23 листоп. 2010 14:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

46

0

Януковича завізували

Януковича завізували

Президент Віктор Янукович постав із першим екзаменом перед європейською верхівкою. 22 листопада в Брюсселі відбувся щорічний саміт Україна-ЄС - головна подія року в сфері євроінтеграції


Януковича завізували

Президент Віктор Янукович постав із першим екзаменом перед європейською верхівкою. 22 листопада в Брюсселі відбувся щорічний саміт Україна-ЄС - головна подія року в сфері євроінтеграції.

Про вагу, яку приділяють цій події на найвищому рівні всі політичні лідери України, свідчили активні підготовчі заходи.

У п'ятницю напередодні зустрічі Віктор Янукович в Києві дав закриту прес-конференцію для трьох західних інформагенцій - Аssociated Press, Рейтерс та Франс прес. При чому адміністрація президента приховала цю зустріч від інших - зокрема, не змогла акредитуватися на брифінг журналістка німецького агентства DPA, якій повідомили, що на Банковій нічого не планується.

Передчуваючи спроби Європи атакувати його питаннями про утиски свободи слова, Янукович виклав свою аргументацію перед західними медіа, яку потім повторював і на саміті в Брюсселі.

"Всі телевізійні програми які працювали в Україні, так і працюють. Що, хтось не пускає опозицію в ефір? Нічого не змінилося. Ви чули, щоб я комусь казав: "Не критикуйте президента"? Ви такого не почуєте", - заявив Янукович.

Нагнітання пристрастей Янукович пояснив традиційно - це українська опозиція використовує тему свободи преси для його дискредитації. "Але це теж нормальний процес. Я не збираюся кидатися на опозицію з палицею", - заспокоїв він.

Водночас сам виклад відповідей Януковича західним агентствам вийшов у стрічках новин із красномовною ремаркою: "В останній момент перед інтерв'ю помічники Януковича заявили, що вони не дозволять закордонним агентствам зробити свої фото та відео під час зустрічі. За їх словами, журналісти можуть використовувати тільки матеріали, зняті адміністрацією президента".

"Демократ" з берегів Дніпра

Напередодні Янукович відправив силових міністрів у Європу, щоби рятувати репутацію влади. Так, напередодні саміту Брюссель відвідав глава СБУ Валерій Хорошковський - на сьогоднішній день найбільш одіозний українських керівник в очах єврочиновників.

Крім того, Янукович відрядив до Нідерландів міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, щоб переконати цю євроскептичну країну в здатності міліції боротися із нелегалами. На останньому етапі Гаага стала чи не головним опонентом надання Україні Плану дій безвізового режиму. Цей документ мав стати головним трофеєм, що Янукович привезе до України.

Свої лобістські зусилля напередодні вояжу Януковича в Брюссель сконцентрувала і Юлія Тимошенко. Напередодні саміту, в п'ятницю, з різкою заявою виступила Асамблея Європейської народної партії, яка поступово перетворюється на фан-клуб Тимошенко.

"Президент Віктор Янукович та український уряд знову провалили вирішальний тест на демократію. Ми засуджуємо все більш авторитарні тенденції та політику в Україні", - ідеться у повідомленні ЄНП за наслідками місцевих виборів.

У свою чергу, Янукович намагався нав'язати свою гру європейцям. Партія регіонів спробувала нейтралізувати лобізм Тимошенко за допомогою європейських соціалістів, з якими Партія регіонів уклала угоду про співпрацю. В підсумку європейські ліві заблокували в Європарламенті критичну резолюцію про ситуацію в Україні.

Крім того, Янукович взявся особисто зачарувати європейських правих. Джерела в Брюсселі досі з завзяттям переповідають історію, як Янукович на початку жовтня повертався з Парижа до Києва, і в літаку йому закортіло подзвонити спікеру Європарламенту, одному з лідерів консерваторів Єжи Бузеку.

