:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Новини компаній
0

741

0

Ялиця для дачі або присадибної ділянки

Ялиця для дачі або присадибної ділянки

 Ялиця для дачі або присадибної ділянки


Ялиця для дачі або присадибної ділянки

 Хвойне дерево ялиця відноситься до сімейства соснові і поширене практично по всій північній півкулі. У Сибіру ділянки ялиці заходять за Північне полярне коло, а в Центральній Америці практично впритул наближаються до екватору.

Види ялиць

Але зрозуміло, що на півдні і на півночі ростуть різні види ялиць, їх кількість доходить до п'ятидесяти. Для посадок в середніх широтах європейської території найбільше підходять:

  • Ялиця сибірська:

  • Ялиця Нордмана або кавказька;

  • Ялиця біла;

  • Ялиця корейська;

Всі види ялиць залишаються зеленими протягом усього року. Найчастіше дерева мають пірамідальну форму, хоча для декоративних цілей виведені ялиці низькорослі, яким надають різні форми в залежності від ландшафту. Але що ріднить всі ялиці - це їх шишки, які ростуть вгору і розкриваються ще на дереві. Самі шишки мають різні забарвлення, що урізноманітнює ландшафт в період дозрівання.

На цьому сайті https://plants-club.ua/ru/abies-pikhta можна знайти різновиди ялиць на будь-який смак і для будь-якого ландшафту.

Зелень ялиці взимку не темніє, голки м'якшi ніж у ялини. Гілки цього дерева дуже добре використовувати для прикраси будинку на новорічні свята, крім привабливого кольору, гілки довго не сохнуть а голки не опадають

Популярність ялиці для ландшафтного дизайну ще обумовлена ​​тим, що дерево росте повільно, і ділянка з рослинами довго зберігає краєвид яким він був задуманий.

Ялиця для дачі або присадибної ділянки

Особливості порід

Все ялиці дають густу тінь, і самі дерева, в молодому віці, вважають за краще тіньові ділянки.

Ялиця сибірська - самий морозостійкий вид ялиць, зростає навіть за полярним колом і морози Європи витримує з легкістю. Колір хвої темніший ніж у інших видів, самі голки вузькі. Дерево може виростати до 30 метрів висоти, але процес зростання повільний. Має кілька різновидів: блакитна, строката. У природі доживає до 400 років. Коренева система проникає глибоко в грунт, тому дерево не боїться вітрів і посухи, але якщо посадити саджанець на сирий грунт, то коренева система піде не вглиб, а розростеться в поверхневому шарі грунту і в цьому випадку можливі захворювання кореневої системи.

Білу ялицю ще називають європейської, і вирости дерево може до 60 метрів, хоча звичайна висота 35 метрів. Може прожити близько чотирьох століть а стовбур розростися до двох метрів в діаметрі. Крона витягнута і загострена, що робить рослину дуже красивим оформленням доріг і стежок. Кора гладка, на відміну від ялиці сибірської, де нижня частина розтріскується. Має шишки великого розміру від 10 до 17 см в довжину і 3-4 см в діаметрі. Але, як і у всіх ялиць, шишки розкриваються і облітають на дереві, залишається одне центральний стебло, яке довго зберігається на гілці.

Ялиця для дачі або присадибної ділянки - фото 2 

Ялиця Нордмана або кавказька, довгожитель серед ялиць - 700 років, а вирости може на 50 метрів. Дерева мають гарну пірамідальну форму, хвоя світло-зелена, у міру дорослішання, хвоїнки темніють. Зростає кавказька ялиця швидше своїх північних побратимів, пухкі грунти любить більше, сильні морози переносить добре. Дуже добре підходить для прикраси будинку в новорічні свята. Навіть повністю висохла гілка не втрачає хвоїнки.

Корейська ялиця в рідних місцях росте досить високо в горах, тому добре пристосована до морозного клімату. Досягає висоти 15 метрів, але в перші роки життя дерево росте дуже повільно. Головна відмінність - пишна хвоя, можна сказати, що дерево пухнасте. Однак хвоя більш жорстка ніж у інших ялиць. Має багато різновидів з відмінностями в висоту, кольором шишок і кори.

Посадка дерев і догляд за ними

Найкраще вибирати дерева віком в кілька років. Яму копати потрібно з огляду на розмір кореневої системи. І викопати її тижні за два до посадки дерева. Дно ями зробити пухким, а в якості суміші в яку садять дерево використовувати 3 частини перегною, 2 частини глини або суглинку і по одній піску і торфу. Поливати краще зверху, щоб струмені води стікали з гілок. Внесення азотних добрив допоможе укоріненню і зростання. І якщо ялицю посадили, то її не варто пересаджувати.