18 трав. 2021 13:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

132

0

Єдинороги з блакитної глини та посвята у лицарі бойовим мечем: під Вінницею проведуть фестиваль у середньовічному стилі

Єдинороги з блакитної глини та посвята у лицарі бойовим мечем: під Вінницею проведуть фестиваль у середньовічному стилі

На лучний турнір, окрім мешканців Вінниччини, приїдуть ще з Київщини


Єдинороги з блакитної глини та посвята у лицарі бойовим мечем: під Вінницею проведуть фестиваль у середньовічному стилі

22 травня у селі Стадниця, що за 6 кілометрів від Вінниці, проведуть третій родинний фестиваль ремесел у стилі середньовіччя. У рамках заходу, на території нашої області, вперше відбудеться турнір зі стрільби з традиційного луку. А дітей посвятять у лицарі бойовим мечем чемпіонки з середньовічного бою.

«Фестиваль присвячений Дню святого Дунстана. Він був покровителем ковалів, ювелірів та музикантів, що жив у Британії за часів середньовіччя. Всіх учасників заходу чекаємо вдягнених у стилізовані під середньовіччя костюми», - розповідає засновник фестивалю Сергій Десяк.

Він також зауважує, буде чимало конкурсів та майстер-класів з народних ремесел та приготування страв у помпейській печі. До прикладу, на гончарстві, будуть вчити створювати з глини єдинорогів.

«Глина буде не звичайна, а блакитна. Поклади виявили у Стадниці, а ще привеземо з-під Жмеринки, там є особлива глина, якою лікують хвороби шкіри та опорно-рухового апарату. А чому єдинороги? А тому, що вони також були символами шляхетності та відданості. За легендами, королю Артуру являлися ці міфічні тварини», - продовжує Десяк.

На лучний турнір, окрім мешканців Вінниччини, приїдуть ще з Київщини.

«До слова, у Шпикові та Ладижині активно працюють з підлітками з стрільби із луку. Отже, вони не лише відпочинуть на фесті, а й позмагаються», - зауважує Сергій.

На заході також відбудеться ландшафтні інсталяції музею середньовічної Британії та експозиція «Герби Поділля». А після шоу середньовічного бою відбудеться посвята маленьких учасників фестивалю у лицарі.

«Але до цього маленькі відвідувачі повинні будуть пройти конкурси та майстер-класи. Вже після цього, мають присягнутися, що будуть чемними та робити більше добрих справ. До слова, меч, яким будемо проводити посвяту, нам спеціально дає Ольга Грабовська. Вона співробітниця Вінницького обласного краєзнавчого музею, представлятиме Україну на міжнародній «Битві націй», що відбудеться в Румунії в липні цього року. Дослідниця пройшла відбірковий етап до національної збірної з історичного середньовічного бою та посіла перші місця у двох номінаціях», - підкреслює Десяк.

Для участі в заході необхідно зареєструватися. Фестиваль триватиме від 13 до 19 години.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info