За словами джерел, дзвінок Януковича з борту авіалайнера відбувався через супутниковий телефон і тривав годину. Враховуючи високу вартість супутникового зв'язку, європейці були шоковані таким побутовим марнотратством. Адже сьогодні вони змушені рятувати від кризи ціле сузір'я країн ЄС, починаючи від Ірландії та закінчуючи Грецією, і при цьому ще виділяти кошти Україні через кредити МВФ.

При чому самі єврочиновники виділяються своєю скромністю. На самміт Україна-ЄС, організований у передмісті Брюсселя, один з ключових єврокомісарів Штефан Фюле прибув автомобілем "Шкода", на якому в Україні серед чиновників соромляться їздити навіть заступники міністрів.

На ганок замку Валь Дюшесс, який став резиденцією саміту, зустрічати Януковича вийшли перші посадові особи Євросоюзу - Герман Ван Ромпей і Жозе Мануель Баррозо. Кортеж зупинився біля сходів.

Першим з "Мерседесу", яким приїхав Янукович, вискочив... посол України при ЄС Костянтин Єлисеєв.

Він спритно оббіг автомобіль та зупинився біля дверей, щоб допомогти Януковичу вийти і зняти пальто. Європейські чиновники як заворожені дивилися на цю сцену - з такими почестями тут не обслуговують навіть бельгійського короля.

Янукович, на ходу скидаючи титулованому українському дипломату, немов швейцару, свій верхній одяг, попрямував вітатися з європейськими керівниками.

На прохання фотокореспондентів головні дійові особи повторно обмінялися рукостисканнями. Спочатку президент України потиснув руку президенту Європейської Ради Герману Ван Ромпею. Але в цю мить протягнута долонь Баррозо зависла в повітрі. Янукович її перехопив, а Ван Ромпей поклав свою руку зверху. Цю піраміду завершила друга рука Януковича. Вийшло як два роки тому на саміті Україна-ЄС в Парижі, коли Ющенко збирав до купи долоні Саркозі та Баррозо.

 Януковича завізували

Попри грайливий настрій, "медовий місяць" у стосунках між Януковичем та Євросоюзом минув. Вікно можливостей, яке було дано новому президенту на те, щоб зупинити утиски демократії, закрилося. Сьогодні тема свободи слова та прав людини перемістилася на перше місце у діалозі Брюсселя з Банковою.

Напередодні саміту Ван Ромпей та Баррозу оприлюднили спільне бачення цього заходу. Питання демократії згадувалося першим в переліку тем, які вони планували порушити на саміті.

Багаж Януковича

Парадоксально, але в Брюсселі стриманіші відносно кризи демократії в Україні, ніж в у київському офісі Євросоюзу. Причина - в традиційній повільності бюрократії. Чиновники ЄС ситуацію оцінюють із запізненням, коли вже треба реагувати на нові рецидиви.

Тому Євросоюз зараз обрав тактику довірливого та непублічного тиску на Януковича. Своє занепокоєння вони висловлюють тет-а-тет, але не ретранслюють його під час спільних прес-конференцій. Плюс Януковича рятує те, що, так чи інакше, але він зупинив внутрішній конфлікт у владі, коли останні роки й без того заклопотаний єврочиновник мусив виступати рефері на політичній кухні Ющенка і Тимошенко.

Втомлені від чвар на українській політичній арені, європейці намагаються балансувати між своїми ідеалами і реаліями в Україні. Тому вони знову і знову проводять з Януковичем виховну роботу. Адже провал української демократії стане колапсом всієї філософії європейців останніх 20 років - після розпаду Радянського Союзу.

За словами джерел, окрім проблем свободи слова, в ході саміту європейські лідери мали повідомити Януковичу занепокоєння його методами концентрації влади.

"У нас не заведено міняти конституційний уклад держави просто рішенням Конституційного суду", - кажуть європейські бюрократи.

