18 черв. 2020 10:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

115

0

«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні

«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні

Під’єднані до кисневої магістралі всі однаково – і ті, хто вірять, і ті, хто не вірять у COVID-19.


«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні

Біокостюми, захисні халати, бахіли та щитки для обличчя: лише одягнувшись належним чином, журналісти можуть потрапити до реанімаційного відділення першої міської лікарні, де лежать хворі з коронавірусною інфекцією із складним перебігом хвороби. Реанімація, як і інфекційне відділення, повністю заповнена. І в кожного пацієнта тут – своя історія.

Про це йдеться в сюжеті випуску новин телеканалу «ВІТА» від 17 червня.

Тетяні – 67 років. 5 червня з температурою під 400 вона потрапила спершу в інфекційне відділення. Коли стало гірше, рятувати від смерті жінку довелось в реанімації першої міської лікарні. COVID-19 спровокував у неї двосторонню пневмонію та легеневу недостатність.

«Це дуже важко, коли кожного дня температура, а ти гориш, ніби свічка. Спілкування нема ніякого в «інфекційці», тільки стукаєш у вікно. Поки вони в усе вдягнуться… Це моторошно було.

В мене навіть зуби покришилися, настільки мене трясло, коли температура підіймалася. Хочеться сказати, щоб люди берегли себе. Були дуже уважні. Бо це таки не жарт», – крізь сльози, трохи відхиливши легеневу маску, розповідає жінка.

«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні

Ще на двох ліжках поруч – родина. Спочатку до реанімації потрапив чоловік, а за три дні привезли і дружину. Медики з усіх сил намагаються стабілізувати їхній стан.

«Тут я вже 10 днів. Поступив у важкому стані. Зараз, на жаль, стан не покращується. Знаходиться на одному рівні, стабільний. Але без кисню я би вже не жив.

Взагалі закликаю всіх носити нормальні масочки, а не такі, як у мене, чи як у дружини. Так краще. І дихати просто повітрям, а не за допомогою цих американських апаратів», – каже Леонід.

Чоловік, попри важке дихання, дуже просить його почути.

«Це ще все завдяки лікарям, які нас все-таки стабілізували, ми ще можемо якось дихати. І всьому медперсоналу велика подяка. Нашим медсестрам, нянечкам, всім лікарям», – додає він.

«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні - фото 2

До людей, які опинилися в реанімації, не можуть прийти ані рідні, ані друзі. Ці пацієнти переносять хворобу наодинці. Єдина підтримка – медперсонал.

«Коли почався COVID, ми брали всіх важкохворих. Зараз ми обираємо, хто найважчий. Саме сьогодні, бо в нас відділення на 9 ліжок, а у відділенні – 11 хворих. Заповнене максимально, і бачите, лежить на каталці пацієнт, потім його забрали, а на його місце кладемо іншого», – розповідає завідувач реанімаційним відділенням Ігор Пахно.

Щодня зі своїм колективом лікар веде боротьбу зі смертю. За кожного пацієнта, викладаючись до останнього. А у випадку з коронавірусом не завжди ця війна – переможна. В регіоні вже померли 24 людини. З них 14 – у Вінниці. Та тепер ситуація підійшла до критичного рівня. І допомогти лікарі зможуть не всім, якщо через свою легковажність та безвідповідальність вінничани допомагатимуть COVIDу поширюватись.

«І я хочу, щоб не привезли всіх зразу. Тоді будуть проблеми. Схожі, які були в Іспанії, Італії та інших країнах», – додає завідувач реанімаційним відділенням.

«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні - фото 3

«Насправді, за останні 10 днів кількість хворих, яких виявляють у Вінниці і Вінницькій ОТГ, реально збільшилася. В нас майже весь відведений ліжковий фонд для лікування COVIDу зайнятий. Нас за останній тиждень двічі виключали з маршруту по швидкій допомозі. Тобто, хворі на COVID доставлялися в інші лікарні, в яких створені необхідні умови», – каже директор міської лікарні №1 Костянтин Ліваковський.

«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні - фото 4

Не краща ситуація і з інфекційним відділенням. Тут знаходяться хворі із середнім та важким перебігом COVIDу.

«В даний момент – 58 хворих. Відділення заповнене все, всі палати», – зазначає завідувач інфекційним відділеням першої лікарні Анатолій Чорний.

«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні - фото 5

Як йдеться в сюжеті, далеко не у всіх хворих тут є супутні хвороби, та і не всі вони похилого віку. Під’єднані до кисневої магістралі всі однаково – і ті, хто вірять, і ті, хто не вірять у COVID. Тут їх об’єднує одне бажання – просто вижити.

«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні - фото 6

«Їх об’єднує одне бажання – вижити»: історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні - фото 7

Нагадаємо, впродовж 11-24 червня у Вінниці провели соціологічне опитування серед вінничан. 21% опитаних повідомили, що не бояться інфікування коронавірусом. Фахівці зазначають, що серед населення зростає кількість так званих «COVID-дисидентів» – людей, які не вважають хворобу страшнішою за сезонний грип, а також тих, хто взагалі заперечує існування такої хвороби.

Станом на ранок 18-го червня в області зафіксували 1563 випадки захворювання на коронавірусну хворобу. За минулу добу зафіксували 63 нові випадки.


Вінниця.info, відео – телеканалу «ВІТА»

title