21 серп. 2020 13:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

116

0

Єдиного дзвоника для всіх не буде: Моргунов розповів, як у школах Вінниці організовуватимуть навчання з 1 вересня

Єдиного дзвоника для всіх не буде: Моргунов розповів, як у школах Вінниці організовуватимуть навчання з 1 вересня

У департаменті освіти міськради, залежно від належності Вінниці до однієї з чотирьох зон епідемічної небезпеки, вирішуватимуть, як організовувати навчання у школах.


Єдиного дзвоника для всіх не буде: Моргунов розповів, як у школах Вінниці організовуватимуть навчання з 1 вересня

У департаменті освіти міської ради, залежно від належності Вінниці до однієї з чотирьох зон епідемічної небезпеки, вирішуватимуть, як організовувати навчання у школах. Наприклад, якщо місто буде у «жовтій» зоні, то можуть скоротити тривалість уроків. У «помаранчевій» – введуть змішану форму навчання – учні середніх та старших класів ходитимуть до школи через день. Також у всіх школах, незалежно від зон, введуть різний графік початку та закінчення уроків. Єдиного дзвоника на урок для всіх учнів не буде. Вінниця розташована в «зеленій» зоні.

Про це під час онлайн-брифінгу 21 серпня розповів міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

«Новий навчальний рік буде непростий, і нам всім треба це розуміти. І дітям, і батькам, і вчителям потрібно буде, звичайно, адаптуватися до цих нових умов або нового формату навчання. І ретельно слідкувати за дотриманням усіх протиепідемічних заходів або правил. Знову ж таки, наголошую – і дистанція, і чисті руки, навчати дітей, щоб вони постійно слідкували за своєю гігієною, користуватися масками в коридорах шкіл. Дезінфекція та провітрювання приміщень – це те, що стосується роботи освітніх закладів. Це базові заходи, які стосуються всіх.

Департамент освіти міської ради визначить формат роботи у трьох випадках: коли місто буде знаходитись у «жовтій», «помаранчевій» та «червоній» зонах. План дій буде затверджуватись педагогічними радами закладів. Чому так? Тому що кожна школа має свої особливості. Кількість учнів, площа самого закладу, навантаженість початкової, середньої чи старшої школи, і так далі. Адміністрація шкіл буде фактично формувати свій графік роботи для кожного класу в кожному з випадків.

«Зелена» зона – передбачає звичайний режим навчання. Але з масками, соціальною дистанцією.

Коли визначені «жовта» і «помаранчева» зона, навчання продовжуватиметься, але запроваджується змішана форма навчання. Буде очна і дистанційна. І різні режими роботи тих чи інших класів. Наприклад, у разі «жовтої» зони наш департамент освіти рекомендує скорочення тривалості самих уроків. Якщо місто буде в «помаранчевій» зоні, вводитимуться жорсткіші правила, а саме: за попередніми рекомендаціями діти початкової школи будуть ходити в школу, учні середньої і старшої школи підуть на змішане навчання. До школи вони будуть ходити через день і ділитися на групи, щоб зменшити кількість учнів в кожному класі. Це допоможе розвантажити школу і забезпечити навчання у більшій кількості класів. Діти, які залишатимуть вдома, навчатимуть дистанційно.

Як це відбуватиметься для кожного класу, тут, звичайно, будуть повідомляти класні керівники, бо в кожного є свої особливості. Єдиного формату для всіх шкіл не буде.

Якщо місто потрапить в «червону» зону, навчання проводитиметься дистанційно.

Незалежно від належності до карантинної зони, в школу не будуть допускатися батьки і особи з ознаками респіраторних захворювань. Потоки дітей – повинні бути розділені. Всі входи, які є в тій чи іншій школі, повинні бути відкриті. І буде введений різний час початку уроків для того, щоб розвести дітей по часу.

Такого поняття, як єдиний дзвінок, в школах не буде. Це допоможе зменшити контакт учнів різних класів.

Хочу нагадати всім батькам і педагогічним колективом, що, як і по садках, всім необхідним з точки зору забезпечення деззасобами для рук, обробки поверхонь, безконтактних термометрів, мила, паперових рушників і навіть масок ми для педагогічних колективів все це забезпечуємо. На школи виділили 3 мільйони 700 тисяч гривень з міського бюджету. І ще раз попереджаю, ніяких грошей з батьків на ці потреби збирати заборонено.

В цьому році в перший клас піде 4 700 першокласників», – розповів міський голова.


Нагадаємо, раніше опублікували рішення міськвиконкому, за яким відомо, що у Вінниці до першого класу підуть 4 735 дітей.

Наприкінці травня Сергій Моргунов закликав повідомляти про випадки, коли в дитячих садках збиратимуть гроші на засоби індивідуального захисту, оскільки на ці потреби з міського бюджету виділили три мільйони гривень.

Нещодавно в МОН відбулася конференція, під час якої розповіли, як організувати навчання в новому навчальному році. Під час конференції головний санітарний лікар повідомив, що вчителям шкіл в «зеленій» та «жовтій» зоні дозволять проводити уроки без масок. Натомість, вчителям шкіл в «помаранчевій» зоні рекомендуватимуть вдягати захисні щитки.

Вінницька область наступні два тижні – повністю в «зеленій» зоні.

Вінниця.info, фото – ілюстративне, відео – з фейсбук-сторінки Сергія Моргунова

title