Тому в ході переговорів Ван Ромпей знову назвав серед пріоритетів України "конституційну реформу". Єврочиновники не втомлюються нагадувати єдину прийнятну формулу внесення змін до Конституції - з врахуванням думки опозиції та з побудовою системи стримувань і противаг.

Окрема тема - розчарування ЄС місцевими виборами, які офіційно називають "кроком назад" порівняно з виборами президента.

"Ми знаємо, що на нашу критику ми почуємо відповідь, що Янукович сам незадоволений законом, за яким проходили вибори до місцевих рад. Він обов'язково нагадає, що для написання виборчого кодексу уже зібрав робочу групу на чолі з Лавриновичем. Але ми стурбовані, що там немає представників опозиції. І влада хоче написати новий кодекс, тоді як Євросоюз протягом двох років фінансував проект з написання кодексу, який вже зареєстрований в парламенті! Тобто тепер наші гроші на вітер?!" - переживає єврочиновник.

Гачок, на якому Європа тримає Януковича - це укладення Угоди про асоціацію. На прес-конференції за підсумками саміту Ван Ромпей прямо пов'язав цей документ з умовою збереження демократії. А не буде Угоди про асоціацію - не буде зони вільної торгівлі. І, відповідно, не буде доступу до європейських ринків для олігархічного пулу Януковича.

 Януковича завізували - фото 2

Після зустрічей сторони підписали протокол про доступ України до програм Євросоюзу - це технічне оформлення рішення, ухваленого ще в 2007 році.

Але головне завоювання саміту - це надання Україні Плану дій безвізового режиму.

На відміну від багатьох документів, які укладає Україна з ЄС, План дій є одностороннім документом. Тобто він не містить зобов'язань з боку Брюсселю. За словами джерел, українські дипломати побачили написаний для них документ за тиждень до саміту.

При чому навколо Плану дій безвізового режиму розгорнулася справжня інтрига. За перенесення моменту його передачі Україні виступали декілька євроскептичних членів ЄС, зокрема, Голландія. Їхній сигнал підсилювала українська опозиція, апелюючи до західних урядів у зв'язку з недемократичними виборами.

Тому, аби перестрахуватися на випадок можливої відмови ЄС, Льовочкін навіть авансом звинуватив опозицію в можливому провалі Банкової.

До президента з любов'ю

Оголосити новину про надання Україні Плану дій безвізового режиму мали на підсумковій прес-конференції. В очікуванні брифінгу українські журналісти стали свідком технічного конфузу, який тут же був трактований як поганий символ. Так, для спілкування з пресою керівників України та ЄС було встановлено три трибуни. І раптом у однієї з них відірвався пластиковий фасад, що з шумом впав на підлогу.

Персонал кинувся виправляти ситуацію, а рядами почали ширитися розмови на тему історії з вінком. Як з'ясувалося за декілька хвилин, за цю трибуну став саме Янукович...

Але в підсумку нічого поганого не сталося.

- Я дуже радий, що ми сьогодні можемо оголосити про План дій безвізового режиму для України, - заявив Ван Ромпей на підсумковій прес-конференції, де також взяли участь Янукович і Баррозо.

 Януковича завізували - фото 3

Але, окрім приємних тем, Ван Ромпей розповів і про те, як намагався навчити Януковича демократії.

- Під час саміту ми обговорили та підкреслили важливість свободи ЗМІ, свободи зібрань, свободи об'єднань та захисту активістів з прав людини..., - розкрив Ван Ромпей карти закритих переговорів у Брюсселі.

За сумною іронією долі, приблизно в цей самий час київська міліція офіційно заявляла про намір розігнати мітинг підприємців на Майдані.

- ...Демократія, верховенства права, повага до прав людини є ключовими цінностями, які ми поділяємо та намагаємося запровадити на практиці, - продовжував Ван Ромпей.

Незворушний Янукович мовчки чекав своєї черги на виступ.

