3 трав. 2022 13:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Новини компаній
0

159

0

Євросоюз готовий скасувати на рік усі мита та квоти на український експорт

Євросоюз готовий скасувати на рік усі мита та квоти на український експорт

Нові перспективи для українського експорту


Володимир Зеленський Євросоюз

У своєму традиційному вечірньому зверненні до українців Володимир Зеленський 27 квітня повідомив, що Європейська комісія розробила пропозицію про призупинення на рік усіх мит і квот на український експорт до Євросоюзу. Президент зазначив, що під час телефонної розмови з Головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн він обговорив усі деталі таких заходів і подякував особисто їй та всім європейським друзям за це рішення. Українському лідеру також вдалося призупинити дію введених раніше антидемпінгових тарифів. Зроблені кроки дадуть можливість суттєво підтримати економіку країни під час війни.

Важливе рішення ЄС

Європейський Союз є найбільшим торговельним партнером України. Його частка в довоєнній міжнародній торгівлі нашої країни становила 39,5%. Основними статтями українського експорту є сталь, залізо та сільськогосподарська продукція. Від початку війни українські порти були заблоковані й виникли проблеми з експортом.

Президент постійно піднімав питання про необхідність підтримки експорту сільськогосподарської продукції. Наша держава, крім мешканців України, годує ще 400 млн жителів інших країн світу. Тому вона суттєво впливає на глобальну світову продовольчу безпеку. Завдяки твердій позиції Володимира Зеленського на переговорах із державами-партнерами та Єврокомісією став можливий спрощений доступ української сільськогосподарської продукції та інших товарів на європейські ринки.

Єврокомісія розробила пропозицію про скасування всіх імпортних мит на українські товари, які не підпадають під дію торговельної угоди Євросоюзу з Україною. До них належать сільськогосподарська продукція, промислові товари і сталь. До документа внесли всі аграрні квоти і мита та промислові, захисні й антидемпінгові мита. Щоб пропозиція набула чинності, її повинні розглянути й узгодити всі 27 держав-членів Ради Європейського Союзу та Європейський парламент.

Слід зазначити, що Єврокомісія ніколи раніше не застосовувала таких масштабних заходів із ліберизації торгівлі для однієї країни. Надання Україні доступу до ринків Євросоюзу з нульовими митами, тарифами і квотами суттєво допоможе нашим експортерам та підтримає економіку.

Нові перспективи для українського експорту

Президент розповів, що з Єврокомісією ведуться переговори про полегшення наземних перевезень товарів за двома позиціями:

  • лібералізація умов для українських водіїв вантажівок, що перевозять товари між Україною та Євросоюзом;
  • полегшення транзиту та використання інфраструктури Європейського Союзу для спрямування українського експорту до третіх країн.

Зеленський наголосив, що Росія прагне до хаосу й намагається спровокувати глобальну цінову кризу. Тим часом забезпечення доступу українського експорту до світових ринків дасть можливість стабілізувати ціни. Тому це вигідно і українцям, і всім європейцям.