- Ми також обговорили останні місцеві вибори та занепокоєння Євросоюзу з їх приводу, - ще раз пройшовся Ван Ромпей по мозолю владі, але далі уже не засмучував українського гостя.

Януковичу дісталося говорити на вигідну для себе тему Плану дій безвізового режиму.

- Виконати План дій для нас буде нелегко. Але я впевнений - ми його виконаємо у 2011 році.

Далі прес-конференція перетворилися на традиційне шоу, коли журналісти пулу, яких адміністрація президента взяла з собою з України, змагаються за найбільш лояльне запитання до Януковича.

- Сьогодні Україна отримала План дій щодо безвізового режиму. Коли саме українці зможуть їздити до країн ЄС без віз? - запитала Дарка Оліфер з каналу ICTV.

- Точної відповіді, коли саме, я вам не можу дати, - набагато стриманіше, ніж Янукович, заговорив Баррозо. - Прогрес щодо подальшої лібералізації залежить від України...

Після того, як президент Єврокомісії завершив говорити, один зі технічних співробітників-бельгійців передав мікрофон для наступного запитання каналу СТБ. Однак президентський пул зажадав, щоб своє слово сказав і Янукович.

Найголосніше цього вимагав колишній керівник прес-центру Януковича Дмитро Понамарчук, який повідомив, що прибув на саміт як "незалежний журналіст".

- Ми хочемо почути відповідь від нашого президента. Ми приїхали до нашого президента. Будь ласка, Віктор Федорович! - ледь не закричав Понамарчук із першого ряду.

Янукович розплився в усмішці.

- Ми усвідомлюємо свій рівень відповідальності при виконанні завдань Плану дій безвізового режиму. Ці кроки ми повинні зробити, скоріше за все, в першому півріччі 2011 року. І тоді м'яч буде на європейській стороні....

Тут Баррозо почервонів та засміявся - чи то не повірив у такий оптимізм, чи то згадав, як під час минулого візиту до Брюсселю Янукович подарував йому форму та футбольний інвентар.

Однак на цьому намагання президентського пулу зробити Януковичу потрібний інформаційний фон не припинилося. Не встиг Янукович завершити попередню відповідь, як з місця піднялася та почала його розпитувати Яніна Соколовська з газети "Ізвєстія в Україні".

Але тут втрутився протокол європейців, який наполіг, щоб запитання в порядку черговості ставила Наталія Соколенко з каналу СТБ, якій вони передали мікрофон. Так хоча би в Брюсселі вдалося зламати традиційний сценарій Банкової, коли до спілкування з Януковичем допускаються лише перевірені люди.

- Угода про асоціацію передбачає, що Україна повинна прийняти базові цінності ЄС. Чи означає, що нинішні проблеми з демократією в Україні можуть завадити підписанню цієї угоди? - запитала Соколенко у Ван Ромпея.

Найвища посадова особа Євросоюзу поставила омріяний договір України з Європою у пряму залежність від демократії.

- Угода про асоціацію - це не лише економічний, але і політичний процес, - дипломатично попередив Ван Ромпей. - Політичні реформи є інтегральною частиною партнерства і співпраці України та ЄС...

Запитання Соколенко до Януковича стосувалося сумно відомого закону про доступ до публічної інформації.

- Вікторе Федоровичу, дозвольте привітати з Днем свободи, - почала журналістка здалеку, але Янукович лише знизив плечима. - П'ять місяців тому ви обіцяли, що закон про доступ до публічної інформації буде ухвалено, і ви його підпишете. В парламенті ви маєте беззастережну підтримку. Але вже п'ять місяців закон не ухвалюється . Коли можна очікувати, що ви проявите політичну волю і виконаєте свою обіцянку?

Відповідати Янукович почав здалеку.

- Україна зробила свій важливий світоглядний вибір і пішла шляхом демократії, свободи. Я хотів би зробити наголос - людина свободна тоді, коли вона не бідна. Коли вона здатна захистити себе...

Однак Янукович уникнув відповіді щодо закону про доступ до публічної інформації. І спробував європейців переконати, що немає жодного впливу на неформально підконтрольний йому парламент.

- Як тільки він буде розглянутий в парламенті, він буде підписаний президентом. Але в парламенті постійно є суперечності. І впливати на порядок денний у мене не завжди виходить. А сьогодні на порядку денному стоїть прийняття бюджету 2011 року...

Останнє, третє запитання Януковичу поставив брюссельський журналіст УНІАНу Сергій Воропаєв - про вимоги підприємців у Києві не підписувати Податковий кодекс. Відповідь Януковича так сподобалася Дмитру Понамарчуку, що він зажадав, аби європейці також її оцінили. Прямо вигуком з місця він підправив перекладача, який стояв біля мікрофона:

- Щось ви дуже коротко переклали. Там більше було сказано!

Не затримуючись, Янукович в супроводі європейських керівників попрямував на вихід. Потиснувши руки присутнім, український президент пішов до машини, голосно попрощавшись:

- Всім до побачення... - сказав Янукович і раптом додав англійською: - Сенк ю вері мач!

План дій - що всередині?

План дій безвізового режиму - це один з головних елементів першого президентського терміну Віктора Януковича.

Мета Януковича - отримати безвізовий режим в 2012 році, про що він прямо сказав трьом західним агенціям перед вильотом до Брюсселю. Відповідно, скасування віз могло би стати головним елементом пропагандистської кампанії Партії регіонів напередодні обрання нової Верховної Ради.

Водночас зовсім не факт, що на цю гру погодиться сама Європа.

По-перше, за наполяганням Франції, з документу прибрали опцію автоматизму, тобто виконання всіх умов не означатиме безумовного і негайного надання безвізового режиму з ЄС, як це було з балканськими країнами.

Виконання Плану дій лише створює передумови для діалогу зі скасування віз.

Боротьба точилася навіть навколо назви документу. Україна хотіла, щоб це була "Дорожня карта безвізового режиму", але ЄС відмовився. Тому що саме під такою ім'ям були плани дій в балканських країн, яким цього року скасували візи.

По-друге, План дій безвізового режиму не містить жодних часових рамок.

Сам План складається з чотирьох розділів, виконання вимог кожного з яких вимагатиме багатомільйонних бюджетних видатків.

Так, безвізовий режим може поширюватися тільки на власників біометричних паспортів, які міститимуть в собі чіп з персональними даними власниками - такими, як його відбитки пальців.

Коли реально в Україні може запрацювати програма видачі цих документів - загадка. При цьому Євросоюз вимагає від України проведення тренінгів та запровадження антикорупційних кодексів наскрізь по всій інфраструктурі видачі паспортів. Буде заборонено мати по два закордонних паспорти.

Безвізовий режим вимагає зміни підходу України до нелегальних мігрантів та біженців, а також облаштування кордонів за вимогами Євросоюзу - в тому числі з Росією.

Інша вимога безвізового режиму, записана в Плані дій, - це реальна боротьба з організованою злочинністю та корупцією, створення Антикорупційного агентства та введення в дію антикорупційного законодавства.

Великий розділ Плану дій стосується перегляду існуючих в Україні правових рамок реєстрації громадян, іноземців та осіб без громадянства. Вимога ЄС - забезпечити відсутність дискримінації за принципом реєстрації.

По-третє, якнайменше Європа хоче бути використаною в українській політичній боротьбі. Зіграти злий жарт з Януковичем може банальна обережність єврочиновників.

Адже безвізовий режим навіть за рік до виборів буде сприйматися як жест на підтримку одного з кандидатів.

Тому цілком можливо, що в разі виконання всіх базових вимог скасування віз для України поставлять у додаткову залежність від проведення чесних і демократичних виборів президента у 2015 році.

 

Сергій Лещенко, Українська правда


0
0